Σάββατο 18 Γενάρη 2014 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗΣ
Ενστάσεις εντός κι εκτός ΕΕ

Συντονισμένα πυρά δέχεται το σχέδιο για τη δημιουργία «ενιαίου μηχανισμού εξυγίανσης» των τραπεζών στην Ευρωζώνη αλλά και γενικότερα το σχέδιο τραπεζικής ενοποίησης στην ΕΕ, τόσο από την πλευρά των ΗΠΑ όσο και από τους ευρωβουλευτές. Οπως αναφέρει δημοσίευμα των «Financial Times», η Προεδρία της ΕΕ έχει στα χέρια της επιστολή της ομάδας διαπραγμάτευσης του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία επισημαίνεται ότι η συμφωνία για τη δημιουργία του ενιαίου ταμείου εξυγίανσης (SRM) όσων τραπεζών αντιμετωπίζουν προβλήματα παραβιάζει την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία. Επιπλέον, απευθύνεται προειδοποίηση ότι το σχέδιο δεν θα λάβει έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο εάν δεν υπάρξουν ριζικές αλλαγές.

Σύμφωνα με την επιστολή - που η εφημερίδα αναφέρει ότι έχει στη διάθεσή της - οι ευρωβουλευτές ζητούν απλοποίηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, δημιουργία κεντρικής αρχής με αποφασιστικό χαρακτήρα, επιτάχυνση των διαδικασιών δημιουργίας του ταμείου - το 2018 αντί του 2026 που προβλέπει η απόφαση του Δεκέμβρη - αλλά και παροχή πιστώσεων στο ύψος που κρίνονται αναγκαίες. Το αρχικό σχέδιο προβλέπει ενίσχυση του SRM με συνολικά κονδύλια που δεν θα ξεπερνούν τα 55 δισ. ευρώ. Οι επικριτές του, και στο εσωτερικό της ΕΕ, από την αρχή είχαν επισημάνει τους αργούς ρυθμούς σύστασης του ενιαίου μηχανισμού εξυγίανσης των τραπεζών αλλά και της τραπεζικής ενοποίησης.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζ. Λιου, εξέφρασε για μία ακόμη φορά επιφυλάξεις για τη σχεδιαζόμενη τραπεζική ενοποίηση στην ΕΕ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Αμερικανικό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων. Οπως μετέδωσε το αμερικανικό ενημερωτικό δίκτυο «CNBC», ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε ανεπαρκές το σχέδιο για τη σύσταση του ενιαίου μηχανισμού, λέγοντας ακόμη ότι η ΕΕ δεν κινείται όσο αποφασιστικά χρειάζεται για να στηρίξει τις τράπεζές της. Οι «ανησυχίες» του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ εστιάζονται και στο ύψος των κονδυλίων που θα έχει στη διάθεσή του το SRM αλλά και στο χρόνο που η αρχική συμφωνία προβλέπει την πλήρη λειτουργία του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ