Τετάρτη 2 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Πλεονάσματα υποκρισίας

Λέει στον «Ελεύθερο Τύπο» της περασμένης Κυριακής ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, για τον περιφερειάρχη Αττικής του ΠΑΣΟΚ, Γ. Σγουρό, σχετικά με το πλεόνασμα που ανακοίνωσε ο τελευταίος: «Το πλεόνασμα αυτό είναι αφορμή για απολογία, γιατί τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα. Το πλεόνασμα δεν είναι πηγή θριαμβολογίας, αλλά είναι αιτία απολογίας, γιατί αυτά τα χρόνια έπρεπε να έχουν επενδυθεί. Αν υπάρχει πλεόνασμα, εγώ δεσμεύομαι απολύτως να πάνε σε στήριξη των κοινωνικά αδυνάτων. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι πλεόνασμα απραξίας».

Λέει η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρ. Δούρου, για το ίδιο θέμα σε διάφορες συνεντεύξεις της: «Είναι πλεόνασμα απραξίας και ανικανότητας. Ο απερχόμενος περιφερειάρχης επιδεικνύει, από τηλεπαράθυρα και αλλού, το γεγονός ότι έχει παρκάρει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε κάποια τράπεζα, δεν ξέρω πού τα έχει, και να είναι ο λόγος για τον οποίο ζητά εκ νέου μετά από 12 χρόνια σε αυτή τη θέση και αφού για 3,5 χρόνια δεν κεφαλαιοποίησε τους ίδιους τους πόρους, ούτε το ΕΣΠΑ, ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών και την ψήφο τους».

* * *

Eίναι πρόκληση για το λαό της Αττικής, να καυχιέται η πλειοψηφία του Γ. Σγουρού στην Περιφέρεια για την ύπαρξη πλεονάσματος, όταν το 57% των εσόδων της προέρχεται από τέλη, πρόστιμα και παράβολα. Και είναι υπόλογοι για το γεγονός ότι η διοίκηση της Περιφέρειας δεν αποδέχτηκε πρόταση των εκλεγμένων του ΚΚΕ να δαπανηθούν χρήματα για έργα που θα καλύπτουν λαϊκές ανάγκες, όπως η αντισεισμική και αντιπλημμυρική προστασία, μέτρα για τη λειτουργία παιδικών σταθμών και αθλητικών κέντρων - άμεσα υλοποιήσιμα - που θα αποτελούσαν ανάσα για χιλιάδες ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους της Αττικής.

Η μία πλευρά είναι αυτή. Η δεύτερη έχει να κάνει με την κριτική που γίνεται από τους υποψηφίους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ - όπως μπορεί να παρατηρήσει κάποιος ταυτίζονται ακόμα και φραστικά - των υποψηφίων δηλαδή της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα. Και έχει ένα ενδιαφέρον να προσπαθήσουμε να δούμε πώς θα διέθεταν αυτά τα χρήματα, αυτό το ...πλεόνασμα, γενικά τους πόρους της Περιφέρειας, οι συγκεκριμένοι.

* * *

Λέει ο Γ. Κουμουτσάκος στην παρουσίαση των βασικών αρχών και κατευθύνσεων του συνδυασμού:

«Θα επιδιωχθούν νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις και νέες θέσεις δουλειάς, κυρίως με επένδυση στην καινοτομία, στην τεχνολογία της επικοινωνίας και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην "έξυπνη εξειδίκευση" και τις νέες τεχνολογίες που αποτελούν κοινοτικό πρόταγμα για την αξιοποίηση του νέου ΕΣΠΑ. Πέρα από την αξιοποίηση, χωρίς καμία καθυστέρηση, του ΕΣΠΑ, θα διεκδικηθούν πρόσθετοι κοινοτικοί πόροι, θα επιστρατευθεί ο θεσμός των ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) και θα αξιοποιηθούν νέες ιδέες βγαλμένες από τη διεθνή εμπειρία».

Ο υποψήφιος της ΝΔ σε επίπεδο Αττικής, όπως και η κυβέρνηση στην οποία πλειοψηφεί το κόμμα του, υπόσχεται τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης υποσχόμενος ότι αυτό θα φέρει «νέες θέσεις εργασίας», θα σώσει τους αυτοαπασχολούμενους κ.λπ.

Βεβαίως, τίθεται το ερώτημα, πώς είναι δυνατόν να υπόσχεται ευημερία όταν υπερασπίζεται την ανάπτυξη που έχει κριτήριο τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρήσεων... Στην πραγματικότητα δεσμεύεται για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής στην Τοπική Διοίκηση μέσα από τις ΣΔΙΤ, παραδίδοντας κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές στα μονοπώλια, όπως και να θυσιάσει στο βωμό του κέρδους πολιτιστικά μνημεία, παραλίες και εναπομείναντες χώρους πρασίνου της Αττικής.

* * *

Είπε η Ρ. Δούρου στην παρουσίαση των θέσεων της παράταξής της για το περιβάλλον:

«Αυτό το μοντέλο δυναμικής οργάνωσης (σ.σ. εννοεί την πρότασή της) αντιμετωπίζει το περιβάλλον της Αττικής ως βάση ανασυγκρότησης, ως ένα μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης. Μιας πραγματικής ανάπτυξης που θα στηρίζεται και στις τοπικές παραγωγικές δυνάμεις και στους πόρους κάθε περιοχής, στοχεύοντας στην ισορροπία και τη συνέργεια των τομέων παραγωγής. Μία τέτοιου είδους ανάπτυξη διαφυλάσσει το περιβάλλον και διανέμει την παραγόμενη αξία στο σύνολο του πληθυσμού. Αυτό είναι ένα πλαίσιο που δέχεται δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις με σεβασμό στο περιβάλλον, υπό διοικητικό και κοινωνικό έλεγχο». Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει την Αττική ως πεδίο κερδοφόρας επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η λειτουργία της Περιφέρειας με στόχο τη στήριξη των επιχειρηματιών είναι ξεκάθαρη κατεύθυνση. Και βέβαια ξεπερνά κάθε όριο υποκρισίας, όταν αυτό συνοδεύεται από διαβεβαιώσεις ότι τέτοιου είδους ανάπτυξη «διανέμει την παραγόμενη αξία στο σύνολο του πληθυσμού». Από αυτήν την άποψη είναι λογικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εκφράσει την αντίθεση επί της ουσίας στην ιδιωτικοποίηση, για παράδειγμα, του Ελληνικού, αλλά εστίασε στο τίμημα, στη σύμβαση, στους όρους της συμφωνίας, υποσχόμενος προσοδοφόρα «αξιοποίησή του». Αλλωστε, ο Γ. Σταθάκης του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για την αξιοποίηση του Ελληνικού έχει προτείνει: 1/3 πάρκο, 1/3 εμπορικές χρήσεις, 1/3 σπίτια. Αναφέρουμε απλά ότι το τελικό σχέδιο της κοινοπραξίας δεν απέχει πολύ από την πρόταση Σταθάκη...

* * *

Είναι φανερό και στην Περιφέρεια το κοινό στρατηγικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται τόσο τα κόμματα της κυβέρνησης όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση. Αποδεικνύοντας ότι δεν είναι άλλο στο δήμο και την περιφέρεια και άλλο στην κεντρική πολιτική σκηνή, όσο και αν γίνεται προσπάθεια να θολώσουν αυτή την αλήθεια. Πολύ περισσότερο που αποδεικνύεται το απατηλό νόημα των υποσχέσεων περί δήμων και περιφερειών - εφαλτηρίων για εφαρμογή μιας πολιτικής υπέρ του λαού, όπως διακηρύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Γι' αυτό ο λαός πρέπει και στις τοπικές εκλογές όπως και στις ευρωεκλογές να ψηφίσει με κριτήριο την ενίσχυση του κινήματος, τη συγκρότηση μαχητικής λαϊκής αντιπολίτευσης παντού, απέναντι και στις τοπικές διοικήσεις και στις κυβερνήσεις. Γι' αυτό, λοιπόν, θα πρέπει να ενισχύσει μαζικά και ενιαία τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε δήμους - περιφέρειες.


Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ