Πέμπτη 10 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ
Τουρκική παρέμβαση με «ουρά»

ΣΟΦΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Η τουρκική κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει τις αρχές της Βουλγαρίας να διευκολύνουν τους Βούλγαρους υπηκόους οι οποίοι ζουν στην Τουρκία να ψηφίσουν στις εκλογές του Ιούνη φέτος, αναφέρει φαξ που εστάλη από την τουρκική πρεσβεία στο Βουλγαρικό Τηλεγραφικό Πρακτορείο (BTA) χτες.

Η ανακοίνωση ήρθε σε απάντηση δημοσιεύματος της εφημερίδας «Ντνέβνικ» (Σόφια), που έκανε λόγο περί του αντιθέτου, επικαλούμενο έγγραφο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. «Η τουρκική κυβέρνηση, όπως ακριβώς έπραξε και στις προηγούμενες γενικές εκλογές (της Βουλγαρίας) το 1997, παραμένει έτοιμη να παρέχει την αναγκαία βοήθεια στις βουλγαρικές αρχές να διευκολύνουν τους Βούλγαρους πολίτες οι οποίοι ζουν στην Τουρκία να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα... σε όσα εκλογικά κέντρα της ζητηθεί», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ηταν ούτως ή άλλως υπερβολική η εκτίμηση ότι η τουρκική πλευρά θα παρέμενε αδιάφορη, όσον αφορά την άσκηση των εκλογικών δικαιωμάτων των χιλιάδων Βουλγάρων της Τουρκίας -- στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνων -- οι οποίοι αναμένεται να δώσουν σημαντική ώθηση στο Κόμμα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, που χαρακτηρίζεται από μέρος του πολιτικού φάσματος ως «πιόνι» των στρατηγών στην Αγκυρα.

Σε ό,τι αφορά τις γενικότερες τάσεις που παρατηρούνται στο εκλογικό σκηνικό της Βουλγαρίας, οι «αναποφάσιστοι» φέρονται ως το... πρώτο κόμμα, με 30,8%, σύμφωνα με εκτιμήσεις της «Alpha Research» τον Απρίλη, όπως τις μετέδωσε το BTA. Το κόμμα που αναμένεται να διαδραματίσει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ρόλο «βαρόμετρου», όσο περίεργο κι αν φαίνεται, είναι αυτό του διάδοχου του θρόνου (!) της Βουλγαρίας, του Συμεών II... Το ελπιδοφόρο μοιάζει να είναι ότι τα λεγόμενα «μικρά κόμματα», ανάμεσά τους και συσπειρώσεις της Αριστεράς, κερδίζουν έδαφος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ