Τετάρτη 12 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΩΓΟΣ «EASTMED»
Μεγαλεπήβολα σχέδια με σοβαρούς κινδύνους για τους λαούς

Στην προκήρυξη Διεθνούς Διαγωνισμού για την εκπόνηση Μελέτης Σκοπιμότητας για το έργο «Eastern Mediterranean Pipeline» - αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Ελλάδα - προχωρά η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η «μελέτη σκοπιμότητας» θα παράσχει τεχνικά στοιχεία για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού, οικονομικές και εμπορικές εκτιμήσεις σχετικά με τη βιωσιμότητά του, ενώ η συνολική δαπάνη θα καλυφθεί από τη ΔΕΠΑ και όποιες άλλες εταιρείες εμπλακούν στην εξόρυξη και εκμετάλλευση φυσικού αερίου στη λεκάνη της Νοτιο-Ανατολικής Μεσογείου.

Το αρμόδιο υπουργείο αναφέρει ότι θα επιδιωχθεί η συγχρηματοδότηση της σχετικής μελέτης από κοινοτικά κονδύλια, ενώ χαρακτηρίζει την ολοκλήρωσή της ως «κρίσιμο βήμα προς το σκοπό της υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου» και «μία ιδιαιτέρως σημαντική δράση για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης αλλά και για την ανάδειξη της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου». Η ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στους ενεργειακούς ανταγωνισμούς της περιοχής για λογαριασμό της ντόπιας αστικής τάξης συνιστά, κατά τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτη, «ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης (...) ένα ακόμη βήμα για να καταστεί η Ελλάδα κύρια πύλη εισόδου της Ευρώπης για το αέριο της Κασπίας, της Μέσης Ανατολής και της ΝΑ Μεσογείου».

Το αρχικό μεγαλεπήβολο σενάριο, προβλέπει ότι αγωγός «Eastmed» θα μεταφέρει αρχικά 8 δισ. κυβ. μέτρα ετησίως ισραηλινό και κυπριακό αέριο, θα έχει αφετηρία τα κοιτάσματα της «Λεβαντίνης» (θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου, Συρίας και Λιβάνου). Τελικός προορισμός του είναι οι ακτές τις Θεσπρωτίας, με σκοπό τη διασύνδεσή του με τον αγωγό «IGI-Poseidon», με τελικό προορισμό την ηπειρωτική Ευρώπη. Συγκεκριμένα, θα ξεκινά από τα κοιτάσματα της περιοχής και θα φτάνει στο Βασιλικό της Κύπρου (150 χλμ), από εκεί στις ανατολικές ακτές της Κρήτης (650 χλμ), θα συνεχίζει μέχρι τις ακτές της ΝΑ Πελοποννήσου (400 χλμ), θα διασχίζει την Πελοπόννησο έως τις ακτές της Αχαΐας (260 χλμ) και τέλος θα καταλήγει στη Θεσπρωτία (220 χλμ).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ