Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Συμφωνίες προώθησης μονοπωλιακών συμφερόντων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Από την Κυριακή βρίσκεται στην βελγική πρωτεύουσα η Πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρουσέφ, για την 7η Συνάντηση Κορυφής ΕΕ - Βραζιλίας. Πρόκειται για μια συνάντηση που επιχειρεί να δημιουργήσει, όπως λέγεται, μια στρατηγική σχέση ανάμεσα στη διακρατική καπιταλιστική συμμαχία της ΕΕ και του «γίγαντα» της Λατινικής Αμερικής, Βραζιλίας. Η ΕΕ εξάλλου αποτελεί έναν από τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της Βραζιλίας, όπου κατευθύνεται το 20% των εξαγωγών της, ενώ η ΕΕ έχει το 21% των εισαγωγών στη χώρα αυτή. Και βέβαια μιλάμε για σχέσεις ανάμεσα σε αστικές τάξεις και για παζάρια μονοπωλιακών ομίλων.

Ταυτόχρονα η βραζιλιάνικη αστική τάξη, που εκπροσωπεί η Ρουσέφ, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Κοινή Αγορά του Νότου (Mercosur), κατέχει το 70% του συνολικού ΑΕΠ αυτής της αγοράς, στην οποία συμμετέχουν επίσης η Αργεντινή, η Ουρουγουάη και Παραγουάη, και επίσης επιδιώκει να κλείσει εμπορική συμφωνία με την ΕΕ. Στις 21 Μάρτη τεχνοκράτες από τις δύο πλευρές έχουν προγραμματίσει να αξιολογήσουν τους όρους της συμφωνίας και να εξετάσουν τις πιθανότητες επίτευξής της. Νωρίτερα θα συναντηθούν τα μέλη της Κοινής Αγοράς, στις 7 Μάρτη, επιχειρώντας να γεφυρώσουν διαφορές που υπάρχουν και έχουν σχέση με τη μοιρασιά της πίτας ανάμεσα στις αστικές τάξεις, με την κόντρα να αφορά περισσότερο του ισχυρούς εταίρους, Βραζιλία και Αργεντινή, με την τελευταία να επιμένει να διατηρήσει προστατευτικά μέτρα για τα προϊόντα της.

Επίσης, η Βραζιλιάνα Πρόεδρος μίλησε σε συνάντηση που διοργάνωσαν Ευρωπαίοι και Βραζιλιάνοι βιομήχανοι, όπου υπογραμμίστηκε η ανάγκη και ως διέξοδος από την καπιταλιστική κρίση να δυναμώσει η διμερής εμπορική συνεργασία. Η Ρουσέφ εξήγγειλε ότι η χώρα της πρόκειται να διευρύνει ακόμα περισσότερο τις λεγόμενες Ζώνες Ελεύθερου Εμπορίου, όπως αυτή που υπάρχει στο Μανάους, και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αυτοκινητοβιομηχανία με τη «Νέα πολιτική για το αυτοκίνητο», δηλαδή τα «νέα κίνητρα που θα δοθούν στο κεφάλαιο του κλάδου για να επενδύσει στην καινοτομία και τις πράσινες τεχνολογίες». Αξιωματούχοι της ΕΕ, όπως ο πρόεδρος της Κομισιόν Μ.Μπαρόζο, δηλώνουν ότι θα σκεφτούν την πρόταση Ρουσέφ.

Ταυτόχρονα, χτες Βραζιλία και ΕΕ συμφώνησαν να εξετάσουν την κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου επικοινωνιών (οπτικές ίνες) από τη Λισαβόνα στη Φορταλέζα, αξίας 135 εκατ. ευρώ, για να «προστατευτούν από την αμερικανική κατασκοπεία», ζήτημα που έγινε σημείο τριβής ανάμεσα σε Αμερική, ΕΕ και Βραζιλία, με τις αποκαλύψεις ότι παρακολουθούνταν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι (Μέρκελ, Ρουσέφ κ.λπ.) από την υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ