Πέμπτη 10 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Ολως τυχαίως...

ΜΑΝΙΛΑ.-

Περί «πολιτικής της μπανάνας» και «σκιάς πάνω από τη δημοκρατία» στις Φιλιππίνες έκαναν λόγο, αντίστοιχα, κύριο άρθρο και ρεπορτάζ του τελευταίου τεύχους της βρετανικής επιθεώρησης «The Economist», η σύνταξη του οποίου σάρκαζε ότι στο σύνολό τους οι 11 πολιτικοί που συνέλαβε την περασμένη βδομάδα η αστυνομία, κατόπιν σχετικής προτροπής της (αντιδημοκρατικά αναγορευθείσας) Προέδρου της χώρας, Γκλόριας Αρόγιο, «συμβαίνει» να είναι οι βασικότεροι πολέμιοί της στις επερχόμενες εκλογές για τους δήμους, τις νομαρχίες αλλά και τη Γερουσία (Δευτέρα, 14 Μάη).

Ενας από τους καταζητούμενους πολιτικούς που η Αρόγιο κατηγορεί πως συνωμότησαν για να τη δολοφονήσουν είναι ο Γκρεγκόριο Χονασάν, ο οποίος προς πείσμα της δηλώνει ότι θα συμμετάσχει στις εκλογές, εκμεταλλευόμενος ένα «δίκτυο» συνεργατών του για να διαφύγει της σύλληψης. Ο Χονασάν δηλώνει στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ότι δε θα πραγματοποιήσει καμία δημόσια εμφάνιση, ενώ αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξή του στις διαδηλώσεις του έκπτωτου Προέδρου Τζόζεφ Εστράντα, ο οποίος κατηγορείται για «λεηλασία» του δημοσίου χρήματος - μεταξύ άλλων. Οι διαδηλώσεις είχαν συνολικά 6 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες.

Από τους 13 υποψηφίους της αντιπολίτευσης για τη Γερουσία, οι Χονασάν και Πανφίλο Λαξόν διαφεύγουν τη σύλληψη, ένας τρίτος έχει αποφυλακιστεί με εγγύηση και μια τέταρτη έχει καταθέσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της σύλληψής της.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ