Παρουσιάστηκε χτες το σχετικό κυβερνητικό νομοσχέδιο
Με στόχο να καταστεί η χώρα «ελκυστική για την προσέλκυση του διερχόμενου φορτίου από τα λιμάνια της και μέσω των οδικών και σιδηροδρομικών της υποδομών στις αγορές της Βαλκανικής και Κεντρικής Ευρώπης», οι υπουργοί Υποδομών, Μ. Χρυσοχοϊδης, και Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, παρουσίασαν χτες το νομοσχέδιο για την «ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας» (logistics), το οποίο αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.
Το νομοσχέδιο εντάσσεται στο στόχο της ελληνικής αστικής τάξης να ενισχύσει τη θέση της, μέσω της αναβάθμισης της Ελλάδας ως διεθνούς διαμετακομιστικού κέντρου. Περιλαμβάνει σειρά παρεμβάσεων στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση υποδομών και δικτύων μεταφοράς εμπορευμάτων στη χώρα, με στόχο τη μείωση του μεταφορικού κόστους των επιχειρήσεων και, όπως επισήμανε ο Μ. Χρυσοχοΐδης, «δημιουργείται ένα πλήρες ολοκληρωμένο και σύγχρονο δίκτυο μεταφοράς προϊόντων και πρώτων υλών, ώστε να γίνει η Ελλάδα στρατηγικό διαμετακομιστικό κέντρο στη ΝΑ Ευρώπη». Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού οδικών, σιδηροδρομικών και λιμενικών υποδομών, ενώ ο Κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι «η τόνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας θα βάλει τα θεμέλια να γίνει η Ελλάδα κόμβος "logistics" στο παγκόσμιο εμπόριο».
Ο επικεφαλής της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Θ. Ζηλιακόπουλος, που συμμετείχε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ανέφερε ότι στην Ελλάδα ο κλάδος της εφοδιαστικής αλυσίδας υπολογίζεται σήμερα περίπου στο 10% του ΑΕΠ και είπε ότι, εάν αξιοποιηθεί η γεωγραφική θέση της χώρας, υπάρχουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης.
Το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη δημιουργία μεγάλων εμπορευματικών κέντρων με έκταση τουλάχιστον 500 στρ. και άμεση πρόσβαση σε υποδομές συνδυασμένης μεταφοράς, μέσω «fast track», με σκοπό την «προσέλκυση μεγάλων επενδυτών». Προωθεί ακόμη τη δημιουργία ανάλογων κέντρων - μικρότερης έκτασης - εντός του αστικού ιστού, εξισώνει τους όρους δόμησης αποθηκών με αυτούς των βιομηχανικών κτιρίων, απλουστεύει το πλαίσιο αδειοδότησης κέντρων αποθήκευσης κ.ά.