Τρίτη 14 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΑΡ
Εσωκομματικός καβγάς για το «αμπαλάζ» της κεντροαριστεράς

Με επικύρωση των επιλογών του Φ. Κουβέλη για το νέο γραμματέα της ΚΕ και τη στελέχωση της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της πρώτης μετά το συνέδριο συνεδρίασης της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, οι οποίες επιβεβαίωσαν και το ρήγμα στο εσωτερικό της. Νέος γραμματέας εκλέχτηκε ο Θ. Θεοχαρόπουλος - επιλογή που επικρίθηκε έντονα, με τον αντίλογο στην υποψηφιότητά του να προτάσσει το νεαρό της ηλικίας του και την απειρία του - με 64 ψήφους υπέρ, έναντι 42 λευκών και 2 άκυρων.

Στην Εκτελεστική Επιτροπή δεν συμμετέχουν εν ενεργεία βουλευτές, σύμφωνα με πρόταση του Φ. Κουβέλη, την οποία η μειοψηφία κατήγγειλε σαν φωτογραφική για τον Σπ. Λυκούδη, ενώ η σύνθεσή της περιλαμβάνει 9 μέλη προσκείμενα στην πλειοψηφία, 4 προερχόμενα απ' το «Αριστερό Δίκτυο» και 4 απ' τη μειοψηφία των λεγόμενων «εκσυγχρονιστών» ή «μεταρρυθμιστών».

Από τις ψηφοφορίες προκύπτει ότι κι ένας αριθμός μελών της ΚΕ που πρόσκειται στην πλειοψηφία δεν στήριξε την επιλογή του Φ. Κουβέλη για το πρόσωπο του γραμματέα, ενώ ορισμένοι εξέφρασαν με το «λευκό» τη δυσαρέσκειά τους για τον αποκλεισμό των βουλευτών απ' την ΕΕ, όπως ο Β. Οικονόμου.

Ο Φ. Κουβέλης επιχειρούσε το δικό του άνοιγμα απ' το βήμα της ΚΕ για τον «πόλο του δημοκρατικού σοσιαλισμού»: «Η ανάταξη, η παραγωγική ανασυγκρότηση, η κοινωνική συνοχή (...) προϋποθέτει τη διαμόρφωση ενός ισχυρού προοδευτικού και δημοκρατικού πόλου, του πόλου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Επιδίωξή μας είναι να συγκροτηθεί η πολιτική συμπαράταξη (...) Καλώ από αυτό το βήμα όλες τις πολιτικές κινήσεις, ομάδες και πρόσωπα που θέλουν να συμπαραταχθούν σε μια ισότιμη σχέση μαζί μας να προχωρήσουμε χωρίς καθυστέρηση στις απαραίτητες πολιτικές και οργανωτικές διαδικασίες, σε κεντρικό αλλά και τοπικό επίπεδο, για τη συγκρότηση αυτού του νέου σχηματισμού».

Ο Θ. Θεοχαρόπουλος μιλώντας στον «Αθήνα 9,84» σχολίασε πολύ προσεκτικά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την εκλογή του, λέγοντας ότι «το "λευκό" δεν είναι καταψήφιση, είναι ψήφος ανοχής (...) συνεπώς, δεν θεωρώ ότι ουσιαστικά αποδυναμώνει την εκλογή του γραμματέα». Σε ό,τι αφορά την κίνηση των «58» αντέταξε την προσπάθεια της ΔΗΜΑΡ για τον τρίτο πόλο λέγοντας πως «η μη αποδοχή αυτής της πρότασης, να συμπλεύσουμε δηλαδή με το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο του τρίτου πόλου, δεν προκύπτει από μια λογική περιχαράκωσης (...) δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται ταυτόχρονα και στον πρώτο και στον τρίτο πόλο. Αυτή είναι η διαφοροποίησή μας».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org