TIΡΑΝΑ.--
Σειρά αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην αλβανική κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας τα δάνεια ως μοχλό πίεσης για καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις προς όφελος της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Πληροφορίες της αλβανικής εφημερίδας «Πανόραμα των Τιράνων» που επικαλούνται έκθεση του ΔΝΤ ανέφεραν χτες πως προτείνονται, μεταξύ άλλων, αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη από 65 για τους άνδρες και στα 65 από τα 60 για τις γυναίκες, «πάγωμα» μισθών και πιθανώς μειώσεις συντάξεων. Παράλληλα, ασκούνται πιέσεις για επιλεκτική εφαρμογή του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, αφού μεταξύ άλλων ενθαρρύνονται «βελτιώσεις» από τις οποίες να επωφελούνται «μόνον όσοι συνεισφέρουν».
Δε λείπουν αναφορές σε «περιορισμό» των γενικότερων παροχών κοινωνικής και ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης, ενώ στο τραπέζι τίθενται και πρωτοφανείς προτάσεις όπως εκείνη για φορολογία όσων Αλβανών ταξιδεύουν στο εξωτερικό και αύξηση κατά 50% του φόρου για τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.
Οι προτάσεις προκάλεσαν την αντίδραση της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης που κατηγόρησε την κυβέρνηση του «σοσιαλιστή» Εντι Ράμα για «συνθηκολόγηση απέναντι στο ΔΝΤ» και για «εξαπάτηση των πολιτών και μη τήρηση των προεκλογικών υποσχέσεων».
Απέναντι σε όλα αυτά, ο Αλβανός υπουργός Οικονομικών Αρμπέν Αχμετάι υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής, ισχυριζόμενος πως τάχα είναι «ευαίσθητη σε ορισμένα θέματα», ότι δεν υποχρεώνεται να αυξήσει τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος «που διπλασίασε», όπως είπε, «η προηγούμενη κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα» ότι δε θα αυξήσει τους φόρους το τρέχον έτος, και ότι το...ΔΝΤ (σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ του αλβανικού τηλεοπτικού σταθμού Top Channel) «είναι συνεργάτης των Αλβανών πολιτών και της αλβανικής κυβέρνησης»! O Aχμετάι κατέληξε μάλιστα λέγοντας ότι η Παγκόσμια Τράπεζα θα διοχετεύσει σύντομα 350.000.000 ευρώ για νέα έργα στην Αλβανία που θα δώσουν τάχα «ώθηση στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας».