Παρασκευή 28 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων - συνέχιση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης

Η συμφωνία της νέας αστικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ φέρνει αυξήσεις στο φυσικό αέριο και περικοπές μισθών

Οι εκπρόσωποι της πραξικοπηματικής ουκρανικής κυβέρνησης στον ΟΗΕ
Οι εκπρόσωποι της πραξικοπηματικής ουκρανικής κυβέρνησης στον ΟΗΕ
Αντιμέτωπος με νέα, πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα θα έρθει ο λαός της Ουκρανίας, με τις συμφωνίες που κλείνει η πραξικοπηματική κυβέρνηση των φιλοϊμπεριαλιστικών, εθνικιστικών και φασιστικών δυνάμεων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για λογαριασμό της πλουτοκρατίας. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε χτες τη χορήγηση δανείου ύψους 14 - 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο του λεγόμενου Διακανονισμού Χρηματοδότησης Αμέσου Ετοιμότητας (Stand Βy Agreement) σε διάστημα δύο ετών. Το μνημόνιο αυτό, που θα κάνει αφόρητη την καπιταλιστική βαρβαρότητα, που έτσι και αλλιώς βιώνουν τα λαϊκά στρώματα μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, προβλέπει αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου για τα λαϊκά νοικοκυριά κατά 50% και πάγωμα μισθών και συντάξεων των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στο Κίεβο, Νικολάι Γκεοργκίεφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, είπε ότι «ελπίζουμε η πρώτη δόση να δοθεί προς το τέλος του Απριλίου», διευκρινίζοντας ότι αυτήν τη στιγμή δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθεί το ακριβές ύψος της δόσης.

Ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση σε ό,τι αφορά την Ενέργεια πως «δεν είναι πλέον δυνατή η χρηματοδότηση νέων ελλειμμάτων», λέγοντας ότι η επιδότηση της τιμής του φυσικού αερίου δεν μπορεί να συνεχιστεί. Βέβαια, αυτή η μειωμένη τιμή ήταν και αποτέλεσμα των συμφωνιών με τη Ρωσία, που τώρα όμως αναθεωρούνται. Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ θέλησε να διασκεδάσει και τις περικοπές μισθών, λέγοντας ότι «δεν πρόκειται για περικοπές, πρόκειται για τη ματαίωση μελλοντικών αυξήσεων», ενώ πρόσθεσε ότι «νέα κοινωνικά προγράμματα πρέπει να προβλεφθούν για την αρωγή του 30% του ουκρανικού πληθυσμού», δηλαδή προετοιμάζεται η διαχείριση της ακόμα μεγαλύτερης φτώχειας.

Μη δεσμευτικό ψήφισμα στον ΟΗΕ

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε χτες μη δεσμευτικό ψήφισμα μετά από πρόταση της αντιδραστικής κυβέρνησης της Ουκρανίας που έχει τη στήριξη των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ, με το οποίο το δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης της Κριμαίας και ένωσής της με τη Ρωσία κρίνεται άκυρο από νομική άποψη. Το ψήφισμα σε σύνολο 193 κρατών εγκρίθηκε από 100, 11 χώρες το καταψήφισαν (οι Ρωσία, Αρμενία, Λευκορωσία, Βολιβία, Κούβα, ΛΔ Κορέας, Νικαράγουα, Σουδάν, Συρία, Βενεζουέλα και Ζιμπάμπουε), 58 απείχαν από την ψηφοφορία ενώ οι υπόλοιπες δεν προσήλθαν.

Εκκλήσεις για ΝΑΤΟική παρουσία

Η νέα αστική κυβέρνηση της Ουκρανίας επίσης προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα ώστε το ΝΑΤΟ να συνδράμει ακόμα περισσότερο την υποτιθέμενη ασφάλεια της χώρας. Ετσι, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας της Ουκρανίας, Αντρέι Παρούμπιι, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του μέσω διαδικτύου από το Κίεβο στο Ατλαντικό Συμβούλιο, στην Ουάσιγκτον, είπε ότι «σχεδόν 100.000 στρατιώτες έχουν στρατοπεδεύσει στην ουκρανική μεθόριο. Είναι έτοιμοι να εξαπολύσουν πλήγματα διάρκειας πολλών εβδομάδων», δηλαδή ένας αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τις 20.000 που υπολόγιζε το αμερικανικό Πεντάγωνο. Η Ρωσία ωστόσο διέψευσε την Κυριακή ότι συγκεντρώνει στρατεύματα στη μεθόριο.

Αμερικανός αξιωματούχος Αμυνας φάνηκε επιφυλακτικός πάντως όσον αφορά στον αριθμό που ανέφερε ο Ουκρανός αξιωματούχος. Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, ωστόσο, είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι η Μόσχα συνεχίζει να συγκεντρώνει στρατιώτες στην ουκρανική μεθόριο.

«Η πραγματικότητα είναι ότι συνεχίζουν να ενισχύουν τα στρατεύματά τους», σημείωσε ο Τσακ Χέιγκελ, τον οποίο ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Σόιγκου, διαβεβαίωσε την περασμένη βδομάδα ότι οι Ρώσοι στρατιώτες δεν θα διασχίσουν τη μεθόριο και ότι πρόκειται απλώς για στρατιωτικά γυμνάσια της άνοιξης. Πάντως, η πραξικοπηματική κυβέρνηση ζητάει επειγόντως να υπάρξει ΝΑΤΟική παρουσία στην περιοχή.

Στο ...μεϊντάνι οι υποψήφιοι

Στην ίδια την Ουκρανία, το νεοφασιστικό κόμμα «Δεξιός Τομέας» με οπλοφόρους παραστρατιωτικούς έκανε ανενόχλητο φιγούρα στην κηδεία του δολοφονημένου προχτές ηγέτη του, αρχιτραμπούκου Ολεξάντερ Μουζίτσκο, στο Κίεβο. Ο επικεφαλής της συμμορίας, Ντμίτρο Γιάρος, που έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Μάη, ισχυρίστηκε ότι είναι εθνικιστές αλλά όχι ναζί και φασίστες. Βέβαια, τις τελευταίες μέρες φαίνεται ότι η νέα αστική εξουσία, τουλάχιστον σε επίπεδο διακηρύξεων, προσπαθεί να αφοπλίσει τους ενόπλους και να φτιαχτεί μια ελεγχόμενη εθνική φρουρά.

Την ίδια ώρα, η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο (που καταλήστεψε μαζί με άλλους μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού τη λαϊκή περιουσία), εμφανίστηκε χτες σε συνέντευξη όπου ανήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητά της και πλασαρίστηκε ως ο πιο «γνήσιος πολέμιος της διαφθοράς». Η Τιμοσένκο θα είναι προφανώς η υποψήφια του κόμματος «Πατρίδα», από όπου προέρχονται και οι ανακηρυγμένοι από τη νέα αστική εξουσία πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ και πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της χώρας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ. Ακόμα, ο επικεφαλής του κόμματος «Πανουκρανική Ενωση για τη Μεταρρύθμιση», πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο, έχει δηλώσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος. Ενδιαφέρον έχει ότι ενώ δεν έχει επισημοποιηθεί η υποψηφιότητά του, πρώτος στα γκάλοπ και με διαφορά έρχεται ο επιχειρηματίας Πέτρο Ποροσένκο, που είναι «ανεξάρτητος» βουλευτής, έχει συνεργαστεί με την Τιμοσένκο, έχει υπάρξει υπουργός και σε κυβέρνηση με Πρόεδρο τον ανατραπέντα Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Μετά την ανατροπή του τελευταίου συντάχθηκε με τη νέα φιλοδυτική αστική εξουσία. Εμφανίζεται να παίρνει 25% - 40% όταν ο Κλίτσκο έχει 9%, η Τιμοσένκο 8% και άλλοι υποψήφιοι μικρότερα ποσοστά. Ο Ποροσένκο είναι από τους ισχυρότερους κεφαλαιοκράτες της Ουκρανίας, γνωστός ως ο «βασιλιάς της σοκολάτας», γιατί ξεκίνησε από αυτόν τον κλάδο για να επεκταθεί και σε άλλους, με περιουσία γύρω στα 2 δισ. δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ