Σάββατο 11 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΥΓΕΙΑ
Μπλόκαραν τα ταμεία στο Νοσοκομείο Λάρισας

Διαμαρτυρία και στο Διδυμότειχο. Νέες κινητοποιήσεις από σωματεία και φορείς του κινήματος για τα ζητήματα της Υγείας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Νοσοκομείο της Λάρισας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Νοσοκομείο της Λάρισας
Κινητοποίηση ενάντια στα νέα χαράτσια στην Υγεία, οργάνωσε, χτες το πρωί, στα εξωτερικά ιατρεία του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου, η Λαϊκή Επιτροπή Νομού Λάρισας. Οι διαδηλωτές προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό των ταμείων του νοσοκομείου, για σχεδόν δυο ώρες. Στη διάρκεια του αποκλεισμού, οι ασθενείς που επισκέπτονταν τα εξωτερικά ιατρεία για εξετάσεις, δεν πλήρωναν το χαράτσι των 5 ευρώ.

Στις ανακοινώσεις που μοίρασαν σε γιατρούς, εργαζόμενους και ασθενείς, οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και του Συλλόγου Γυναικών (μέλος ΟΓΕ), καλούν σε πάλη για: Να καταργηθούν άμεσα όλα τα χαράτσια στην Υγεία, καμία περικοπή στα φάρμακα και τις δαπάνες, κατάργηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα και των εισφορών για τον κλάδο Υγείας, αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας σε όλες τις βαθμίδες με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.

Παράσταση διαμαρτυρίας έκαναν χτες το πρωί και οι Γραμματείες Βορείου Εβρου του ΠΑΜΕ και του ΜΑΣ (Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας) στο νοσοκομείο Διδυμότειχου. Αφορμή για την κινητοποίηση ήταν το θανατηφόρο τροχαίο, που έγινε πρόσφατα στην περιοχή και ανέδειξε, μεταξύ άλλων, τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στο κρίσιμο ζήτημα της άμεσης διακομιδής και της επείγουσας παροχής πρώτων βοηθειών σε έκτακτες περιπτώσεις.

Στη διάρκεια της εξόρμησης στο νοσοκομείο, αναδείχτηκαν οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και ιδιαίτερα ιατρικό, με αποτέλεσμα οι κλινικές να λειτουργούν στα όρια. Οπως είπαν οι ίδιοι οι γιατροί, η ορθοπεδική κλινική λειτουργεί με τη «μέθοδο του λόξιγκα», δηλαδή κλείνει και ανοίγει, αφού έχει μόνο δύο γιατρούς. Η νεφρολογική κλινική λειτουργεί εδώ και 7,5 χρόνια με ένα γιατρό, ο οποίος -εκ του αποτελέσματος- «δεν έχει δικαίωμα ούτε να αρρωστήσει». Συνολικά, στους εργαζόμενους του νοσοκομείου οφείλονται 3.200 ρεπό. Ενδεικτική είναι η περίπτωση εργαζόμενου που του οφείλονται 130 μέρες ρεπό.

Επιπλέον, στο Βόρειο Εβρο, η υπηρεσία (ΕΚΑΒ) που έχει στην ευθύνη της να συντονίζει την άμεση μεταφορά έκτακτων περιστατικών σε μονάδες παροχής υπηρεσιών Υγείας με τα δυο (2) πεπαλαιωμένα ασθενοφόρα που διαθέτει, τις μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, τις ελλείψεις προσωπικού, την παλαιότητα του οδικού δικτύου, τις δύσκολες καιρικές συνθήκες της περιοχής μας, αδυνατεί, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων, να καλύψει με επάρκεια τις ανάγκες των κατοίκων στο κρίσιμο ζήτημα της άμεσης παροχής ιατρικής φροντίδας.

Οι κινητοποιήσεις συνδικάτων και άλλων φορέων του κινήματος για τα ζητήματα της Υγείας, με αιχμή την κατάργηση όλων των χαρατσιών, συνεχίζονται τις επόμενες μέρες ως εξής:

  • Το ΕΚ Λευκάδας - Βόνιτσας και η Γραμματεία Λευκάδας του ΠΑΜΕ καλούν σε συγκέντρωση, στο Νοσοκομείο Λευκάδας, τη Δευτέρα 13/1, στις 8.30 το πρωί.
  • Οι συνταξιουχικές οργανώσεις της Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν συγκέντρωση και πορεία την Τρίτη 14/1, στις 10.30 π.μ., στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.
  • Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και το Σωματείο Συνταξιούχων του ΙΚΑ, την Πέμπτη 16/1 διοργανώνουν συγκέντρωση στη Νάουσα, έξω από το ΙΚΑ, στις 6.30 μ.μ.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ