Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
KINA
Συνάντηση Τζινπίγκ για την Ταϊβάν

ΠΕΚΙΝΟ.--

Την αργή αλλά συστηματική προσέγγιση της Κίνας με την Ταϊβάν φαίνεται να επιβεβαιώνει η προχτεσινή συνάντηση του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίγκ με τον Λιέν Τσαν, επίτιμο πρόεδρο της Κουομιντάνγκ, δηλαδή του Εθνικιστικού κόμματος που βρίσκεται στην «πρωθυπουργία» της νησιωτικής Ταϊβάν. Η συνάντηση έγινε μετά την πρώτη (από το 1949) επίσημη συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές την περασμένη βδομάδα και ενώ ο Λιέν βρίσκεται στο Πεκίνο ως πρόεδρος ενός ιδρύματος για τη διμερή ανάπτυξη και συνεργασία.

Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν «σε κοινή βάση, πάνω στην αρχή της Μίας - Κίνας και να γίνουν λογικές διευθετήσεις» είπε ο Τζινπίγκ. «Αυτή η βάση είναι η άγκυρα για τις σχέσεις των δύο μερών. Οσο οι δύο πλευρές προσχωρούν σ' αυτήν, οι σχέσεις τους θα έχουν λαμπρό μέλλον. Αν αυτή αθετηθεί, τότε οι σχέσεις τους θα επιστρέψουν στην περίοδο της αναταραχής» σημείωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο «Σινχουά».

Η ίδια πηγή αναφέρει πως ο Λιέν δήλωσε ότι οι συμφιλιωτικές επαφές μεταξύ του ΚΚΚ και της Κουομιντάνγκ από το 2005 οδήγησε σε ειρηνική ανάπτυξη στις δύο πλευρές. Υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να αντιστραφεί η πορεία προς την οποία οι δύο πλευρές κινούνται, αλλά και ότι οφείλουν να υιοθετήσουν μια πραγματιστική οπτική και να αφήσουν την Ταϊβάν να παίξει ενεργό και θετικό ρόλο στην ειρηνική ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και την αναγέννηση του κινεζικού έθνους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδρά στα αμερικανικά όπλα προς την Ταϊβάν(17/12/2015)
Προειδοποιήσεις προς τις ΗΠΑ, για τα όπλα της Ταϊβάν(2/2/2010)
Σύνοδος «αναθέρμανσης σχέσεων»(29/5/2008)
«Απευθείας διάλογος»(4/5/2005)
Μια κρίση που μπορεί(;) να περιμένει(20/3/2004)
Διερευνητικές κινήσεις(29/3/1996)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org