Πέμπτη 20 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Υπόλογοι στο λαό

«Ο κ. Σαμαράς πανηγυρίζει... γιατί; Επειδή η ύφεση ξεπέρασε το 25% και η ανεργία το 30%; Επειδή κανείς δεν προβλέπει ανάκαμψη ούτε το 2016 - 2017 που να μπορεί να δημιουργήσει έστω και μια θέση εργασίας; 'H μήπως επειδή το χρέος ξεπέρασε το 175% του ΑΕΠ; Κύριε Σαμαρά, αφήστε τα πανηγύρια και πηγαίνετε στο καλό γιατί είστε συνυπεύθυνοι για την τραγική κατάσταση της χώρας και για τη μετατροπή της σε γερμανικό προτεκτοράτο. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια κυβέρνηση που θα διαπραγματευτεί την έξοδο από τη ζώνη του ευρώ». Αυτά λέει σε προχτεσινή ανακοίνωσή του το «Σχέδιο Β» του Αλ. Αλαβάνου. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για κυβέρνηση που θα διαπραγματευτεί το χρέος. Το «Σχέδιο Β» μιλά για κυβέρνηση που θα διαπραγματευτεί την έξοδο της χώρας απ' το ευρώ. Οι λαοί, όμως, στενάζουν κι εκεί όπου το χρέος δεν είναι υψηλό, και στις χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη. Στενάζουν παντού όπου η αστική τάξη, στο πλαίσιο της εξουσίας της και της ανάγκης της για κέρδη, κάνει αυτές ή τις άλλες επιλογές, κλιμακώνοντας την επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη, στα φτωχά λαϊκά στρώματα. Το γνωρίζουν αυτό ΣΥΡΙΖΑ και «Σχέδιο Β».

Το ψέμα τού «όλοι μαζί»...

«Η Ελλάδα έχει κάνει μια τεράστια προσπάθεια προσαρμογής και γι' αυτό η κυβέρνηση μπορεί και διαπραγματεύεται. Ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο πιστώνονται την επιτυχία, η οποία, όμως, οφείλεται πρωτίστως στις προσπάθειες των Ελλήνων πολιτών και φορολογουμένων. Είναι εξαιρετικά σημαντικό το πλεόνασμα, δηλαδή οι θυσίες των φορολογουμένων, να διοχετευτεί στους πραγματικά αδύναμους και σε δράσεις οι οποίες έχουν αμιγώς αναπτυξιακό χαρακτήρα». Ετσι περίπου υποδέχτηκαν τα αστικά ΜΜΕ τη συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας με τη σφραγίδα του κεφαλαίου, το «ματωμένο πλεόνασμα», με πρωταγωνιστή στο ζήλο αυτό τον «Σκάι». Η επιμονή ότι όλοι συνέβαλαν και πρωταρχικά ο λαός, (αυτό είναι αλήθεια), είναι πολύ ύποπτο. Και ψέμα, αφού δε συνέβαλαν όλοι. Οι μεγαλοεπιχειρηματίες όχι μόνο δε συνέβαλαν, αλλά εισέπραξαν κέρδη από τις μειώσεις μισθών, από τις μειώσεις εργοδοτικών εισφορών, από φοροαπαλλαγές, από την αύξηση των απολύσεων και τη μείωση των αποζημιώσεων κλπ.

... και λαϊκή ρότα

Είναι όμως και ύποπτο, γιατί είναι συγκαλυμμένη κοροϊδία, αφού πασχίζει να καλλιεργήσει στο λαό την αντίληψη ότι πρέπει να ζει με μειωμένες απαιτήσεις, ότι θα ωφεληθεί από το πλεόνασμα, όταν το μεγαλύτερο μέρος του πάει για αποπληρωμή χρεών που δημιούργησε το κεφάλαιο και το κράτος του, αλλά και σε χρηματοδότηση επιχειρηματικών επενδύσεων. Πασχίζουν επίσης να επιβάλουν στο λαό την άποψη ότι η συμβολή του στην επιχειρηματική ανάπτυξη θα ωφελήσει και τον ίδιο και ας εφαρμόζονται συνεχώς αναδιαρθρώσεις για την καπιταλιστική ανταγωνιστικότητα, άρα αντεργατικές, αντιλαϊκές. Να γιατί λέμε ότι πρέπει να δυναμώσουν η λαϊκή οργάνωση και πάλη, η ενότητα των εργαζομένων, η λαϊκή συμμαχία που θα βάλει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, που είναι τα μονοπώλια, το καπιταλιστικό σύστημα και τα κόμματα που το υπηρετούν. Και ότι χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ παντού, για να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική και ν' ανοίξει ο δρόμος για ν' απαλλαγεί ο λαός οριστικά από τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων.

Η πείρα δείχνει...

Σε χτεσινή συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, αναφερόμενος στην περίοδο 2008 - 2013 που το ΑΚΕΛ είχε την κυβέρνηση, απαντώντας στο ερώτημα «πώς φτάσαμε στο μνημόνιο» σημειώνει χαρακτηριστικά: «Καταλήξαμε στο μνημόνιο γιατί οι ιδιωτικοί οργανισμοί που λέγονται τράπεζες σπατάλησαν στην κυριολεξία δισεκατομμύρια. Τότε είχα καταγγείλει δημόσια ότι γινόταν ληστεία των τραπεζών. Με βάση τα δεδομένα της ΕΕ, δυστυχώς, οι κυβερνήσεις δεν έχουν αρμοδιότητα ελέγχου τραπεζών. Εκείνος ο οποίος έχει την αρμοδιότητα, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ταυτίστηκε με τους τραπεζίτες, τους υπερασπίστηκε από κοινού μαζί με τον ηγέτη του Συναγερμού και τον σημερινό ηγέτη του ΔΗΚΟ. Να μην ξεχνάμε και την αρνητική επίδραση που είχε στην κυπριακή οικονομία το "κούρεμα" του ελληνικού χρέους και η αγορά ελληνικών ομολόγων από Κύπριους τραπεζίτες».

Στην ίδια συνέντευξη ο Δ. Χριστόφιας αναφέρεται και σε μια σειρά από φιλολαϊκά μέτρα που έκανε προσπάθεια να περάσει η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ, τα οποία όμως «έπεσαν» πάνω στα μέτρα του μνημονίου. Κατά τ' άλλα, ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα μάς υπόσχεται ότι εάν πάρει την κυβέρνηση, στο έδαφος του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της ΕΕ, θα εφαρμόσει φιλολαϊκή πολιτική!
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org