Τετάρτη 12 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» ο σ. Ερρίκος Βακαλόπουλος

«Εφυγε» χτες, σε ηλικία 86 χρονών, ο σύντροφος Ερρίκος Βακαλόπουλος, μαχητής του ΕΛΑΣ στην Αντίσταση και το Δεκέμβρη του 1944, αλύγιστος στα 17 χρόνια της φυλακής, ακλόνητος κομμουνιστής σε όλη του τη ζωή, στη νόμιμη και την παράνομη δουλειά του Κόμματος.

Η πολιτική κηδεία του σ. Ε. Βακαλόπουλου θα γίνει την Πέμπτη 13 Μάρτη, στο νεκροταφείο της Καλλιθέας.

Για το θάνατό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το ΚΚΕ με βαθιά θλίψη ανακοινώνει το θάνατο του συντρόφου Ερρίκου Βακαλόπουλου. Ο σ. Βακαλόπουλος, γιος λαϊκής οικογένειας, γεννήθηκε στο Βατούμ της Ρωσίας το 1928. Ηρθε στην Ελλάδα σε ηλικία 10 ετών με τους γονείς και τα αδέλφια του. Από μικρή ηλικία εντάχθηκε στις γραμμές του επαναστατικού κινήματος και οργανώθηκε από τα εφηβικά του χρόνια στο ΚΚΕ. Εδρασε ως μάχιμο μέλος στον ΕΛΑΣ, στην Καλλιθέα και πήρε μέρος στη μάχη της Αθήνας το Δεκέμβρη του 1944, ενάντια στην αστική τάξη και τους Εγγλέζους ιμπεριαλιστές. Πιάστηκε το 1946 από την τότε αντιδραστική κυβέρνηση και έμεινε στα κρατητήρια ανηλίκων. Στη συνέχεια καταδικάστηκε σε θάνατο και έμεινε για 17 χρόνια στις φυλακές Αβέρωφ, Ιτζεδίν, Ακροναυπλίας, Κέρκυρας, Βούρλων και Χαλκίδας. Αποφυλακίστηκε το 1963 και δούλεψε στον παράνομο μηχανισμό του Κόμματος. Στη διάρκεια της δικτατορίας πέρασε στην παρανομία και δούλεψε στο μηχανισμό αλληλεγγύης για τους φυλακισμένους. Με τη μεταπολίτευση πρωτοστάτησε στην ανασυγκρότηση των κομματικών οργανώσεων στην Καλλιθέα.

Στάθηκε σε όλη του τη ζωή ακλόνητος, αλύγιστος αγωνιστής, πιστός, σταθερός στα ιδανικά του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Υπερασπίστηκε τα επαναστατικά χαρακτηριστικά του Κόμματος, την περίοδο 1991, από την επιδίωξη των οπορτουνιστών να διαλύσουν το Κόμμα.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Σωματείου των εργαζομένων στις Ανώνυμες Εταιρίες και Γραφεία. Δραστηριοποιήθηκε στο παράρτημα της Εθνικής Αντίστασης Καλλιθέας και ως μέλος της διοίκησης της ΠΕΑΕΑ.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους συγγενείς του.

Η κηδεία του σ. Ερρίκου Βακαλόπουλου θα είναι πολιτική και θα γίνει την Πέμπτη 13 Μάρτη στο νεκροταφείο της Καλλιθέας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ