Σάββατο 18 Γενάρη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για τα συμφέροντα μονοπωλίων

Στιγμιότυπο από τη διμερή άσκηση Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ, «CASCADE GAMBIT»

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ

Στιγμιότυπο από τη διμερή άσκηση Ειδικών Δυνάμεων Ελλάδας και ΗΠΑ, «CASCADE GAMBIT»
Εντείνονται οι προετοιμασίες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για συμμετοχή τους στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπου Γης, κατ' εντολή των κυβερνήσεων και για τα συμφέροντα της ντόπιας αστικής τάξης.

Καταρχάς, ο εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Yves Dussart, επισκέφτηκε το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ), στην Αθήνα, όπου και ενημερώθηκε για την αποστολή, τις δυνατότητες και πρόσφατες δραστηριότητες του Κέντρου.

Το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ ιδρύθηκε το 2004 προκειμένου (όπως επισήμως αναφέρεται) να αντιμετωπιστούν «οι στρατηγικές ελλείψεις στις θαλάσσιες μεταφορές, κυρίως στο πλαίσιο ασκήσεων και επιχειρήσεων που καθοδηγούνται από ΝΑΤΟ και ΕΕ». Επίσης, το Κέντρο, «για την εκπλήρωση της αποστολής του, συνεργάζεται με το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος και τις Ενώσεις Ελλήνων εφοπλιστών». Κοντολογίς, σε μια άσκηση ή επιχείρηση όπου ΝΑΤΟ ή ΕΕ χρειάζονται πλοία, π.χ., για εκκένωση πληθυσμού, τους τα βρίσκει...

Η επίσκεψη στο χρόνο που γίνεται προκαλεί ερωτήματα και ανησυχίες καθώς είναι ανοιχτό το μέτωπο της Συρίας, ταυτόχρονα ΕΕ και ΝΑΤΟ αναμένεται να ανοίξουν και αυτό της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, με αποστολή εκεί στρατευμάτων, η δε ελληνική κυβέρνηση παζαρεύει την εμπλοκή της στην επιχείρηση προτείνοντας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ την πλήρη επανενεργοποίηση ως ΝΑΤΟικού του στρατηγείου στη Λάρισα προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στην επέμβαση ως Κέντρο Επιχειρήσεων.

Και ΝΑΤΟικές προετοιμασίες

Αλλωστε, όπως ανακοινώθηκε και επισήμως, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, 20 - 23 Γενάρη, προκειμένου να συμμετάσχει στην 170ή Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ σε επίπεδο αρχηγών, όπου αναμένεται να συζητηθούν τέτοια κρίσιμα ζητήματα.

Πριν αναχωρήσει, ο αρχηγός επισκέφθηκε το Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης (ΠΚΕΕΥΕ), στο Κιλκίς. Ιδρύθηκε το 1998, αποτελεί ένα από τα 15 «Κέντρα Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης» που λειτουργούν διεθνώς και αναγνωρίσθηκε το 2000 με σχετική ανακοίνωση του πρώην γγ του ΝΑΤΟ (George Robertson). Ισως και μόνο αυτό τα λέει όλα... Επίσης έχει αναγνωριστεί και από τον ΟΗΕ ως «Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης» για τη διεξαγωγή του Σχολείου των στρατιωτικών παρατηρητών σε αποστολές του ΟΗΕ. Πρώτα σπέρνουν αναταραχές και πολέμους, μετά στέλνουν «παρατηρητές» να δουν πώς εξελίσσονται οι συγκρούσεις ή πώς εφαρμόζονται οι όροι ειρήνης που οι ίδιες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις επιβάλλουν με βάση τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο προετοιμασίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για επεμβάσεις και επιχειρήσεις, έχουμε και συνεκπαίδευσή τους με ΝΑΤΟικές μονάδες. Ενδεικτικά, ολοκληρώθηκε η διμερής άσκηση «Cascade Gambit» μεταξύ Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων Ελλάδας και ΗΠΑ, η οποία διεξήχθη από 7 έως 17 Γενάρη σε Μέγαρα, όρμο Ελευσίνας, Ακτιο και Μυρτώο πέλαγος (πεδίο βολής Καράβια). Σκοπός της η συνεκπαίδευση σε αντικείμενα ειδικών επιχειρήσεων, όπως εκτέλεση αλμάτων, συσκευασία και ρίψη ελαστικής λέμβου, συσκευασία και ρίψη φόρτων διαφορετικών τύπων σε χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον μέρα και νύχτα. Κατά πληροφορίες, η συνεκπαίδευση των Ελλήνων και Αμερικανών κομάντος περιελάμβανε διάσωση πιλότων σε εχθρική περιοχή κατόπιν πτώσης μαχητικού αεροσκάφους, παροχή πρώτων βοηθειών στο πεδίο της μάχης, εκτέλεση καταρρίχησης «fast rope», εκτέλεση αλμάτων στατικού ιμάντα αλλά και ελεύθερης πτώσης.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχε προσωπικό Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Από πλευράς ΗΠΑ προσωπικό της 352 Special Operations Group της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, ειδική μονάδα εξοπλισμένη με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει για την πραγματοποίηση τέτοιων ειδικών επιχειρήσεων. Εχει λάβει μέρος στην υποστήριξη επιχειρήσεων στο Ιράκ, στη Γιουγκοσλαβία και αλλού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλη μια «πρόβα πολέμου» με μέτωπο στη Ρωσία(2022-04-06 00:00:00.0)
Αναβαθμισμένη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές αποστολές προς όφελος και των Ελλήνων καπιταλιστών(2014-06-22 00:00:00.0)
...με πιστοποίηση(2012-07-26 00:00:00.0)
Ετοιμασίες για εισβολή στη Συρία;(2012-07-21 00:00:00.0)
Νέα άσκηση «ειδικών επιχειρήσεων»(2012-06-20 00:00:00.0)
Ετοιμο το πολεμικό κέντρο του ΝΑΤΟ(2007-09-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ