Τρίτη 30 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Επικράτηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας

Με καταμετρημένο το 50,67% των ψηφοδελτίων, το «Κόμμα των Περιφερειών» του προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, προηγείται στις βουλευτικές εκλογές με 35%. Το κόμμα αυτό παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ ως «κεντρώο» και «φιλορωσικό». Ακολουθεί ο συνδυασμός της Ενωμένης Αντιπολίτευσης, στο οποίο συμμετέχει και το κόμμα της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού, Γιούλια Τιμοσένκο, που συγκεντρώνει το 21,9% των ψήφων (το 2007 είχε μόνο του 30,7%). Το πολιτικό «στίγμα» του συγκεκριμένου συνδυασμού φέρει τη «σφραγίδα» της κατεύθυνσης της ενσωμάτωσης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Στην 3η θέση βρίσκεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας (που τα τελευταία 4 χρόνια ακολουθεί πολιτική «κριτικής στήριξης» του προέδρου Β. Γιανουκόβιτς και υποστηρίζει τη συσπείρωση των «κεντρο-αριστερών δυνάμεων») με 14,89% (5,39% το 2007). Το κόμμα «Γροθιά» του διάσημου πυγμάχου βαρέων βαρών Βιτάλι Κλίτσκο, που κατέβηκε στις εκλογές για πρώτη φορά, με θέσεις παραπλήσιες του κόμματος της Τιμοσένκο, συγκέντρωσε 12,87%. Ενώ το εθνικιστικό ακροδεξιό κόμμα «Ελευθερία», που έχει αντιρωσική ρητορική και ζητά την πλήρη δικαίωση των συνεργατών των ναζί στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, συγκέντρωσε το 8,34% (από 0,7% που είχε πριν 5 χρόνια).

Να σημειωθεί πως 225 έδρες θα μοιραστούν με το σύστημα της απλής αναλογικής μεταξύ των παραπάνω κομμάτων, που πέρασαν το εκλογικό όριο εκπροσώπησης στο κοινοβούλιο (5%), ενώ άλλες 225 έδρες θα καταμεριστούν με βάση το αποτέλεσμα σε ανάλογες μονοεδρικές.

Για άλλη μια φορά παρατηρήθηκε το φαινόμενο το «Κόμμα των Περιοχών» να κυριαρχεί στις νότιες και ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας (Ντονιέτσκ, Λουγκάνσκ, Κριμαία, Οδησσός, Χάρκοβο, Ζαπαρόζετς, Ντεπροπετρόφσκ κ.ά.), όπου κατοικεί μεγάλο μέρος των ρωσόφωνων πολιτών της χώρας. Από την άλλη ο συνδυασμός της αντιπολίτευσης έχει το προβάδισμα στις δυτικές και κεντρικές περιοχές, καθώς και στο Κίεβο, ενώ σε μια περιοχή (του Λβοφ) προηγείται το εθνικιστικό κόμμα, καθώς και στην ψηφοφορία στα εκλογικά τμήματα του εξωτερικού. Εφόσον αυτά τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν και στο 100% της καταμέτρησης, το «Κόμμα των Περιοχών» και το ΚΚ Ουκρανίας θα διατηρήσουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας, που διαθέτουν και μέχρι τα τώρα.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ