Τετάρτη 2 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το νομοσχέδιο για τις ευρωεκλογές

Στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή βρίσκεται από χτες το απόγευμα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, με το οποίο καθορίζεται ότι η εκλογή των ευρωβουλευτών θα γίνεται με σταυροδοσία και όχι με λίστα, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, ενώ προβλέπονται ρυθμίσεις που τροποποιούν συνολικά τον τρόπο διεξαγωγής των ευρωεκλογών.

Συνοπτικά, προβλέπει ανάμεσα σε άλλα ότι οι ψηφοφόροι θα σταυροδοτήσουν έως 4 υποψήφιους. Ενώ το ψηφοδέλτιο θα συγκροτηθεί με αλφαβητική σειρά.

Ο αριθμός των υποψηφίων κάθε συνδυασμού αυξάνεται στο διπλάσιο του συνολικού αριθμού των εκλεγομένων κάθε φορά μελών στο Ευρωκοινοβούλιο. Εισάγεται η ποσόστωση ανά φύλο και είναι υποχρεωτική η αντιπροσώπευση του κάθε φύλου να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο ένα τρίτο των υποψηφίων. Ενώ προβλέπεται ότι βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου θα πρέπει να παραιτηθούν πριν ανακηρυχθούν υποψήφιοι για το Ευρωκοινοβούλιο.

Οσον αφορά στο εκλογικό σύστημα, διατηρείται το υπάρχον και συγκεκριμένα οι έδρες κατανέμονται μεταξύ όσων λάβουν τουλάχιστον το 3% των έγκυρων ψηφοδελτίων. Αυξάνονται τα παράβολα συμμετοχής των ψηφοδελτίων, περιέχει κώλυμα για την υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές, βουλευτών, ενώ προβλέπει για τις δημοσκοπήσεις ότι επιτρέπονται μέχρι μία μέρα πριν τις εκλογές.

Προβλέπονται ρυθμίσεις για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, τις εκλογικές δαπάνες των υποψηφίων, ακόμα και πόσες φορές θα εμφανιστούν αυτοί στα ΜΜΕ κ.ά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκος επισήμανε ότι το νομοσχέδιο είναι προσαρμοσμένο «στη βάση της αλληλεγγύης και συνοχής του κοινού ευρωπαϊκού οράματος», «στο ευρωπαϊκό ιδεώδες».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος έκανε σαφές ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο «με πρώτο και αδιαπραγμάτευτο λόγο ότι το σύστημα είναι πλειοψηφικό. Διατηρεί το πλαφόν του 3%» και τόνισε ότι το θέμα είναι η εφαρμογή της απλής αναλογικής. Επισήμανε ότι η αύξηση των παράβολων διευρύνει τα κωλύματα εκλογιμότητας, ενώ, για το απόλυτο κώλυμα εκλογιμότητας για βουλευτές, σημείωσε ότι μια τέτοια διάταξη είναι περιορισμός στη δράση των κομμάτων τα οποία αυτά θα πρέπει να επιλέγουν πώς κάθε φορά θα χρησιμοποιούν τα στελέχη τους. Τόνισε ότι «είμαστε αντίθετοι με το να διενεργούνται δημοσκοπήσεις στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου», γιατί είναι παρέμβαση στη διαμόρφωση γνώμης και ειδικά σήμερα που το πολιτικό σύστημα έχει έντονα τα χαρακτηριστικά της ρευστότητας. Οσο για τον σταυρό τόνισε ότι είναι ψευδεπίγραφοι οι ισχυρισμοί περί δημοκρατικότερου συστήματος «γιατί μέχρι σήμερα στο ελληνικό κοινοβούλιο οι βουλευτές εκλέγονται με σταυρό» και δε φάνηκε κάτι τέτοιο. Σημείωσε ότι το θέμα δεν είναι το πρόσωπο. «Το βασικό είναι να επιλέξεις κόμμα, να επιλέξεις αντίληψη, πολιτική στάση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ