Τετάρτη 12 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η απάντηση του Τάταρου

Η εστίαση των ρεπορτάζ από την Κριμαία και την κρίση στην Ουκρανία αποκλειστικά στα εθνοτικά ζητήματα συγκαλύπτει τις επεμβάσεις ΗΠΑ - ΕΕ. Επεμβάσεις που αξιοποιούν βεβαίως και τέτοια ζητήματα όπως και ένα άλλο σοβαρό ζήτημα, που είναι η κοινωνική και οικονομική κατάσταση που βιώνει ο πληθυσμός της χερσονήσου. Ετσι, Ελληνας ανταποκριτής που βρέθηκε στο παζάρι της Συμφερούπολης, αναζητώντας την άποψη του τατάρικου πληθυσμού απέναντι στα γεγονότα, έλαβε μια τελείως διαφορετική απάντηση. Αυτό που ανησυχούσε τον Τάταρο εργαζόμενο στο παζάρι ήταν ότι δεν υπάρχουν δουλειές. Και όπως χαρακτηριστικά είπε, αυτή η κατάσταση δεν είναι υπόθεση ενός έτους. «Από τότε που διαλύθηκε η Σοβιετική Ενωση έχουμε ανεργία..!», ήταν η διαπίστωσή του και ο μεγάλος του πόνος. Πόνος και δοκιμασία που περνούν εκατομμύρια σήμερα εργαζόμενοι στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, ανεξάρτητα από το πού ζούνε, τη θρησκεία που πιστεύουν και τη γλώσσα που μιλούν.

ΥΓ: Την απάντηση, βέβαια, του Τάταρου εργαζόμενου ο τηλεθεατής δεν μπόρεσε να τη μάθει, καθώς στη μετάφραση στα Ελληνικά με υπότιτλους δεν γράφτηκε. Τυχαίο;

Θέλει λαϊκή συνοχή...

«Η Ουκρανία, όπως και η Ελλάδα, είναι μια χώρα "borderline", στα σύνορα σφαιρών επιρροής ανταγωνιστικών, καπιταλιστικών μεγάλων δυνάμεων. Αυτό παρέχει και στις δύο μεγάλη γεωστρατηγική σημασία, που θα απαιτεί όμως ικανότητα για να την αξιοποιούν. Από την άλλη, το παραμικρό λάθος πληρώνεται. Τα γεγονότα στην Ουκρανία δείχνουν ότι ο κεντρικός παράγοντας για τη γεωστρατηγική ασφάλεια μιας τέτοιας χώρας είναι η λαϊκή συνοχή. Μόλις αυτή διερρήχθη με την ευθύνη αυτών των ακροδεξιών τύπων που κυβερνούν σήμερα το δυτικό της κομμάτι, μόλις αγνοήθηκε το μεγάλο τμήμα των ρωσοφώνων, η Ουκρανία πήρε το δρόμο του διαμελισμού. Το θλιβερό είναι ότι σε αυτή την πορεία συνένοχη είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, μέσω των υπουργών Εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας, Πολωνίας, που δέχθηκε, λίγες ώρες αφότου συμφωνήθηκε, τη διάλυση του συμβιβασμού» (Αλ. Αλαβάνος στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» 9/3/2014). Τι λέει; Οτι πρέπει να αξιοποιηθεί η γεωστρατηγική θέση της χώρας σε όφελος του κεφαλαίου, όπως θέλουν οι αστοί, δηλαδή «παιχνίδια» με τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, αρκεί οι κυβερνήσεις να μην κάνουν λάθη!

... σε όφελος του κεφαλαίου

Τι σημαίνει να μην κάνουν λάθη; Να τα έχουν καλά με όλους τους ιμπεριαλιστές; Οι οποίοι όμως συγκρούονται μεταξύ τους. Δηλαδή στην Ουκρανία έκανε λάθη η κυβέρνησή της γι' αυτό ματώνει ο λαός; Ο Αλ. Αλαβάνος τις εξελίξεις στην Ουκρανία τις αποδίδει στην έλλειψη «λαϊκής συνοχής», η οποία διαρρήχθηκε. Πώς, όμως, δε μας εξηγεί. Για τον Αλ. Αλαβάνο δεν υπάρχουν ενδοαστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της Ουκρανίας, που οξύνθηκαν από την επέμβαση ΗΠΑ - ΕΕ και οδήγησαν τα εργατικά-λαϊκά στρώματα να μπουν κάτω από ξένες σημαίες. Ετσι, οι ευθύνες της ΕΕ (οι ΗΠΑ δεν υπάρχουν για τον Αλ. Αλαβάνο) περιορίζονται στη «συνενοχή», επειδή δέχθηκε να αθετηθεί ο συμβιβασμός της 28ης Φεβρουαρίου. Τέλος, οι ανησυχίες του Αλ. Αλαβάνου για τη «λαϊκή συνοχή», που κινδυνεύει από την πολιτική λιτότητας, μυρίζει υποσχέσεις για εξασφάλιση της «κοινωνικής συναίνεσης» μέσω μιας άλλης διαχείρισης. Γιατί πραγματική «λαϊκή συνοχή» σημαίνει Λαϊκή Συμμαχία σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, όποια πολιτική και αν εφαρμόζουν οι από πάνω...

Προβάλλει ιμπεριαλιστική λύση

Ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε, από την Ιρλανδία, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τη λύση στο πρόβλημα «Ουκρανία». Αυτή η τοποθέτηση και μόνο αρκεί για να γίνει κατανοητό ποια συμφέροντα υπηρετεί η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ και πόσο ...φιλολαϊκή είναι. ΗΠΑ και ΕΕ έκαναν επέμβαση στην Ουκρανία ανταγωνιζόμενες τη Ρωσία και ματοκύλισαν το λαό της. Αποσιωπώντας την ιμπεριαλιστική επέμβαση, καλεί ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να διευθετήσουν ένα πρόβλημα που δημιούργησαν σε βάρος ενός λαού για τα μονοπωλιακά συμφέροντα, δηλαδή θέλει «το λύκο να φυλάει τα πρόβατα». Ετσι καλλιεργεί στο λαό τη συνείδηση της εναπόθεσης και ανάθεσης στους ιμπεριαλιστές τη λύση των προβλημάτων του. Υποταγή των λαών στους ιμπεριαλιστές, στα μονοπώλια, αυτό υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο λαός της Ουκρανίας ένα δρόμο έχει. Να οργανώσει την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου. Αυτός ο δρόμος θα τον λυτρώσει και όχι οι ιμπεριαλιστικές λυκοσυμφωνίες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ