Τετάρτη 2 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ»
Μπίζνες στις πλάτες του λαού

Σε αναζήτηση νέων κρατικών δανείων από τς διεθνείς τράπεζες και τις χρηματαγορές βρίσκεται η συγκυβέρνηση, με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, να δηλώνει επισήμως, μιλώντας στο πλαίσιο του ΕΚΟΦΙΝ, πως η Ελλάδα σχεδιάζει την επιστροφή της στις αγορές στο πρώτο εξάμηνο του 2014, μέσω έκδοσης ομολόγων 3ετούς ή 5ετούς διάρκειας, προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση ακόμη υψηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων στον κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, το εγχείρημα αφορά στην άντληση δανειακών κεφαλαίων ύψους 4 - 5 δισ. ευρώ, με τη συγκυβέρνηση να εμφανίζεται περισσότερο «επιφυλακτική» ως προς το ύψος.

Παράλληλα, η πορεία συγκρότησης του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου απασχόλησε τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε. Μέτοχος του Ταμείου θα είναι το Ελληνικό Δημόσιο με 50% και με κεφάλαια που θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ. Το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί από «διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και ιδιώτες επενδυτές». Ηδη, υπάρχει συμφωνία με τη γερμανική «επενδυτική τράπεζα» KfW, η οποία είναι ο φορέας διοχέτευσης της γερμανικής συμμετοχής στα δάνεια της τρόικας προς την Ελλάδα, ενώ κεφάλαια θα συνεισφέρουν το Ιδρυμα Ωνάση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Είναι ολοφάνερη η επιχείρηση στήριξης τμημάτων του ντόπιου κεφαλαίου (βιομηχάνων, κατασκευαστικών ομίλων κ.ά.) μέσω αυτού του μηχανισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, στην πρόσφατη έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας δίνονται και συγκεκριμένες κατευθύνσεις για πηγές χρηματοδότησης πέρα από τις τράπεζες.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org