Σάββατο 29 Μάρτη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κίνδυνος για τους λαούς η καταστροφή χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σε σχόλιό της σχετικά με την απαντητική επιστολή της Κάθριν Αστον για την καταστροφή χημικών όπλων στη Μεσόγειο, επισημαίνει τα εξής:

«Η Υπατη εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ και αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Κ. Αστον, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας θα γίνει σε πλοίο των ΗΠΑ, στη Μεσόγειο, σε απάντησή της, στις 27/3/2014, στην επιστολή καταγγελίας της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

Στη σχετική επιστολή της, η Κ. Αστον, αν και σκόπιμα αρνείται να απαντήσει πού θα γίνει η καταστροφή των χημικών της Συρίας, ομολογεί ότι η μεταφόρτωση των πιο επικίνδυνων χημικών "Προτεραιότητας 1" θα γίνει στο ιταλικό λιμάνι της Καλαβρίας Gioia Tauro, δηλαδή ότι η καταστροφή τους θα γίνει εν πλω στη Μεσόγειο, αποκρύπτοντας όμως το ακριβές γεωγραφικό στίγμα, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες ότι η καταστροφή τους θα γίνει ανοιχτά της Κρήτης. Παρακάτω, στην επιστολή της, η Κ. Αστον αναφέρει ότι η καταστροφή των χημικών "Προτεραιότητας 2" έχει ανατεθεί σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και θα γίνει με αποτέφρωση, αποφεύγοντας και πάλι να προσδιορίσει πού θα εναποτεθούν ή απορριφθούν τα λύματα.

Οι ισχυρισμοί της Κ. Αστον για την τεχνογνωσία των ΗΠΑ ή των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην καταστροφή χημικών όχι μόνο δεν καθησυχάζουν κανέναν, αντίθετα επιτείνουν στο έπακρο τις ανησυχίες των λαών της περιοχής.

Οι ευθύνες της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που μαζί με τις ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ σχεδιάζουν την επιχείρηση αυτή, είναι τεράστιες. Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ συμμετέχει πρόθυμα σε όλα τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα, εμπλέκοντας το λαό μας σε τεράστιους κινδύνους, προκειμένου να διεκδικήσει για την ελληνική αστική τάξη αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή και συμμετοχή στην ιμπεριαλιστική λεία από τη λεηλασία των πλουτοπαραγωγικών πηγών τρίτων χωρών και την εκμετάλλευση των λαών τους. Ο κίνδυνος η Μεσόγειος και ιδιαίτερα η περιοχή της Κρήτης να μολυνθεί με χημικά τοξικά απόβλητα με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη δημόσια υγεία και τεράστιας έκτασης καταστροφή του περιβάλλοντος είναι άμεσος.

Για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται ότι η ΕΕ είναι εχθρός των λαών, όπως και οι ιμπεριαλιστές σύμμαχοί της. Η δράση της ΕΕ και η πολιτική της υπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων σε βάρος της ζωής των λαών.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα συνεχίσει να συμβάλλει στην ενίσχυση της αντιμονοπωλιακής πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος, για να αποτραπεί η περιβαλλοντική καταστροφή της Μεσογείου και της περιοχής της Κρήτης, για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού».

Με φτηνές δικαιολογίες η κυβέρνηση καλεί σε ...σιωπητήριο

Με φτηνές δικαιολογίες προσπαθεί η κυβέρνηση να διασκεδάσει τους φόβους για την επιχείρηση των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ να καταστρέψουν χημικά της Συρίας εν πλω στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης, Μάλτας και Λιβύης, στο αμερικανικό πλοίο «Cape Ray». Το όλο εγχείρημα και οι σχετικές μεθοδεύσεις έχουν προκαλέσει την αντίδραση μαζικών φορέων της Κρήτης που κάνουν λόγο για περιβαλλοντικό έγκλημα. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση περιορίζεται σε ευχολόγια περί «λήψης των απαραίτητων μέτρων προστασίας», και καλεί σε σιωπητήριο για να μην πληγεί ο ...τουρισμός.

Συγκεκριμένα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, με επιστολή του προς τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης, τον περιφερειάρχη, δημάρχους, ενώσεις ξενοδόχων, το ΤΕΕ και την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, καταρχάς παραδέχεται ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδίωξε να μην πραγματοποιηθεί στη Μεσόγειο, αλλά στον Ατλαντικό, η εν πλω υδρόλυση του τμήματος του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, ωστόσο «αυτό δεν κατέστη δυνατό».

Παραπέρα παραπέμπει σε «εγγυήσεις» που υπάρχουν για την ασφάλεια του εγχειρήματος. Π.χ. ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ και όλες οι άλλες εμπλεκόμενες κυβερνήσεις διαβεβαιώνουν ότι τίποτα δεν πρόκειται να ριφθεί στη θάλασσα (...) Κρίσιμο ρόλο στην απομάκρυνση των χημικών υλικών από τη Συρία με πλοία τους διαδραματίζουν δύο χώρες με εγνωσμένη περιβαλλοντική ευαισθησία: Η Δανία και η Νορβηγία» και ότι «ζητήθηκε συμμετοχή στην επιχείρηση πλοίου του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο θα ακολουθεί το αμερικανικό σκάφος». Σε αυτό το πλαίσιο καλεί σε αποσιώπηση της υπόθεσης, υποστηρίζοντας: «Θα ήταν, όμως, λάθος να δημιουργήσουμε μόνοι μας μια αρνητική συζήτηση στη διεθνή τουριστική αγορά,όταν άλλα μεσογειακά κράτη δεν θέτουν καν το θέμα».

Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, η εν γένει στάση της, όχι μόνο δεν καθησυχάζουν αλλά προκαλούν πρόσθετη ανησυχία για το ζήτημα. Πρόσφατα οι Στέλιος Ορφανός και Μανώλης Συντυχάκης, υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης και υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου, αντίστοιχα, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», κάλεσαν το λαό να συμπορευθεί με το ΚΚΕ και να απαιτήσει: «Να μη γίνει καταστροφή των επικίνδυνων χημικών της Συρίας στη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου και γενικά να αποκλειστεί κάθε μέθοδος που είναι καταστροφική για το περιβάλλον. Την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις. Να κλείσουν τώρα η βάση της Σούδας και όλες οι στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Οχι άλλο αίμα για τα κέρδη των μονοπωλίων».

Τέλος, τις ενέργειες των ιμπεριαλιστών των ΝΑΤΟ και ΕΕ για την επεξεργασία των χημικών στη Μεσόγειο καταγγέλλουν με ψήφισμά τους σωματεία εργαζομένων της Κρήτης (Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εργαζομένων στα Τρόφιμα - Ποτά, Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Ιατρικών Επισκεπτών κ.ά.).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκεντρώσεις ενάντια στην καταστροφή των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο(2014-07-12 00:00:00.0)
Κοινή ανακοίνωση ενάντια στην καταστροφή χημικών όπλων στη Μεσόγειο(2014-06-19 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση παραδέχεται τους κινδύνους αλλά συναινεί(2014-04-16 00:00:00.0)
Κίνδυνος για τους λαούς η καταστροφή χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο(2014-03-29 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις ενάντια στο νέο έγκλημα(2014-03-25 00:00:00.0)
Στα ανοιχτά της Κρήτης με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης(2014-03-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ