Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ενισχύουν τη συνεργασία σε πολλούς τομείς

Κοινή ταξιαρχία αναπτύσσεται στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Μάλι

Ο γαλλογερμανικός άξονας, που είχε κλονιστεί, ανασυγκροτείται; (από τη χτεσινή συνάντηση ηγετών και υπουργών στο Παρίσι)
Ο γαλλογερμανικός άξονας, που είχε κλονιστεί, ανασυγκροτείται; (από τη χτεσινή συνάντηση ηγετών και υπουργών στο Παρίσι)
ΠΑΡΙΣΙ.--

Στο φόντο των εντεινόμενων διεργασιών για το μείγμα διαχείρισης που θα φέρει ανάκαμψη για το ευρωενωσιακό κεφάλαιο, αλλά και των επιμέρους επιδιώξεων που κάθε κράτος - μέλος διαμορφώνει για να έχουν προβάδισμα τα δικά του μονοπώλια, πραγματοποιήθηκε χτες στη γαλλική πρωτεύουσα, μία ακόμα συνάντηση Παρισιού - Βερολίνου στο πλαίσιο της «Γαλλο-γερμανικής συνεργασίας» που λειτουργεί εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που έδωσε στη δημοσιότητα η Γαλλική Προεδρία, οι υπουργοί των δύο χωρών επρόκειτο να συζητήσουν θέματα όπως η «διεθνής κατάσταση», η συνεργασία στον «τομέα της Ενέργειας» και την «οικολογική μετάβαση», η «αναθεώρηση» νόμων για την απασχόληση κ.τ.λ. Λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συζητήσεων δεν είχαν γίνει γνωστές μέχρι χτες αργά το απόγευμα. Ωστόσο, εδώ και καιρό έχει διαφανεί η διάθεση σύσφιξης της διμερούς συνεργασίας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπως το Μάλι (όπου η Γερμανία αποφάσισε να διαθέσει δυναμικό για στρατιωτική εκπαίδευση), αλλά και σε κλάδους της οικονομίας όπως η Ενέργεια, με έμφαση στις λεγόμενες «εναλλακτικές μορφές». Για τη συνάντηση, στο Παρίσι βρέθηκε και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, που, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, χαρακτήρισε «μεγάλης συμβολικής αξίας» τους 250 Γερμανούς στρατιωτικούς που στέλνονται στο Μάλι.

Κοινή γαλλογερμανική ταξιαρχία στην Αφρική πρώτη φορά μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο

Παράλληλα, σε κοινή ανακοίνωση της γαλλογερμανικής ταξιαρχίας που εξεδόθη στο Παρίσι αναφερόταν πως «Γαλλία και Γερμανία αποφάσισαν να στείλουν τμήμα της γαλλογερμανικής ταξιαρχίας στο Μάλι ως πρώτη αποστολή υπό την αιγίδα της ΕΕ σε μία περιοχή της Αφρικής»

Το «Ασοσιέιτεντ Πρες», από την άλλη, σχολίαζε πως είναι «η πρώτη φορά από την έναρξη του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου που μία γαλλογερμανική ταξιαρχία θα αναπτυχθεί στην Αφρική.

Η γαλλογερμανική ταξιαρχία αποτελείται σήμερα από περίπου 4.800 στρατιώτες και έχει έδρα και σε Βερολίνο και σε Παρίσι. Κατά το παρελθόν, συμμετείχε σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο Κοσσυφοπέδιο και το Αφγανιστάν.

Αναδεικνύοντας την αποφασιστικότητα, με την οποία η ευρωενωσιακή πλουτοκρατία θα «κονταροχτυπηθεί» με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, για να στηρίξει την κερδοφορία της, η «δήλωση του γαλλογερμανικού συμβουλίου Αμυνας και Ασφάλειας» που αναρτήθηκε μετά την υπουργική συνάντηση στην ιστοσελίδα της «Συνεργασίας» αναφέρει: «Αυτή η συνάντηση επέτρεψε να τονιστεί η θέλησή μας να ετοιμάσουμε από κοινού τις επόμενες μεγάλες στρατηγικές προθεσμίες. Η γαλλογερμανική συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια είναι βασική, για να προχωρήσει η οικοδόμηση μιας ισχυρής Ευρώπης, ικανής να αναλάβει τις ευθύνες της στη σταθεροποίηση στρατηγικών για την ασφάλεια των συμφερόντων της περιοχής».

Επιπλέον, δήλωση των γενικών γραμματέων Τιερί Ρεπεντίν και Μάικλ Ροθ που οι δύο χώρες έχουν ορίσει ως μόνιμους εκπροσώπους στη «Συνεργασία» διευκρινίζει ότι αναζητείται κοινός βηματισμός και για τη μείωση του «εργατικού κόστους». Ετσι σημειώνεται πως «θα κάνουμε καμπάνια στους Ευρωπαίους εταίρους μας, για να καθοριστούν κατώτατοι μισθοί σε εθνικό επίπεδο. Εχουμε ανάγκη από μεγαλύτερη φιλοδοξία για την κοινωνική συνοχή», στο πλαίσιο της αγωνίας που μοιράζονται όλες οι πλευρές για να κατρακυλούν γρήγορα και ενιαία οι μισθοί και συνολικά τα δικαιώματα των εργατών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ