Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Μάρτη 2014 - αριθ. φύλλου: 11800

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
«Ματωμένο» το πλεόνασμα και στην Περιφέρεια

ΣΕΛ.  6
ΠΑΜΕ
Διαδήλωση με αφορμή το ΕΚΟΦΙΝ στην Αθήνα

Την Τρίτη 1/4, στις 7 μ.μ. στην Ομόνοια


ΣΕΛ.  4

Πρόταση νόμου του ΚΚΕ για άμεση προστασία των ανέργων

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή και επικαιροποιεί παλιότερη Πρόταση Νόμου, που κατατέθηκε το Σεπτέμβρη του 2012

  • Επίδομα ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σε κάθε νέο και νέα που αναζητούν εργασία μέσω ΟΑΕΔ και σε όσους αυτοαπασχολούμενους χάσανε τη δουλειά τους. Ως πρώτο βήμα, κατώτερος μισθός στα 751 ευρώ ως βάση, επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ.
  • Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται, χωρίς καμία επιβάρυνση των ανέργων, ως συντάξιμος χρόνος.
  • Πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανέργους και τις οικογένειές τους.
  • Τιμολόγια μειωμένα κατά 30% για ρεύμα, νερό, τηλέφωνο για τους ανέργους, απαγόρευση κάθε διακοπής.
  • Απαλλαγή των ανέργων από τα δημοτικά τέλη. Δωρεάν πρόσβαση των παιδιών των ανέργων στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.
  • Αναστολή κάθε υποχρέωσης πληρωμής δανείων. Απαγόρευση κάθε πλειστηριασμού σπιτιών.
  • Εκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ για κάθε άνεργο μπροστά στις γιορτές του Πάσχα.

ΣΕΛ.  4  -  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κριτήριο η πρόταση του ΚΚΕ

Είναι η πολλοστή φορά που το ΚΚΕ καταθέτει πρόταση νόμου για την προστασία των ανέργων στη Βουλή. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχει πάρει το ΚΚΕ για θέματα όπως η ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών από τα χρέη στις τράπεζες, η κατάργηση των μνημονίων και όλων των εφαρμοστικών τους νόμων κ.ά.

Αλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες, που ανέλαβε παλιότερα το ΚΚΕ, δεν μπήκαν καν σε συζήτηση, ενώ καμιά δεν έχει μπει σε ψηφοφορία, αφού οι αστικές κυβερνήσεις επικαλούνται ερμηνείες του Συντάγματος και τις απορρίπτουν με το αιτιολογικό ότι προκαλούν «επιβάρυνση των οικονομικών του κράτους».

Ωστόσο, έχει ενδιαφέρον να δούμε τι απάντησαν τα υπόλοιπα κόμματα, όταν η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΚΕ για την ουσιαστική προστασία των ανέργων συζητήθηκε, για τελευταία φορά, τον Ιούνη του 2011: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισαν «μη ρεαλιστικές» τις προτάσεις του ΚΚΕ, αλλά θεωρούν ρεαλιστικό να αφαιρούν εκατοντάδες εκατ. ευρώ από τον ΟΑΕΔ, με τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, στερώντας από χιλιάδες ανέργους ακόμα και τα ψίχουλα του επιδόματος ανεργίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τότε τάχθηκε στα λόγια υπέρ της πρότασης του ΚΚΕ. Σήμερα, όμως, είναι «προσαρμοσμένος» στο στόχο της κυβερνητικής διαχείρισης. Ετσι θεωρεί τα ευρωενωσιακά προγράμματα της «ενεργού απασχόλησης» (δηλ. απληρωσιάς και υποαπασχόλησης) ως «συμπληρωματικά» μέτρα για την ανεργία.

Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που έχει πρόταση για τη ριζική αντιμετώπιση της ανεργίας, αφού παλεύει για τη σοσιαλιστική κοινωνία, όπου στη βάση της κοινωνικής ιδιοκτησίας και του κεντρικού σχεδιασμού η ανεργία θα εκμηδενιστεί. Οπως, άλλωστε, είχε συμβεί και στην ΕΣΣΔ τον 20ό αιώνα.

Είναι, όμως, προφανές ότι η υλοποίηση των προτάσεων του ΚΚΕ για την ανακούφιση των ανέργων δεν προϋποθέτει την ανατροπή του καπιταλισμού. Ομως, η στάση των κομμάτων της αστικής διαχείρισης, φανερώνει ότι στη στρατηγική του κεφαλαίου δεν μπορεί να «χωρέσει» μια πρόταση που δε διαχειρίζεται το πρόβλημα υπέρ του κεφαλαίου, αλλά προτάσσει την άμεση αποφασιστική ανακούφιση των ανέργων με κάθε κόστος για το κεφάλαιο.

Τι αποδεικνύεται έτσι εκ των πραγμάτων:

Πρώτα απ' όλα ότι όσοι υπόσχονται λύσεις, ανακούφιση υπέρ των εργαζομένων εντός του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και του πλαισίου της ΕΕ, είτε άλλο εννοούν π.χ. διαχείριση της ανεργίας και της ανασφάλειας, είτε κοροϊδεύουν το λαό με διακηρύξεις που όμως δε θα εφαρμόσουν.

Δεύτερο, ότι όσο οι εργαζόμενοι περιμένουν ότι μέσω μιας κυβέρνησης ή μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, στο πλαίσιο του σημερινού συστήματος, της εξουσίας και οικονομικής κυριαρχίας του κεφαλαίου, θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν ουσιαστικά εργατικά - λαϊκά προβλήματα, άδικα θα πελαγοδρομούν, στηρίζοντας τη μια ή άλλη αστική κυβερνητική εναλλαγή. Τη λύση οι εργαζόμενοι πρέπει να την ψάξουν αλλού. Να γίνουν οι ίδιοι δυνατοί, να μην περιμένουν από δυνάμεις του κεφαλαίου να τους δώσουν λύσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, ισχυρή λαϊκή συμμαχία σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, με στόχο την εργατική - λαϊκή εξουσία. Σε αυτόν το δρόμο είναι δυνατόν να μπαίνουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική, να αποσπώνται και ορισμένα μέτρα ανακούφισης.

Τρίτο, γι' αυτό θα πρέπει να ισχυροποιηθεί παντού το ΚΚΕ: Για να προβάλλει παντού τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, σε αντίθεση με αυτά του κεφαλαίου, χωρίς υποταγή στο «ρεαλισμό» του συμβιβασμού με τη σημερινή κατάσταση. Γιατί, τη δύναμη που θα του δώσει ο λαός, το ΚΚΕ θα την αξιοποιήσει στο να γίνει ο ίδιος ο λαός δυνατός και ικανός να βάλει εμπόδια στα χειρότερα, αλλά κυρίως να επιβάλει τη διέξοδο υπέρ του, παίρνοντας ο ίδιος την εξουσία.


Συνταξιούχοι και απεργοί του Δημοσίου διαδήλωσαν για την Υγεία

Κοινή πορεία χτες στην Αθήνα. Συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις

Για δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, δωρεάν φάρμακα και αξιοπρεπείς συντάξεις, διαδήλωσαν χτες το πρωί οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με κάλεσμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΠΟΣ Εμπόρων ΟΑΕΕ. Στην πλατεία Ομόνοιας η πορεία των συνταξιούχων ενώθηκε με τους διαδηλωτές που συμμετείχαν στη συγκέντρωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, στο πλαίσιο της δεύτερης μέρας της πανελλαδικής δημοσιοϋπαλληλικής απεργίας.

Νέο ραντεβού στην απεργία στις 9 Απρίλη.


ΣΕΛ.  13


ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέα σχέδια για απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος

ΣΕΛ.  19
ΜΕΙΩΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ
Εφαλτήριο για περαιτέρω εμπορευματοποίηση του Αθλητισμού

ΣΕΛ.  23
ΑΝΕΡΓΙΑ
Συγκέντρωση των συνδικάτων στις 27/3

ΣΕΛ.  4
ΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ
Κατέπεσε το κατηγορητήριο των μεγαλοεργολάβων

ΣΕΛ.  14
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
Δίνουμε τη μάχη με ταξικά κριτήρια

Ομιλία σε συγκέντρωση εργαζομένων στις Κατασκευές

Καλούμε τους εργαζομένους και τους ανέργους στις Κατασκευές, που έχουν μακροχρόνιους αγωνιστικούς δεσμούς με το ΚΚΕ, να δώσουνε τη μάχη στο πλευρό του Κόμματος. Να έχουν τη δική τους συμβολή, ώστε ευρύτερα τμήματα του εργαζόμενου λαού με ευθύνη, με ταξικά - πολιτικά κριτήρια, με τα μάτια στραμμένα στην επόμενη μέρα, να πάνε στην κάλπη αξιολογώντας την πείρα τους από τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ.


ΣΕΛ.  9

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ