Παρασκευή 28 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Παζάρια Κέρι για «συμφωνία» έως το τέλος Απρίλη

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Πιέσεις για άμεση απελευθέρωση των 104 Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων από το Ισραήλ το ερχόμενο Σάββατο, 29 του μήνα στο πλαίσιο διμερούς συνεννόησης για ενθάρρυνση της διαπραγμάτευσης, άσκησε μέσα στο τελευταίο 48ωρο κατά την πολύωρη συνάντησή του στο Αμμάν με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς.

Ο Αμπάς, ενθαρρυμένος από την προχτεσινή απόφαση στη Διάσκεψη Κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στο Κουβέιτ να μην αναγνωριστεί το Ισραήλ σαν «εβραϊκό κράτος», απέφυγε να θίξει στη συνάντηση με τον Κέρι το συγκεκριμένο ζήτημα, που έχει τεθεί από το Ισραήλ σαν βασικός «όρος» για την υπογραφή ειρηνευτικής ισραηλινο-παλαιστινιακής συμφωνίας.

Ο Κέρι, από την πλευρά του, αρκέστηκε να δηλώσει ότι είχε «εποικοδομητικές» και «χρήσιμες» συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, σημειώνοντας ότι θα πυκνώσει το προσεχές διάστημα τις συναντήσεις του με τον Αμπάς και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, καθώς στις 29 Απρίλη εκπνέει η προθεσμία για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Πριν από τη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, ο Αμερικανός αξιωματούχος είχε πολύωρη συνάντηση στο Αμμάν και με τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β'.

Στο μεταξύ, χτες ανακοινώθηκε η απόφαση του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας Μοσέ Γιάλον να εγκρίνει τη μεταφορά οικοδομικών υλικών και ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία στη Λωρίδα της Γάζας στο πλαίσιο ολοκλήρωσης των εργασιών που είχαν ξεκινήσει το 2011 για την οικοδόμηση τουρκικού νοσοκομείου στην περιοχή. Η εξέλιξη θεωρείται σαφής ένδειξη αναθέρμανσης των ισραηλινο-τουρκικών σχέσεων, καθώς ουσιαστικά συνιστά μερική αναστολή του καταστροφικού εμπάργκο που έχει επιβάλει στη Λωρίδα της Γάζας το Ισραήλ από το 2007, οπότε εξελέγη στην περιοχή η κυβέρνηση της «Χαμάς».

Νωρίτερα, Εβραίοι έποικοι στη νότια Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης κατέστρεψαν ελαιόδεντρα και φωτοβολταϊκά πάνελ που ηλεκτροδοτούσαν μικρή κοινότητα Παλαιστίνιων αγροτών, προκαλώντας τις εύλογες διαμαρτυρίες τους προς τις ισραηλινές κατοχικές αρχές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ