Σάββατο 29 Μάρτη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αντιλαϊκά μέτρα και ... κινήσεις αντιπερισπασμού

Τα φασισταριά του «Δεξιού Τομέα» στο Κίεβο, χτες
Τα φασισταριά του «Δεξιού Τομέα» στο Κίεβο, χτες
ΚΙΕΒΟ.--

Καθώς η πραξικοπηματική κυβέρνηση των φιλοϊμπεριαλιστών, εθνικιστών και φασιστών της Ουκρανίας, συμφώνησε το πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για λογαριασμό των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων, επιχειρεί και κινήσεις ...αντιπερισπασμού. Ενώ το δάνειο των 18 δισ. δολαρίων θα πάει για τους καπιταλιστές, τα λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν 50% παραπάνω το φυσικό αέριο, ενώ θα παγώσουν οι μισθοί και οι συντάξεις. Ετσι και με δεδομένη τη φαγωμάρα που υπάρχει μέσα στην κυβερνητική συμμαχία της νέας αστικής εξουσίας, ο μεταβατικός Πρόεδρος Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ καταδίκασε χτες την οργάνωση του «Δεξιού Τομέα», κατηγορώντας την ότι εργάζεται για την «αποσταθεροποίηση» της χώρας, προς όφελος της Ρωσίας». Μέλη της φασιστικής οργάνωσης που εκθειάζει τους συνεργάτες των ναζί όπως ο Στέπαν Μπαντέρα και ήταν η βασική ένοπλη ομάδα κρούσης για την ανατροπή του Γιανουκόβιτς, διαμαρτυρήθηκαν το βράδυ της Πέμπτης και χτες για το θάνατο, από πυρά αστυνομικών όπως ειπώθηκε, ηγετικού στελέχους της οργάνωσης στη δυτική Ουκρανία, του αρχιτραμπούκου Ολ. Μουζίτσκο. Χτες επιτέθηκαν και στο ουκρανικό κοινοβούλιο, σπάζοντας κάποια τζάμια, ενώ ζητούσαν και την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών.

Την ίδια ώρα, η πραξικοπηματική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δώσει αποζημίωση ύψους 100 σημερινών μισθών σε 104 οικογένειες θυμάτων που σκοτώθηκαν την περίοδο των διαδηλώσεων το Φλεβάρη στην πλατεία Ανεξαρτησίας. Θυμίζουμε ότι οι περισσότεροι νεκροί χτυπήθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές, που, όπως διέρρευσε από υποκλοπή συνομιλίας της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Αστον με τον Εσθονό ΥΠΕΞ στις 6 Μάρτη, ενεργούσαν για λογαριασμό στελεχών της αντιπολίτευσης, φωτογραφίζοντας τον «Δεξιό Τομέα».

Παρέμβαση Γιανουκόβιτς για δημοψηφίσματα

Επίσης, χτες ο ανατραπείς Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, εμφανίστηκε με δήλωσή του σε ρωσικό έδαφος και ζήτησε τη διενέργεια δημοψηφισμάτων σε κάθε μία περιοχή της Ουκρανίας για να καθορισθεί το καθεστώς τους. Οπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass είπε: «Ως πρόεδρος...απευθύνομαι σε κάθε λογικό Ουκρανό πολίτη: μην αφήσετε τους απατεώνες να σάς εκμεταλλευθούν! Απαιτήστε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το καθεστώς κάθε περιοχής της Ουκρανίας, δήλωσε ο Γιανουκόβιτς σε μήνυμά του προς τον ουκρανικό λαό».

Νέες απειλές κατά της Ρωσίας

Από την άλλη, η Κάθριν Αστον, μιλώντας στην ετήσια διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Αμυνας, επανέλαβε ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία, και είπε ότι μαζί με τις ΗΠΑ μπορούν να σκληρύνουν τις κυρώσεις που ήδη έχουν ληφθεί, αν η Ρωσία δε συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Ταυτόχρονα αργά χτες το βράδυ είχε ζητηθεί από την ουκρανική πλευρά η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία, που θα γινόταν κεκλεισμένων των θυρών και θα αφορούσε την ενημέρωση του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψη και τις συναντήσεις που είχε σε Κίεβο και Μόσχα. Επίσης, τη Δευτέρα έχει προγραμματιστεί ανοιχτή συνεδρίαση του Συμβουλίου όπου έχουν προσκληθεί και ΜΚΟ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ