Πέμπτη 10 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
«ΕΘΝΙΚΟ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ»
Συνεχίζεται η περιοδεία της διάδοσής του

Από αντιπολεμικές εκδηλώσεις στη Σεούλ με αφορμή την επίσκεψη του Ρ. Αρμιτάζ

Associated Press

Από αντιπολεμικές εκδηλώσεις στη Σεούλ με αφορμή την επίσκεψη του Ρ. Αρμιτάζ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ - ΣΕΟΥΛ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Απρόθυμες, μη ενθουσιώδεις και διστακτικές είναι οι αντιδράσεις μέχρι στιγμής όλων των «φίλων και συμμάχων» των Ηνωμένων Πολιτειών, στην παγκόσμια περιοδεία που πραγματοποιούν οι αντιπροσωπείες με τους υψηλούς αξιωματούχους των ΗΠΑ, που κύριο στόχο έχουν την αποδοχή, δηλαδή με άλλα λόγια την πώληση του σχεδίου του «υιού του πολέμου των άστρων», ενός σχεδίου που ούτε και οι ίδιοι οι Αμερικανοί δεν έχουν ιδέα πώς ακριβώς θα είναι!

Τουλάχιστον, όπως διαφάνηκε από την ανακοίνωση του υπουργού Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ την Τρίτη το βράδυ -τοπική ώρα- ο οποίος ναι μεν τόνισε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να παγιώσουν την πρωτοκαθεδρία τους ως «πρωτοπόροι του διαστήματος», δίνοντας έμφαση στα στρατιωτικά τους διαστημικά προγράμματα, αλλά δεν έχουν μία προκαθορισμένη ιδέα για τον τύπο του αντιπυραυλικού τους συστήματος, που θα αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο αυτή της πολιτικής. Παρ' όλα αυτά ο Ράμσφελντ παροτρύνει τον αμερικανικό λαό «να προσέξουν πολύ στην προώθηση και υποστήριξη των συμφερόντων μας στο διάστημα»!

Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας, τα διαστημικά προγράμματα του Πενταγώνου περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από τους κατασκοπευτικούς δορυφόρους και τα συστήματα ανίχνευσης βαλλιστικών πυραύλων έως τις στρατιωτικές επικοινωνίες και τις προσπάθειες συλλογής απόρρητων πληροφοριών, ενώ τόνισε ότι η πολεμική αεροπορία θα είναι ηγέτιδα δύναμη μεταξύ των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, το «στρατιωτικό σώμα που θα συντονίζει όλες τις διαστημικές δραστηριότητες στο υπουργείο Αμυνας και θα είναι η κύρια αρωγός στις προσπάθειες των ΗΠΑ να επικεντρώσουν επιτυχώς την προσοχή τους και να επιτύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί όσον αφορά στην εθνική ασφάλεια για τον 21ο αιώνα».

Εντούτοις, λίγο αργότερα και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Ράμσφελντ ερωτώμενος επανέλαβε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει καμία προκαθορισμένη ιδέα σχετικά με τον τύπο του αντιβαλλιστικού αμυντικού συστήματος, που προσανατολίζεται να εγκαταστήσει, καθώς δεν έχει διεξαγάγει πολλές δοκιμές, για να διαπιστωθεί ότι θα λειτουργήσει. Οπως δήλωσε ο υπουργός στους δημοσιογράφους: «Ο κόσμος σκέφτεται "θεέ μου, σίγουρα έχουν κάτι στο μυαλό τους, ήδη συγκεκριμένο και οργανωμένο, και άξαφνα θα ανοίξουν την κουρτίνα και θα πούνε ΝΑΤΟ!". Αυτό δεν ισχύει». «Δεν πρόκειται να σας αποκαλύψω με τι μοιάζει αυτό, εφ' όσον οι εναλλακτικές προτάσεις δεν έχουν ακόμη δοκιμαστεί ή αναπτυχθεί, διότι κάτι τέτοιο θα αντέβαινε στην αντιβαλλιστική συνθήκη», πρόσθεσε ο Ράμσφελντ και πρόσθεσε ότι το Πεντάγωνο διαθέτει καμιά δεκαριά εναλλακτικές προτάσεις για το σχέδιο της αντιπυραυλικής άμυνας.

Πολύ προσεκτικές αντιδράσεις

Αυτό ακριβώς το «όραμα», που έστω και αν εμφανίζεται λίγο ασαφές, προσπαθούν να προωθήσουν οι απεσταλμένοι του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους, στις τρεις μεγάλες περιοδείες που πραγματοποιούν ανά την υφήλιο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Αρμιτάζ, βρέθηκε χτες στη Νότιο Κορέα για διαβουλεύσεις με τη νοτιοκορεατική ηγεσία, η οποία εμφανίστηκε μάλλον μη -ενθουσιώδης στους αμερικανικούς σχεδιασμούς. Ο Αρμιτάζ την Τρίτη είχε βρεθεί και στο Τόκιο, όπου και η ιαπωνική ηγεσία εμφανίστηκε φειδωλή, καθώς όπως δήλωσαν Ιάπωνες αξιωματούχοι «κατανοούν τις ανάγκες των ΗΠΑ αλλά διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, καθώς η Κίνα έχει εκφραστεί αρνητικά».

Ακόμη πιο «δύστροπη» εμφανίστηκε η Νότια Κορέα, μια χώρα - κλειδί για τα σχέδια των ΗΠΑ, αφού αποτελεί την κυριότερη «βάση» των αμερικανικών δυνάμεων -37.000 Αμερικανοί στρατιώτες υπηρετούν στις βάσεις ανά τη Νότιο Κορέα- επί χερσαίου ασιατικού εδάφους, αλλά και εξαιτίας της «συγγένειάς» της με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, μια χώρα που μόλις πριν από δέκα μέρες, η Ουάσιγκτον τη «χαρακτήρισε» εκ νέου «δόλιο κράτος», γεγονός που απομόνωσε ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, που επιθυμεί μια μεγαλύτερη προσέγγιση με το βόρειο γείτονά της. Πάντως, ο Αρμιτάζ, που όπως δήλωσε ο ίδιος, παρέδωσε στον Νοτιοκορεάτη Πρόεδρο, Κιμ Ντάε Γιούνγκ, επιστολή του Μπους, όπου περιλαμβάνεται το στρατηγικό πλαίσιο της νέας αμυντικής πολιτικής των ΗΠΑ «συμπεριλαμβανομένων της μη διάδοσης των πυρηνικών, της αντιδιάδοσης των πυρηνικών καθώς και της αντιπυραυλικής άμυνας», ενώ σε αποστροφή του λόγου του, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα ξαναρχίσουν σύντομα συνομιλίες με τη ΛΔ Κορέας, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί «η εξέταση από την Ουάσιγκτον της πολιτικής της προς το κομμουνιστικό αυτό κράτος».

Επί ευρωπαϊκού εδάφους τώρα, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μαρκ Γκρόσμαν, αναμένεται σήμερα στην Αγκυρα, για να συζητήσει τις προοπτικές συμμετοχής της Τουρκίας στα σχέδια της αντιπυραυλικής άμυνας που προωθεί η Ουάσινγκτον, χώρα που όμως δεν έχει ακόμα εκφράσει επισήμως τη στάση της για το θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας, αλλά διπλωματικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Αγκυρα προσεγγίζει θετικά την ιδέα. Χτες, πάντως, ο Γκρόσμαν περιόδευσε σε Ολλανδία, Δανία και Γαλλία, χωρίς όμως να λάβει κάποια στιγμή, «κάποια θετική αντίδραση» στους αμερικανικούς σχεδιασμούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ