Σε συνέδριο για την «εξωστρέφεια» της οικονομίας μίλησαν Σαμαράς και Βενιζέλος
Eurokinissi |
Η ανάκαμψη των εξαγωγών, ως βασικός πυλώνας στην πορεία «ανόρθωσης» της οικονομίας, υπογραμμίστηκε από τον πρωθυπουργό κατά την ομιλία του, προχτές, πρώτη μέρα του συνεδρίου. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, έκανε λόγο για μια «επιθετικότερη προώθηση των οικονομικών, εμπορικών και ενεργειακών συμφερόντων της χώρας διεθνώς», προαναγγέλλοντας την πιο ενεργή εμπλοκή στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης.
Ολοι οι παραπάνω στόχοι υπηρετούν την έξοδο του εγχώριου κεφαλαίου από την κρίση, την ενίσχυση της κερδοφορίας του. Στον αντίποδα, όπως δείχνουν και τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης, αποτελούν πραγματική απειλή για τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, αφού αφενός σημαίνουν παραπέρα μείωση της αξίας της εργατικής δύναμης και γενικότερη αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος και αφετέρου εμπλέκουν επικίνδυνα τη χώρα στη δίνη των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων.
Ανάμεσα σε όσα είπε ο Αντ. Σαμαράς, έχει τη σημασία της η επισήμανση για το «ακριβό ευρώ». Οπως είπε, «όταν ακριβαίνει το ευρώ (...) οι ευρωπαϊκές εξαγωγές πλήττονται. Κι αυτό κατά την προσωπική μου άποψη, κατά την άποψη της κυβέρνησης, είναι ένα τεράστιο θέμα που θα αντιμετωπίσει σε λίγο η Ευρώπη. Τώρα με την κρίση στην Ουκρανία, αυτό κάπως δεν έχει πάρει τη σοβαρότητα και την κρισιμότητα που θα έπρεπε για να το συζητήσουμε άμεσα στην Ευρώπη. Πώς θα προχωρήσουμε με 1,40 στις εξαγωγές;».
Το τι ακριβώς συνιστά η παραπάνω τοποθέτηση του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο των συσχετισμών που διαμορφώνονται στην ΕΕ και της ενδοαστικής διαπάλης αναφορικά με το μείγμα διαχείρισης της οικονομίας και τη νομισματική πολιτική, είναι κάτι που θα φανεί το επόμενο διάστημα...
Κατά τ' άλλα, αναφέρθηκε στο «ενδιαφέρον» που επιδεικνύουν «ξένοι από την Κορέα και την Ιαπωνία, μέχρι την Αμερική και το Ισραήλ» για να αγοράσουν «νεοφυείς ελληνικές επιχειρήσεις (...) που αυτές θα φέρουν νέες εξαγωγές σε σύγχρονους τομείς όπου η Ελλάδα μπορεί να γίνει ανταγωνιστική». Επανέλαβε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα για την «εξουδετέρωση της γραφειοκρατίας», την απλοποίηση των διαδικασιών στους τελωνειακούς ελέγχους, το συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων και την παροχή ρευστότητας προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.
Χτες, από το ίδιο βήμα, ο Ευ. Βενιζέλος συνέδεσε την «εξωστρέφεια» με το «νέο παραγωγικό μοντέλο, από το οποίο έχει επειγόντως ανάγκη η χώρα (...) Τώρα που βαδίζει φανερά και αποδεδειγμένα στην έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο, τώρα καθίσταται ακόμη πιο έντονη η ανάγκη ν' αντικατασταθεί το μνημόνιο ως αποτέλεσμα μιας ετεροβαρούς συμφωνίας με τους δανειστές μας, μ' ένα δικό μας ενδογενές εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης».
Σημείωσε ότι αυτό το σχέδιο «βασίζεται πάνω σε πολύ ισχυρές ιστορικές και γεωγραφικές βάσεις», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα δίκτυα Ενέργειας, στην ενεργειακή διπλωματία και τα δίκτυα μεταφορών και σε «ό,τι σχετίζεται με τις πύλες εισόδου της χώρας, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, άρα το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων σε πολύ μεγάλο βαθμό σχετίζεται με την εξωστρέφεια της χώρας».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην παρουσία του ελληνικού κεφαλαίου στα Δυτικά Βαλκάνια και την «επιχειρηματική μας παρουσία στην Αίγυπτο, που είναι εντυπωσιακά μεγάλη. Η Ελλάδα είναι ο 5ος ξένος επενδυτής στην Αίγυπτο που είναι η καρδιά της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής». Στο συνέδριο παρευρέθηκαν και μίλησαν άλλα στελέχη της κυβέρνησης, οι πρέσβεις της Γερμανίας και της Αυστραλίας, ο οικονομικός ακόλουθος της πρεσβείας της Κίνας, εκπρόσωποι εμπορικών επιμελητηρίων και επιχειρήσεων κ.ά.