Κυριακή 16 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Τα δικαιώματα και οι ανάγκες του λαού δεν χωράνε στη στρατηγική της ΕΕ και των μονοπωλίων

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ την Παρασκευή στις Σέρρες

Σε μεγάλη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Σερρών μίλησε το βράδυ της Παρασκευής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες. Στη συγκέντρωση, μαζί με τα μέλη, τους οπαδούς και τους φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ, έδωσαν το «παρών» και άνθρωποι που για πρώτη φορά προσεγγίζουν το ΚΚΕ, θέλοντας να γνωρίσουν τις θέσεις του, να ακούσουν την πρόταση διεξόδου που καταθέτει στο λαό.

Στο περιθώριο της συγκέντρωσης, ο Δ. Κουτσούμπας συναντήθηκε με εκπροσώπους σωματείων και φορέων του νομού. Αρχικά είδε εκπροσώπους της ΕΛΜΕ Σερρών, οι οποίοι έθεσαν ως ζήτημα προτεραιότητας την ανάγκη να παραμείνουν στην εργασία οι εκπαιδευτικοί που βγήκαν σε διαθεσιμότητα. Στη συνέχεια συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των Ελληνοποντίων από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, οι οποίοι συνεχίζουν να παλεύουν ενάντια στην κατάργηση του βοηθήματος των 340 ευρώ που έπαιρναν από τον ΟΓΑ οι ηλικιωμένοι και σε πολλές περιπτώσεις αποτελούσε το μοναδικό εισόδημα για τις οικογένειές τους.

Τη στήριξη στον αγώνα τους για επαναλειτουργία της ΕΡΤ και όλων των περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών, ιδιαίτερα της περιοχής τους, που δεν προβλέπεται να επαναλειτουργήσει με το νέο σχήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ζήτησαν οι εργαζόμενοι της ΕΡΑ Σερρών.


Τέλος, ο Δ. Κουτσούμπας συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των εργαζομένων του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) που λειτουργεί στο νομό. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την απόφαση κυβέρνησης - ΕΕ να κλείσουν τα εργοστάσια. Με τον τρόπο αυτό δίνεται το τελειωτικό χτύπημα στην τευτλοκαλλιέργεια, όπως συμβαίνει και με τη νέα τιμολογιακή πολιτική της ΕΒΖ, που με τις χαμηλές τιμές ωθεί τους αγρότες να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια.

Σε όλες τις συναντήσεις, ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που ήδη έχει κάνει το ΚΚΕ και δήλωσε ότι το Κόμμα συνεχίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τις διεκδικήσεις τους και τους αγώνες τους.

Ακολουθούν αποσπάσματα της ομιλίας του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στις Σέρρες.

***

Φίλες και Φίλοι,

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Η ψήφος στο ΚΚΕ αποτυπώνει γνήσια τη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και στις αυταπάτες που καλλιεργεί η αξιωματική αντιπολίτευση, αποτυπώνει τη λαϊκή αποδοκιμασία και καταδίκη απέναντι στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτή η πολιτική πρέπει να καταδικαστεί κι αυτό μπορεί πραγματικά να εκφραστεί μέσα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, είτε οι εκλογές γίνουν με σταυρό είτε γίνουν με λίστα. Η αλλαγή απ' την κυβέρνηση του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών δεν γίνεται για λόγους διεύρυνσης της δημοκρατίας κι ας αφήσει αυτά που ξέρει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Γιατί αν η κυβέρνηση είχε τέτοιες ανησυχίες, θα μετέθετε την ημερομηνία του πρώτου γύρου των τοπικών εκλογών ώστε αυτές να πραγματοποιηθούν μαζί με τις ευρωεκλογές, ώστε να διευκολυνθούν οι ψηφοφόροι που αντιμετωπίζουν και οικονομικά προβλήματα να πάνε να ψηφίσουν κι όχι να μετακινούνται αναγκαστικά 2 φορές ακόμα και εκεί που θα έχουν εκλεγεί από τον πρώτο γύρο οι περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι. Κι αυτό εκμεταλλεύεται για να υποβαθμίσει τις ευρωεκλογές, για να μην εισπράξει σύσσωμη τη λαϊκή καταδίκη στην πολιτική της, στην πολιτική της ΕΕ.

Στο περιθώριο της συγκέντρωσης, ο Δ. Κουτσούμπας είχε συναντήσεις με την τοπική ΕΛΜΕ, τους εργαζόμενους στη Βιομηχανία Ζάχαρης, στην ΕΡΑ και τους παλιννοστούντες από την πρώην ΕΣΣΔ
Στο περιθώριο της συγκέντρωσης, ο Δ. Κουτσούμπας είχε συναντήσεις με την τοπική ΕΛΜΕ, τους εργαζόμενους στη Βιομηχανία Ζάχαρης, στην ΕΡΑ και τους παλιννοστούντες από την πρώην ΕΣΣΔ
Πρόκειται για επίπλαστη δημοκρατία. Ούτε οι πιο ικανοί βγαίνουν με σταυρό, ούτε οι πιο συνεπείς με τα λαϊκά συμφέροντα. Ας πάψουν να ρίχνουν στάχτη στα μάτια. Μήπως με σταυρό δεν έβγαιναν τόσα χρόνια οι βουλευτές και οι κυβερνήσεις τους; Γι' αυτό μας οδήγησαν εδώ που μας οδήγησαν. Οσοι έχουν προσβάσεις περισσότερες σε χορηγούς, μεγαλοεπιχειρηματίες, την πραγματική εξουσία του τόπου δηλαδή, είναι αυτοί που σπονσονάρονται από τις διαφημιστικές, που χρηματοδοτείται η καμπάνια τους. Ας αφήσουν, λοιπόν, τα σάπια. Το ζήτημα είναι ότι, είτε με σταυρό είτε με λίστα, οι υποψήφιοι είναι εκπρόσωποι συγκεκριμένων πολιτικών κομμάτων, έχουν μια γραμμή, ένα πρόγραμμα, υπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα και έτσι πρέπει να κριθούν από τους εργαζόμενους και στην κάλπη.

Ετσι και αλλιώς όμως, σε κάθε περίπτωση, θα δώσουμε τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις να βγάλουμε από τη μέση τα εμπόδια που δημιουργούν τα τρομοκρατικά διλήμματα, να προσπεράσουμε τις τρικλοποδιές που βάζουν οι ψεύτικες ελπίδες και οι αυταπάτες ώστε περισσότεροι να απεγκλωβιστούν, περισσότεροι εργάτες άνεργοι, φτωχοί αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι να συναντηθούν με τη ρεαλιστική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, τη μόνη φιλολαϊκή, να επιλέξουν το αγωνιστικό, ριζοσπαστικό ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ και για την Ευρωβουλή και για το Δήμο και για την Περιφέρεια.

Ο λαός να απομονώσει από σήμερα τη Χρυσή Αυγή, ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ

Οσοι εκ του πονηρού διακινούν και ανακυκλώνουν σενάρια δεύτερου γύρου για τη Χρυσή Αυγή, γίνονται σπόνσορες και διαφημιστές της. Γιατί ο λαός μπορεί και πρέπει να απομονώσει από σήμερα αποφασιστικά τη ΧΑ και από τον πρώτο γύρο να μην ψηφίσει κανένα φασίστα υποψήφιο.

Ο λαός έχει πλέον πολλές αποδείξεις στα χέρια του για το χαρακτήρα των ναζιστών και της εγκληματικής τους δράσης, ότι είναι τσιράκια του συστήματος και μεγαλοσυμφερόντων, είναι εχθροί του λαού. Χρειάζεται λοιπόν να τους απομονώσει, ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ, που είναι το μόνο κόμμα που αντιπαλεύει το σύστημα το οποίο γεννά και θρέφει τους φασίστες.

Συνεπώς, η επιμονή σε αυτό το ερώτημα και η προβολή της ΧΑ - έστω και η αρνητική - το μόνο που κάνει είναι να δίνει πόντους στη ΧΑ, να τους φουσκώνουν τα πανιά, θεωρώντας ως πιθανό κάτι που κατά τη γνώμη μας ο λαός μπορεί να μην επιτρέψει να γίνει.

Αυτό το ερώτημα έχει τεθεί σε άλλες χώρες και υπάρχει πλέον πείρα. Συγκεκριμένα, στη Γαλλία, το ΚΚ άλλοτε ψήφιζε τους σοσιαλιστές για να μη βγουν οι δεξιοί, άλλοτε τους δεξιούς, για να μη βγουν οι ακροδεξιοί του Λεπέν. Και ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Αντιμετωπίστηκαν; Οχι. Το αποτέλεσμα ήταν εκφυλισμός για το λαϊκό κίνημα και το ΚΚ, που έγινε ουρά της σοσιαλδημοκρατίας, και την ίδια στιγμή οι ακροδεξιοί να φιγουράρουν με τα μεγαλύτερα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, παγιδεύοντας λαϊκό κόσμο που έχει απογοητευτεί από όλους τους υπόλοιπους, μαζί και το μεταλλαγμένο ΚΚ. Δεν αντιμετωπίζεται έτσι ο φασισμός.

Ο λαός να κλείσει τα αυτιά του σε τέτοια σενάρια και να απομονώσει, να στείλει τη ΧΑ και τους υποψηφίους του στο σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας, όπου και ανήκουν. Οι θιασώτες του Χίτλερ και του Μουσολίνι δεν έχουν θέση στην Ελλάδα, που πλήρωσε με αίμα και συντρίμμια τη φασιστική κατοχή.

Συγκυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ κινούνται στις ίδιες ράγες, της στρατηγικής της ΕΕ και των μονοπωλίων

Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκινούν από την ίδια αφετηρία. Κινούνται στις ίδιες σταθερές και αμετακίνητες ράγες της ΕΕ, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, και αν στη διαδρομή ακολουθούν και καμιά διαφορετική παράκαμψη, ο προορισμός τους είναι κοινός, είναι η στρατηγική της ΕΕ, των μονοπωλίων.

Σ' αυτήν τη στρατηγική δεν χωρά το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά για όλους, το δικαίωμα στη δωρεάν Παιδεία, στην Υγεία, στην Περίθαλψη, στην Πρόνοια.

Στη στρατηγική της ΕΕ χωράνε μόνο τα κέρδη των μονοπωλίων. Και ο καθένας καταλαβαίνει ότι δικαιώματα για το λαό και κέρδη για τα μονοπώλια όχι μόνο δεν συμβιβάζονται, αλλά προϋπόθεση για τα κέρδη είναι το τσάκισμα των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, του λαού.

Γι' αυτό ούτε σε ανακούφιση, ούτε σε επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα θα οδηγήσει το μοντέλο που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αυτό ακριβώς είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ: Ενα ακόμα μοντέλο, μια ακόμα συνταγή διαχείρισης της κρίσης εντός των τειχών των μονοπωλίων και της ΕΕ.

Τι λέει, για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας; «Η κρίση χρέους είναι αποτέλεσμα ενός λανθασμένου αναπτυξιακού μοντέλου υπερκατανάλωσης με δανεικά»!!!

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Τι κάνει ο κ. Τσίπρας; Υιοθετεί κατά γράμμα όλη τη συντηρητική αστική προπαγάνδα για την κρίση. Μιλάει δηλαδή για κρίση χρέους για να αθωώσει το σύστημα που δημιούργησε την κρίση, βγάζει λάδι το σύστημα που γεννά κρίσεις, ακριβώς γιατί στηρίζεται στην εκμετάλλευση και στο ξεζούμισμα της εργατικής τάξης, του λαού, της νεολαίας.

Και μάλιστα με τα περί «υπερκατανάλωσης με δανεικά», που λέει, θέλει να κάνει και το λαό συνένοχο. Τι διαφορά έχει το ανεκδιήγητο εκείνο του Πάγκαλου «όλοι μαζί τα φάγαμε» από το «όλοι μαζί υπερκαταναλώσαμε με δανεικά» του Τσίπρα; Καμιά απολύτως. Είναι δυνατόν να βάζεις στο ίδιο τσουβάλι τον Τσοχατζόπουλο, τον Λιάπη ή όποιο άλλο πολιτικό προσωπικό ή λαμόγιο των μονοπωλίων, τον α' ή β' εφοπλιστή, μεγαλοβιομήχανο της ελληνικής και ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας, με τον εργαζόμενο, τον άνεργο, τον επαγγελματία, τον αγρότη των Σερρών και να του λες ότι κατανάλωσε υπερβολικά με δανεικά και αγύριστα; Είναι το ίδιο να παίρνεις δανεικά, με τοκογλυφικούς όρους μάλιστα από τις τράπεζες, για να φτιάξεις ένα σπιτάκι και το ίδιο να χρηματοδοτείσαι από τον κρατικό κορβανά, από τις τράπεζες για να μεταφέρεις τα κέρδη και τα κεφάλαιά σου, από το ξεζούμισμα των μεροκαματιάρηδων, όπου σε συμφέρει; Από τις ελβετικές τράπεζες, μέχρι τις επενδύσεις σε βαλκανικές χώρες, «ανά τας Ευρώπας» ή στην Αμερική;

Τα δε υπόλοιπα που λέει, για «ρύθμιση οριστικά της βιωσιμότητας του χρέους», μόνο ως «μαύρο ανέκδοτο» μπορεί να ακουστεί.

Το ζήτημα δεν είναι ότι ζητάει Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το χρέος, ώστε να διαγραφεί ένα σημαντικό μέρος της ονομαστικής αξίας του χρέους και να αποπληρωθεί το υπόλοιπο με ρήτρα ανάπτυξης.

Το ζήτημα είναι ότι βάζει το λαό στη λογική να αποδεχτεί το χρέος, να επωμιστεί δηλαδή νέα αντιλαϊκά μέτρα στο όνομα της «βιωσιμότητας και αποπληρωμής». Λέει μάλιστα ότι σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του χρέους θα μπορούσε να αναλάβει και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, δηλαδή Ευρωπαϊκή Ενωση - Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μα αυτή, αν δεν κάνουμε λάθος, είναι αυτοπροσώπως η τρόικα. Τότε τι σκούζει να φύγει η τρόικα; Για να μας την ξαναβάλει αυτός από το παράθυρο;

Η διέξοδος από την κρίση για το κεφάλαιο είναι αδιέξοδο για το λαό

Η διέξοδος από την κρίση για το κεφάλαιο με επιμήκυνση του χρέους, ένα νέο δάνειο που παζαρεύει η ΝΔ ή με νέο «κούρεμα» που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι αδιέξοδο για την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, γιατί εγκλωβίζει το λαό στη λογική αποπληρωμής ενός χρέους που δε δημιούργησε ο ίδιος, εγκλωβίζει το λαό στη λογική αποδοχής της μονιμότητας σκληρών αντιλαϊκών μέτρων με ή χωρίς μνημόνιο, με ή χωρίς τρόικα.

Ο λαός δεν πρέπει να παρασυρθεί από όλους εκείνους που έχουν αναγορεύσει το Ευρωκοινοβούλιο και τις επιτροπές του σε προστάτες των λαών της Ευρώπης. Η κριτική που κάνουν αυτές οι επιτροπές -πριν από λίγο καιρό η Επιτροπή Οικονομικών, τώρα η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων- προς την τρόικα είναι άσφαιρη, γιατί επί της ουσίας έχουν ψηφίσει το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων. Κρύβουν ότι τρόικα ίσον ΕΕ και ΔΝΤ, δεν είναι απλά κάποιοι υπάλληλοι.

Δεν ήταν ο ευρωβουλευτής Σέρκας και οι άλλοι, που πρωτοστάτησαν στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, στην οδηγία Μπολκενστάιν για μεταφορά φτηνού εργατικού δυναμικού από χώρα σε χώρα, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, δηλαδή στην κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας; Οταν, επομένως, μιλάνε για χασάπηδες, να βάλουν και τον εαυτό τους μέσα.

Τα πορίσματα αυτών των επιτροπών και όσοι τα κάνουν σημαία τους, το μόνο που θέλουν είναι να εξωραΐσουν την ΕΕ, να σπείρουν αυταπάτες ότι μπορεί να επανιδρυθεί, να εξανθρωπιστεί. Εκφράζουν τις επιδιώξεις όσων επιδιώκουν ένα άλλο μείγμα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, καλλιεργούν το έδαφος για νέους μηχανισμούς επιτήρησης των χωρών, στο πλαίσιο της ενισχυμένης οικονομικής διακυβέρνησης, που μπορεί να μη λέγονται τρόικες, όμως θα υπηρετούν τους ίδιους στόχους με αυτόματες ρήτρες επιβολής αντιλαϊκών μέτρων για τη διασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι υπόλοιποι κρύβουν ότι με συνθήκες, κανονισμούς, που έχουν ήδη ψηφίσει, έχουν φτιάξει μνημόνια διαρκείας για όλους τους λαούς ότι:

Με τη συνθήκη γνωστή ως «δημοσιονομικό σύμφωνο» και τον κανονισμό «472, της 21ης Μαΐου 2013» η χώρα θα βρίσκεται σε διαρκή ασφυκτική επιτήρηση και εποπτεία από την Κομισιόν, ενώ υπάρχουν ρήτρες και αυτόματα μέτρα και περικοπές!

Με το «σύμφωνο για το ευρώ», τη στρατηγική για την «Ευρώπη 2020», έχουν δεσμευτεί ότι θα συνεχίσουν τη μείωση μισθών, την αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, το παραπέρα τσάκισμα εργασιακών - ασφαλιστικών κατακτήσεων, γιατί αυτό χρειάζεται το ευρωπαϊκό κεφάλαιο για να νικήσει τους ανταγωνιστές του.

Γι' αυτό, ο καβγάς ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά τα συμφέροντα του λαού αλλά ποια τμήματα του κεφαλαίου θα χάσουν και ποια θα ωφεληθούν περισσότερο.

Την πικρή τους πείρα από τις δεσμεύσεις της ΕΕ πρέπει να αξιοποιήσουν εργαζόμενοι, άνεργοι και αγρότες

Οι αγρότες στις Σέρρες έχουν τέτοια πικρή πείρα από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εδώ βρίσκεται ο δεύτερος μεγαλύτερος κάμπος της χώρας, μετά το Θεσσαλικό. Εδώ σ' αυτήν τη γη μπορούν να καλλιεργηθούν τα πάντα. Εδώ βρίσκεται η απόδειξη σ' αυτό που λέει το ΚΚΕ ότι η Ελλάδα παράγει τα πάντα, μπορεί να θρέψει το λαό της. Καλλιεργούνται βαμβάκι, σιτηρά, ρύζι, καλαμπόκι, τεύτλα, καπνός και οπωροκηπευτικά. Εδώ φαίνονται καθαρά οι δεσμεύσεις, οι περιορισμοί της ΕΕ που αναγκάζει ένα λαό να εισάγει αυτά που θα μπορούσε και να παράγει και να εξάγει.

Γιατί κλείνει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης στις Σέρρες, ένα από τα πιο μεγάλα σύγχρονα εργοστάσια; Γιατί αυτός είναι ο στόχος της νέας αναθεωρημένης ΚΑΠ. Γιατί αυτό επιβάλλουν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια: Η Ελλάδα να εισάγει προϊόντα που μπορεί να παράγει και να κάνει και εξαγωγές.

Γιατί την ίδια στιγμή που οι Βιομηχανίες Ζάχαρης οδηγούνται στο κλείσιμο, το νέο φορολογικό και οι νέες μειωμένες τιμές φέρνουν σε δυσπραγία τους τευτλοπαραγωγούς, η Ελλάδα εισήγαγε, μόνο το 2011, 334 τόνους ζάχαρης από Σερβία, Γερμανία, Βέλγιο, Μαυρίκιο. Με όχημα την απαξίωση της Βιομηχανίας Ζάχαρης στις Σέρρες προχωρούν και οι διαδικασίες πώλησής της, αφού για να λειτουργήσει το εργοστάσιο απαιτούνται να καλλιεργηθούν 30.000 στρέμματα και πέρυσι, για παράδειγμα, καλλιεργήθηκαν μόλις 16.000 στρέμματα.

Αυτήν την πείρα, πρέπει να αξιοποιήσουν οι αγρότες, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι στις Σέρρες και να σκεφτούν: Γιατί σήμερα δεν μπορούν να αξιοποιηθούν αναπτυξιακές δυνατότητες προς όφελος του λαού, δυνατότητες που έχει και ο νομός των Σερρών, γιατί δεν μπορούν να προχωρήσουν αναγκαία έργα και υποδομές που έχει ανάγκη η περιοχή;

Για παράδειγμα, είναι αναγκαία η άμεση αποπεράτωση του οδικού άξονα Αμφίπολης - Μεσοράχης, η οποία ταλανίζει εδώ και δεκάδες χρόνια την περιοχή, με αποτέλεσμα να προκαλούνται ατυχήματα, πολλά εκ των οποίων θανατηφόρα. Είναι αναγκαία η χρηματοδότηση της ανασκαφής και η κατασκευή ανισόπεδου κόμβου στην είσοδο του χωριού Μεσολακκιά, που θα εξυπηρετεί και τους κατοίκους και το έργο της ανασκαφής.

Γιατί δεν αξιοποιείται προς όφελος της αγροτικής οικονομίας το ότι στο νομό Σερρών υπάρχει τόξο γεωθερμικού πεδίου που διασχίζει κάθετα την περιοχή από τη Λίμνη Κερκίνη μέχρι και την Νιγρίτα, που από ό,τι φαίνεται κι αυτό θα παραδοθεί για εκμετάλλευση στο μεγάλο κεφάλαιο;

Το ίδιο επιδιώκουν και με το χρυσό αλλά και τα άλλα μεταλλεύματα που υπάρχουν στο υπέδαφος από το Σιδηρόκαστρο, τη Νιγρίτα μέχρι το Παγγαίο. Εδώ και 4 χρόνια, έχει δεσμευτεί έκταση 9.800 στρ. στο όρος Αγκιστρο Σιντικής και μάλιστα τότε είχαν αναθέσει στο ΙΓΜΕ την έρευνα για αξιοποιήσιμο χρυσό. Κι αφού έχουν ήδη απαξιώσει το ΙΓΜΕ που διαθέτει έμπειρο επιστημονικό δυναμικό έρχονται ελληνικές και ξένες εταιρείες και ζητάνε να τους χορηγηθούν άδειες για μεταλλευτικές έρευνες.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αγρότες της περιοχής μπορούν να καταλάβουν ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από τα διάφορα μεγάλα έργα που διαφημίζουν.

Αυτή είναι η ανάπτυξη εντός των τειχών της ΕΕ, αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ