Σάββατο 29 Μάρτη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Ολα τα θέματα επί τάπητος στη συνάντηση Ομπάμα - βασιλιά Αμπντάλα

ΡΙΑΝΤ.-- Η διαπραγματευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή με στόχο μια ισραηλινο-παλαιστινιακή συμφωνία, οι εξελίξεις σε Συρία, Ιράν και Αίγυπτο τέθηκαν επί τάπητος στην πρώτη συνάντηση που είχε χτες το απόγευμα λίγα χιλιόμετρα έξω από τη σαουδαραβική πρωτεύουσα, Ριάντ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τον Σαουδάραβα μονάρχη Αμπντάλα Μπιν Αμπντουλαζίζ.

Κύριο μέλημα του Αμερικανού Προέδρου ήταν (σύμφωνα με Αμερικανούς διπλωματικούς αξιωματούχους) να καθησυχάσει τη σαουδαραβική μοναρχία πως η συμμαχία αμφοτέρων χωρών θα παραμείνει «αταλάντευτη» και «ισχυρή», παρά την αποχώρηση των αμερικανικών ιμπεριαλιστικών στρατευμάτων από το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Προσπάθησε ακόμη να καθησυχάσει το Σαουδάραβα μονάρχη για τις συνομιλίες που προωθούν οι ΗΠΑ με το Ιράν, για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με τις άλλες τέσσερις χώρες-μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία.

Εν πτήσει από τη Ρώμη προς το Ριάντ ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Μπεν Ρόουντς, που συμμετέχει στην πολυμελή αποστολή του Ομπάμα, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως ειδικά για την περίπτωση της Συρίας ο Πρόεδρος δεν πρόκειται να κάνει νέες ανακοινώσεις για την παροχή επιπρόσθετης «βοήθειας» και εξοπλισμού των «αντικαθεστωτικών» δυνάμεων που μάχονται την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ. Ωστόσο, άλλοι Αμερικανοί ανώνυμοι αξιωματούχοι, που επικαλέστηκε αργότερα σε ανταπόκρισή του από το Ριάντ το «Ασοσιέιτεντ Πρες», υποστήριξαν το εντελώς αντίθετο. Οτι δηλαδή ο Πρόεδρος Ομπάμα θα υποστηρίξει την παροχή φορητών συστημάτων «αεράμυνας» (γνωστά σαν «manpads») στις «αντικαθεστωτικές» δυνάμεις που δρουν στη Συρία...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ