Κυριακή 16 Φλεβάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κροκοδείλια δάκρυα

«Από το 2008 έως το 2013, η Ελλάδα έχασε ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Σε αντίθεση με άλλους δείκτες που αλλάζουν με ρυθμό υαλοκαθαριστήρα, οι δείκτες της ανεργίας θα παραμείνουν κολλημένοι, όχι μόνο στην Ελλάδα, παντού. Με το δανεισμό προς επιχειρήσεις να στεγνώνει και τις διεθνείς επενδύσεις να προτιμούν την τεχνολογία και τις μηχανές από το ανθρώπινο μυαλό ή χέρια, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα σενάριο στο οποίο όλοι αυτοί οι άνθρωποι επιστρέφουν σε σταθερές καλοπληρωμένες δουλειές, που θα παράγουν αποταμιεύσεις ικανές να υποσχεθούν σύνταξη». (Η εκτίμηση στην «Καθημερινή»). Ετσι όμως είναι ο καπιταλισμός: κάθε τεχνολογική πρόοδος, κάθε εισαγωγή νέων μέσων παραγωγής -που και αυτά είναι δημιουργήματα του ανθρώπινου χεριού και μυαλού- αντί να αξιοποιούνται π.χ. για τη μείωση του εργάσιμου χρόνου, οδηγούν στην αύξηση της ανεργίας. Να γιατί χρειάζεται κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και κεντρικός σχεδιασμός, ώστε να ικανοποιούνται οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των εργαζομένων, να μειώνεται ο χρόνος εργασίας για να εξαλειφθεί η ανεργία. Οσο για το κλάμα των αστών, βγάζει κροκοδείλια δάκρυα...

Οι φόροι...

«Η Ελλάδα υποφέρει 20 χρόνια από λίγους φόρους. Η χώρα οφείλει να αυξήσει τα φορολογικά της έσοδα στο 42-43% του ΑΕΠ, όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα έχει μια μόνιμη τρύπα στη φορολόγηση των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων, θα τολμούσα να πω πιο πολύ των φυσικών προσώπων παρά των επιχειρήσεων». Αυτά είπε ο Γ. Σταθάκης του ΣΥΡΙΖΑ, στην εκδήλωση του tvxs με θέμα: «Παραγωγική ανασυγκρότηση - Η πρόκληση της επόμενης μέρας». Ωστε λοιπόν είναι λίγοι οι φόροι και πρέπει να φορολογηθούν τα φυσικά πρόσωπα! Ο ΣΥΡΙΖΑ στρουθοκαμηλίζοντας είπε για τον Σταθάκη: «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση των φορολογικών εσόδων (και ΟΧΙ των φόρων) στο μέσο όρο της ΕΕ δεν είναι καινούρια. Πρόκειται για βασικό άξονα του φορολογικού συστήματος που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο χαρακτηρίζεται από τη δίκαιη κατανομή των βαρών και την αποτελεσματικότητα στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων και κινείται στον αντίποδα της φορολογικής ασυλίας των πλουσίων, της φοροδιαφυγής». Αλήθεια πώς θα αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα χωρίς νέους φόρους; Αφού δε θα φορολογηθούν οι επιχειρήσεις πώς θα αυξηθούν τα έσοδα; Τι σημαίνει φορολόγηση των πλουσίων και γιατί δεν το κάνουν συγκεκριμένο; Ας μην έχει αυταπάτες ο λαός. Ανάπτυξη των επιχειρηματιών και φιλολαϊκή πολιτική συγκρούονται.Ο πρόεδρος του ΣΕΒ στην ίδια εκδήλωση μίλησε για θετική εικόνα που έχει δείξει έναντι της προσπάθειας της χώρας να υπερβεί την κρίση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευση...

... και η ταύτιση

Ο Αλ. Τσίπρας στην ίδια εκδήλωση είπε στον πρόεδρο του ΣΕΒ: «Εμείς θα φορολογήσουμε τα κέρδη. Μένει να επιλέξετε εάν προτιμάτε να φορολογείστε με βάση τα κέρδη σας από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή να φορολογείστε στην παραγωγή από τον κ. Τόμσεν». Και ο πρόεδρος του ΣΕΒ στην ίδια εκδήλωση, ζητώντας σταθερό φορολογικό περιβάλλον, διαμαρτυρήθηκε ότι «φορολογούνται επαχθώς η περιουσία και η παραγωγή, ενώ θα έπρεπε να φορολογούνται μόνο το εισόδημα και τα κέρδη». Αλλη μία ταύτιση...

Ο χειρουργός, οι αστοί και ο ΣΥΡΙΖΑ...

«"Χασάπης και όχι χειρουργός" χαρακτηρίστηκε η τρόικα. Τα λάθη υπήρξαν πολλά και αλλεπάλληλα. Αλλά τώρα η πείρα υπάρχει. Και αν μη τι άλλο, θα πρέπει ν΄ αποτελέσει τον οδηγό για τη διαχείριση της γενικότερης κρίσης που ταλανίζει την Ευρώπη. Γιατί τώρα ξέρουμε ότι η ασφυκτική λιτότητα οδηγεί σταδιακά αλλά με βεβαιότητα στο θάνατο από ασφυξία. Και ταυτόχρονα, η εμπειρία που έχει αποκτηθεί, θα πρέπει ν' αποτελέσει το κίνητρο, ώστε η στήριξη των τεσσάρων κρατών που πλήρωσαν πανάκριβα την άγνοια των ειδικών να είναι ουσιαστικότερη και αποτελεσματικότερη στην προσπάθειά τους να ξαναβρούν το βηματισμό τους και να επανακτήσουν την ισορροπία τους». («Εθνος», 14/2/2014). Παρόμοια υποδέχτηκαν και σχολίασαν τα αστικά ΜΜΕ, αλλά και η «Αυγή», την εκτίμηση του Α. Σέρκας για την «τρόικα - εχθρό». Τι λένε; Μην επαναλάβετε τα λάθη. Η λιτότητα συνεχίζει την ύφεση, εμποδίζει την ανάκαμψη. Αλλάξτε την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική να στηριχτεί η καπιταλιστική οικονομία, βρείτε τρόπο να δοθούν κεφάλαια για επενδύσεις. Τα ίδια βεβαίως προβάλλει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η «Αυγή» το είχε προχτές πρώτο θέμα. Ο λαός θα θυμάται: Τα μνημόνια ήταν μοχλός αντεργατικών αναδιαρθρώσεων για τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, ώστε να αυξάνεται η κερδοφορία του κεφαλαίου. Να θυμάται, επίσης, ότι τα αντεργατικά μέτρα είναι μόνιμα και το στρατηγικό πλαίσιο των κομμάτων της διαχείρισης κοινό παρά τις όποιες διαφορές τους.

Κάπου κάπου λένε... ανέκδοτα

Μερικές φορές οι μεγαλοστομίες των ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν με ανέκδοτο, αν παρακολουθεί κανείς την κατάσταση του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ. Εγραψε σε ιστοσελίδα, για παράδειγμα, ο Δ. Παπαδημούλης ότι αν στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών έχει περάσει υποψήφιος του ΚΚΕ απέναντι σε υποψήφιο της ΝΔ ή της ΧΑ τότε θα ψηφίσουν μονοκούκι ΚΚΕ! Ε, αυτό βγάζει γέλιο. Εδώ δεν μπορούν και κουλαντρίσουν τα στελέχη και τα μέλη τους να στηρίξουν μονοκούκι τους υποψήφιους που αποφάσισαν (π.χ. περίπτωση Βουδούρη) και θα καταφέρουν να στείλουν τους ψηφοφόρους τους στο ΚΚΕ; Ποιον νομίζουν πως δουλεύουν;

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1568 Ολόκληρος ο πληθυσμός της Ολλανδίας -3.000.000 άνθρωποι- καταδικάζεται σε θάνατο από τον Πάπα, επειδή ασπάστηκαν τον προτεσταντισμό.

1907 Γεννιέται ο πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας και δοκιμιογράφος Αγγελος Τερζάκης. Πέθανε στην Αθήνα στις 3 Αυγούστου 1979.

1936 Στην Ισπανία, το Λαϊκό Μέτωπο πετυχαίνει αποφασιστική εκλογική νίκη. Από τις 473 έδρες λαμβάνει 268 και σχηματίζει κυβέρνηση. Οι φασίστες αρχίζουν πυρετώδεις προετοιμασίες για το πραξικόπημα.

1937 Το ενετικό φρούριο της Ακροναυπλίας μετατρέπεται από τη δικτατορία Μεταξά σε φυλακή με σκοπό να συγκεντρώσει εκεί τα στελέχη του ΚΚΕ, να απομονώσει τις χιλιάδες των εξόριστων από τους αγωνιστές ηγέτες, και έτσι, χωρισμένους, να χτυπήσει όλους τους εξόριστους και φυλακισμένους με την πείνα, την τρομοκρατία ώστε να τους αναγκάσει - όπως πίστευε - να υπογράψουν «δηλώσεις μετανοίας», αποκήρυξης του κομμουνισμού. Με την κατάληψη της Ελλάδας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το καθεστώς παρέδωσε τους 636 δεσμώτες της Ακροναυπλίας στις δυνάμεις Κατοχής, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να εκτελεστούν στη συνέχεια ως «αντίποινα» για τη δράση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ.

1942 Κυκλοφορεί πλατιά η Ιδρυτική Προκήρυξη του ΕΛΑΣ, όπου διατυπώνονται οι σκοποί του λαϊκού στρατού:

1) Αγώνας για την απελευθέρωση της χώρας από τους ξένους κατακτητές.

2) Περιφρούρηση των κατακτήσεων του λαού και των ελευθεριών του εναντίον κάθε επιβουλής.

3) Εξασφάλιση της τάξης μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών, ώστε ο λαός να μπορεί να εκφράσει πραγματικά ελεύθερα τη θέλησή του, για το πολίτευμα και την κυβέρνησή του.

1943 Τμήματα του ΕΛΑΣ χτυπούν σε ενέδρα μεταξύ Λάρισας και Ελασσόνας ιταλικό τάγμα. 60 Ιταλοί νεκροί και τραυματίες. Οι Ιταλοί κατακτητές εξοντώνουν 117 πατριώτες στο Δομένικο και 50 πατριώτες στο χωριό Μυλόγουστα Θεσσαλονίκης.

1955 Με έγγραφό της προς την κυβέρνηση, η Ιερά Σύνοδος καταδικάζει τα βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη, κυρίως τον «Τελευταίο Πειρασμό», ζητώντας να τα απαγορεύσει. Προηγουμένως είχε ζητήσει τον αφορισμό του Καζαντζάκη από το Πατριαρχείο.

1959 Αφού έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία η κουβανική επανάσταση και ο δικτάτορας Μπατίστα έχει εγκαταλείψει τη χώρα, ο Φιντέλ Κάστρο ορκίζεται πρωθυπουργός της Κούβας.

1964 Στις βουλευτικές εκλογές, η Ενωση Κέντρου λαμβάνει το 52,72% των ψήφων έναντι 35,26% του συνασπισμού ΕΡΕ - Προοδευτικών και 11,8% της ΕΔΑ. Το αποτέλεσμα αυτό οφειλόταν σε ένα βαθμό και στο λεγόμενο «εκλογικό ελιγμό» της ΕΔΑ, δηλαδή στην αποχή της από 24 εκλογικές περιφέρειες, προκειμένου να υπερψηφιστούν σε αυτές οι υποψήφιοι του Κέντρου. Η γραμμή της ΕΔΑ για «ενότητα των δημοκρατικών δυνάμεων», με στόχο «να φύγει η δεξιά» την είχε ουσιαστικά καταστήσει «ουρά του Κέντρου», ενός κόμματος αστικού.

1968 Πραξικοπηματική κατάληψη του ραδιοφωνικού σταθμού «Η Φωνή της Αλήθειας», στο Βουκουρέστι, από την αναθεωρητική ομάδα των Παρτσαλίδη, Ζωγράφου και Δημητρίου για τη μετάδοσή μηνύματός τους, λίγες μέρες μετά τη 12η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ.

1998 Στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ δημιουργείται το δεύτερο «κλωνοποιημένο» ζώο, ένα μοσχαράκι, μετά την προβατίνα Ντόλι στη Βρετανία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ