Πέμπτη 20 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συκοφάντες και πριν και ΜΕΤΑ...

Την παρθενική της ανακοίνωση εξέδωσε στις 18/3 η «Μαχητική Εργατοϋπαλληλική Ταξική Ανατροπή» (ΜΕΤΑ), η «νέα» παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, για την απεργία στις 9 Απρίλη. Ανάμεσα σε γενικόλογες περιγραφές των προβλημάτων, η «ΜΕΤΑ» γράφει: «Στη συνεδρίαση της ΕΕ της ΓΣΕΕ (σ.σ. όπου αποφασίστηκε η απεργία), για μια ακόμα φορά αναδείχθηκαν οι μεγάλες ευθύνες της ηγετικής πλειοψηφίας της Συνομοσπονδίας, η οποία με τις πλάτες και του ΠΑΜΕ, ουσιαστικά αποφεύγει με κάθε τρόπο, να οργανώσει με σύστημα και μέθοδο τις αντιστάσεις των εργαζομένων». Και σε άλλο σημείο: «Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΑΜΕ, για άλλη μια φορά, συνεχίζει να αναλώνεται κυρίως στην επίθεση ενάντια στις δυνάμεις της συνδικαλιστικής αριστεράς, να περιχαρακώνεται στη σεχταριστική του τακτική και να αφήνει στο απυρόβλητο την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ».

Το αντι-ΠΑΜΕ αμόκ των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει ίδιο πριν και μετά την αναβάπτισή τους. Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για τις ίδιες δυνάμεις που «ξέχασαν» να βγάλουν ανακοίνωση για τις αξιώσεις των βιομηχάνων, τις οποίες μετέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ στη συνάντηση για τη νέα ΕΓΣΣΕ και κατάπιαν «αμάσητες» τις δηλώσεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ ότι θα υπογράψουν τη Σύμβαση με τις εργοδοτικές Ενώσεις. Τώρα, οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνουν στα κεραμίδια και συκοφαντούν το ΠΑΜΕ ότι «βάζει πλάτες» για να μη γίνονται αγώνες! Ποιοι τα λένε αυτά; Αυτοί που θέλουν τις απεργίες μόνο για ντεκόρ στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κυβέρνηση. Οι ίδιοι που κάθε φορά δεν κουνάνε ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι στους χώρους δουλείας για να οργανωθεί μια απεργία, που την υπονομεύουν από την πρώτη ώρα, μαζί με τις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ.

Το ΠΑΜΕ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απευθύνεται πλατιά στους εργαζόμενους, καλώντας τους να πάρουν στα δικά τους χέρια την οργάνωση της απεργίας. Τα ταξικά συνδικάτα καταστρώνουν σχέδιο παρέμβασης στους τόπους δουλειάς, με συναίσθηση της ευθύνης που έχουν για την οργάνωση της σκληρής αναμέτρησης με την εργοδοσία, όπως είναι κάθε απεργία. Το ΠΑΜΕ προβάλλει πλαίσιο πάλης που βοηθάει να συνειδητοποιηθεί η ανάγκη της σύγκρουσης με το κεφάλαιο και την πολιτική του, δείχνει το περιεχόμενο που πρέπει να έχει η ανασύνταξη του κινήματος για να υπηρετεί τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα. Στον αντίποδα, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ ερίζουν για το αν θα έπρεπε να κηρυχτεί απεργία στις 9 Απρίλη, ενώ η «ΜΕΤΑ» παζαρεύει το πλαίσιο της κινητοποίησης με τη ΔΑΚΕ! Ταυτόχρονα, εκλιπαρεί τη ΓΣΕΕ «να οργανώσει με σύστημα και μέθοδο τις αντιστάσεις των εργαζομένων» (!), απογειώνοντας τις αυταπάτες για το ρόλο της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας.

Με αυτήν την πλειοψηφία, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν διέκοψαν ποτέ τις σχέσεις στοργής και αλληλοστήριξης, πάντα ενάντια στο ΠΑΜΕ. Αυτό επιβεβαιώνει και η ανακοίνωση με την οποία λανσάρουν τη νέα τους «προβιά», μαζί με πρώην συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι η πρώτη φορά που λένε ψέματα για το ΠΑΜΕ, προκειμένου να σκεπάσουν τις πομπές τους. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα, είναι τούτο: Στη συνεδρίαση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ στις 7/3, ο εκπρόσωπός του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε το ΠΑΜΕ ότι στη ΓΣΕΕ δεν κατέθεσε πρόταση για απεργία. Οταν στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΕ της ΓΣΕΕ, τη Δευτέρα που μας πέρασε, το ΠΑΜΕ τούς προκάλεσε να δημοσιοποιήσουν τα πρακτικά για να φανεί τι πρότεινε ο καθένας, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ «τα μάζεψε», λέγοντας ότι «έκαναν λάθος»! Παρεμπιπτόντως, τη σύνταξη της ανακοίνωσης για την απεργία της ΑΔΕΔΥ, που ολοκληρώνεται σήμερα, ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και «Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή» (Μπαλασόπουλος, πρώην ΠΑΣΚΕ) την ανέθεσαν στις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κι αυτό ένα δείγμα για την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλει ο παλιός εργοδοτικός συνδικαλισμός τους εκπροσώπους του νέου...


Π.

Η προετοιμασία των Μαθητικών Φεστιβάλ στην Κεντρική Μακεδονία

Τα Μαθητικά Φεστιβάλ αρχίζουν το ταξίδι τους στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας στις 5 Απρίλη από τον Εύοσμο και την Τούμπα, «ξαναχτυπάνε» στα Μετέωρα της Δυτικής Θεσσαλονίκης, περνάνε από κωμοπόλεις (Καλοχώρι, Λαγκαδά), συνεχίζουν στην περιφέρεια (Σέρρες, Κατερίνη, Κιλκίς, Βέροια, Γιαννιτσά) και ολοκληρώνονται στις 14 Απρίλη με το φεστιβάλ στο μαρτυρικό χωριό του Χορτιάτη. Ενα ταξίδι που κάθε χρόνο αγκαλιάζει όλο και περισσότερες περιοχές, διαδίδοντας τις ανατρεπτικές ιδέες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα παιδιά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών...

Με όρεξη, μεράκι και ευρηματικότητα οι Μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ δουλεύουν πυρετωδώς μέσα κι έξω από τα σχολεία:

- Οργανώνουν συζητήσεις με παρέες, με συμμαθητές τους για το πώς μπορεί ο καθένας να βοηθήσει. Φτιάχνουν ομάδες δουλειάς, καθεμιά από τις οποίες έχει τη δική της αποστολή! Αλλοι ετοιμάζουν σκίτσα, άλλοι θεατρικά σκετς. Σίγουρο είναι ότι κάθε ομάδα θα δώσει τον καλύτερό της εαυτό!

- Εχει κολληθεί έξω από σχολεία, ωδεία, φροντιστήρια το κάλεσμα συμμετοχής για τους νέους δημιουργούς. Παιδιά που σκιτσάρουν, που γράφουν ποιήματα, που παίζουν μουσική και τα όνειρά τους ματώνουν έχουν καθήκον να στείλουν μήνυμα μαχητικής στάσης ζωής! Γίνονται συναντήσεις με μαθητικά συγκροτήματα που θα παρουσιάσουν το έργο τους, αλλά θα ετοιμάσουν και τραγούδια δεμένα με το περιεχόμενο του Φεστιβάλ. Η συμμετοχή, π.χ., των μουσικών σχημάτων στη Θεσσαλονίκη γίνεται με δυο δικά τους τραγούδια κι ένα που ετοιμάζουν ενάντια στο φασισμό.

- Επαφές γίνονται με θεατρικές, χορευτικές, περιβαλλοντολογικές ομάδες, χορωδίες, επιτροπές εφημερίδων, που δραστηριοποιούνται ήδη μέσα στα σχολεία, αλλά και σε γειτονιές. Η ανταπόκριση των μαθητών είναι θετική, ήδη στην Κατερίνη, στα Μουδανιά, στη Σίνδο, στα Μετέωρα θεατρικές ομάδες έχουν δηλώσει συμμετοχή! Δε θα λείπουν και οι πολιτιστικοί σύλλογοι, όπως η Ενωση Ποντίων Καλαμαριάς με το χορευτικό της, βάζοντας την πινελιά της λαϊκής παράδοσης.

- Οι συζητήσεις μέσα σε κάθε Φεστιβάλ θα γίνουν κάτω από τη θεματική «λέμε την αλήθεια στην τάξη». Εκεί θα γίνουν παρουσιάσεις των εργασιών που έκαναν οι μαθητές στο σχολείο αντιπαρατιθέμενοι με τις αξίες της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας, της «ελευθερίας» στην ΕΕ, όπως προβάλλονται στο σχολείο. Στην Τούμπα, για παράδειγμα, εργαζόμενοι μαθητές της ειδικότητας οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων από το συγκρότημα του «Ευκλείδη» θα παρουσιάσουν την εργασία τους «Τι σημαίνει τελικά επιχειρηματικότητα; Εκμετάλλευση των εργαζομένων στον επισιτισμό: Το παράδειγμα της αλυσίδας Μikel».

- Αθλητικές δραστηριότητες έχουν οριστεί στην Τούμπα (δίαθλο), στα Μουδανιά (beach volley), ενώ πραγματοποιούνται συναντήσεις και με αθλητικά σωματεία. Ηδη είναι προγραμματισμένες επιδείξεις μαχητικών αθλημάτων στα Μαθητικά Φεστιβάλ.

- Οι δραστηριότητες για μαθητές Γυμνασίου θα αφορούν είτε εκθέσεις που ετοιμάζονται από τους μαθητές είτε επιτραπέζιο παιχνίδι «ΕΕ vs Νεολαία» είτε πειράματα στη «γωνιά του επιστήμονα»!

Τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ λοιπόν έρχονται... και μπορούν να είναι τα πιο πετυχημένα! Απαραίτητη προϋπόθεση: Να ανοίξει η συζήτηση με όλους τους μαθητές για το ότι δεν υπάρχει πιο ριζοσπαστική λύση από το σπάσιμο των δεσμών του εκμεταλλευτικού συστήματος, των κυβερνήσεών του, της ΕΕ! Αυτό είναι το νέο που πρεσβεύει το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, το χτίσιμο μιας άλλης κοινωνίας, του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει το στρατόπεδο των επαναστατών για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση!


Τ.Μ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org