Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Με «προσεκτικά βήματα» οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη

BIENNH.--

Υπό τις αυστηρές προειδοποιήσεις του διοικητή των «Φρουρών της Επανάστασης», στρατηγού Μοχάμεντ Αλί Τζαφάρι προς την ιρανική κυβερνητική αντιπροσωπεία να μην κάνει υποχωρήσεις που θα μπορούσαν να πλήξουν το γόητρο της χώρας, συνεχίστηκαν χτες, για δεύτερη μέρα, στη Βιέννη οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Δυτικές διπλωματικές πηγές, που επικαλέστηκε το πρακτορείο «Ρόιτερς», κάνοντας μία εκτίμηση για τις δύο πρώτες μέρες του νέου γύρου διαπραγματεύσεων στη Βιέννη, δήλωσαν ότι οι συνομιλίες βαίνουν επί του παρόντος «εκπληκτικά καλά». Πρόσθεσαν ότι το βάρος δόθηκε στις παραμέτρους, στη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα μιας μακράς, ενδεχομένως μακροπρόθεσμης, διαπραγμάτευσης. Οι ίδιες πηγές μάλιστα χαρακτήρισαν τις συνομιλίες της Τρίτης «παραγωγικές και ουσιαστικές». Παράλληλα, το «Ρόιτερς», μεταφέροντας προχτεσινή δήλωση του Ιρανού υφυπουργού Εξωτερικών σημείωσε πως η Τεχεράνη δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ενδώσει στην πίεση από τις έξι διεθνείς ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, να διαλύσει τμήμα των πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Χτες, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προήδρευσαν η αναπληρωτής επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας Χέλγκα Σμιτ (καθώς η Αστον θα απουσιάζει σήμερα λόγω συμμετοχής της στη σημερινή έκτακτη συνάντηση της ΕΕ στις Βρυξέλλες για τις εξελίξεις στην Ουκρανία) και ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί.

Επιπλέον, το περασμένο 24ωρο στη Βιέννη, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ, μιλώντας σε εκδήλωση της Λέσχης Ιρανο-αυστριακής Φιλίας στη Βιέννη απάντησε εμμέσως πλην σαφώς στις πρόσφατες «προειδοποιήσεις» των ΗΠΑ πως «όλα είναι ανοιχτά» σε σχέση με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και πως οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές και με πολλά σκαμπανεβάσματα». Οπως είπε, όταν μία χώρα διαμηνύει σε άλλες πως «όλες οι λύσεις είναι ανοιχτές» επιδιώκοντας να χρησιμοποιήσει αυτήν την «προειδοποίηση» σαν «εργαλείο εξωτερικής πολιτικής, τότε ζει στο πολύ μακρινό παρελθόν». Κατέληξε δε υποστηρίζοντας ότι χώρες που χρησιμοποιούν τέτοιου είδους εκφοβιστικές συμπεριφορές είτε ηττήθηκαν ολοσχερώς, είτε απέτυχαν να εκπληρώσουν τους περισσότερους από τους στόχους τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Διαρροή» προσχεδίου της πιθανής συμφωνίας(2022-02-19 00:00:00.0)
Συνέχεια σε παζάρια εντός και εκτός Βιέννης(2021-12-14 00:00:00.0)
Προαναγγέλλει καθυστέρηση μηνών για τις συνομιλίες στη Βιέννη(2021-09-03 00:00:00.0)
Σκληρή διαπραγμάτευση μέχρις εσχάτων(2015-07-14 00:00:00.0)
Σε πλήρη εξέλιξη η σκληρή διαπραγμάτευση(2015-07-01 00:00:00.0)
Παράταση παίρνουν οι διαπραγματεύσεις στη Βιέννη(2015-06-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ