Τετάρτη 12 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντατικοποιούνται οι διαπραγματεύσεις για ... διευθέτηση

Στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από το νησί, με την Τουρκία να συνεχίζει τις προκλήσεις

Μετά την παρουσία του στην Ελλάδα, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS H. W. Bush» συνεχίζει... την «ξεκούρασή» του και τις ασκήσεις σε Τουρκία και Κύπρο

ΓΕΝ

Μετά την παρουσία του στην Ελλάδα, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS H. W. Bush» συνεχίζει... την «ξεκούρασή» του και τις ασκήσεις σε Τουρκία και Κύπρο
Προχωράνε οι διαδικασίες της διευθέτησης του Κυπριακού με βάση το νέο σχέδιο, στα βήματα του διχοτομικού σχεδίου Αναν, που προβλέπει δύο «συνιστώντα κράτη» με δική τους νομοθεσία. Χτες νέα συνάντηση είχαν οι δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Οζερσάι, ενώ συμφωνήθηκε ότι στις 31 Μάρτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Ντερβίς Ερογλου. Από τη συνάντηση των διαπραγματευτών, η οποία θα επαναληφθεί την Παρασκευή, ανακοινώθηκε ότι έγινε συζήτηση σε διάφορα κεφάλαια αλλά δε δόθηκαν λεπτομέρειες. Αύριο έχει συγκληθεί συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για ενημέρωση για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, ενώ χτες ενημερώθηκαν ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται εν τω μεταξύ ο λεγόμενος «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί, για επαφές με αρμοδίους του αμερικανικού ΥΠΕΞ, ΜΜΕ και «δεξαμενές σκέψεις», ενώ στη Νέα Υόρκη θα συναντηθεί με αρμοδίους του ΟΗΕ. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωσή του ότι «η επίσκεψη αυτή θα επηρεάσει θετικά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων», ενώ πρόσθεσε: «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να μεταφέρεται η θέση του τουρκοκυρπιακού λαού στη διεθνή αρένα, να τη γνωρίσει και να την αξιολογήσει σωστά».

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, όπου θα έχει συνάντηση με το γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ενώ θα έχει επαφές και επί της υποψηφιότητας της Τουρκίας για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σαν προσωρινό μέλος.

Χτες, επίσης, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Κύπριου Προέδρου με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, μετά από πρωτοβουλία του δεύτερου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «ο αντιπρόεδρος επιδοκίμασε την έναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης στο Κυπριακό».

Σε μια άλλη εξέλιξη στο εσωτερικό της Κύπρου, τις επόμενες μέρες ο Ν. Αναστασιάδης αναμένεται να ανακοινώσει το νέο υπουργικό συμβούλιο, μετά την αντιπαράθεση με το ΔΗΚΟ, με αφορμή τις διαπραγματεύσεις.

Συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στην κυπριακή ΑΟΖ

Τη φρεγάτα «Ιμβρος», ένα από τα από τα πιο σύγχρονα σκάφη του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, συνοδευόμενη από δύο υποβρύχια, στέλνει η τουρκική κυβέρνηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Σκοπός της αποστολής είναι η στρατιωτική υποστήριξη του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός», που διεξάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Στην ίδια περίπου περιοχή πλέει και το «USS George H.W. Bush», το υπερσύγχρονο αεροπλανοφόρο του αμερικανικού ναυτικού, που πριν λίγες μέρες κατέπλευσε για «επίσκεψη» και «ξεκούραση» στον Πειραιά και κατόπιν πραγματοποίησε συνεκπαίδευση με ελληνικές φρεγάτες στο Μυρτώο Πέλαγος. Τώρα κάνει ασκήσεις εντός του FIR Λευκωσίας, αφού πρώτα οι Αμερικανοί φρόντισαν να αγκυροβολήσουν και πάλι για ... «ξεκούραση» του πληρώματος στο λιμάνι της Αττάλειας στη Νότια Τουρκία.

Στην περιοχή υπάρχουν και ρωσικές ναυτικές δυνάμεις, έχοντας δεσμεύσει περιοχές για αεροναυτικές ασκήσεις. Κυρίαρχο ρόλο παίζει το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ», η ναυαρχίδα του ρωσικού ΠΝ, το οποίο είχε ελλιμενιστεί στο λιμάνι της Λεμεσού.

Από όλα αυτά επιβεβαιώνεται ότι και η Ανατολική Μεσόγειος, με τον τεράστιο ενεργειακό πλούτο, βρίσκεται στο επίκεντρο των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Εν τω μεταξύ, την τροπολογία ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, που καταθέτουν από κοινού στο Ευρωκοινοβούλιο στην έκθεση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και στην οποία καλωσορίζεται η πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να ενταχθεί στο Πρόγραμμα του ΝΑΤΟ «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη», καταγγέλει με ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ