Σάββατο 11 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Οξύτατοι ανταγωνισμοί προμηνύουν συγχωνεύσεις

Εντονη «κινητικότητα» παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην εγχώρια τηλεπικοινωνιακή αγορά, με τους μονοπωλιακούς ομίλους του χώρου να επιδίδονται σε μία οξύτατη αναμεταξύ τους σύγκρουση με οδυνηρές συνέπειες τόσο για τους εργαζόμενους του κλάδου, όσο και ευρύτερα για την ποιότητα και το κόστος για τα λαϊκά στρώματα των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Στην αγορά των τηλεπικοινωνιών (στην οποία θα πρέπει να προσμετράται και η συνδρομητική τηλεόραση, που επίσης εξελίσσεται ταχύτατα το τελευταίο διάστημα) από μία πλειάδα εταιρειών που λειτουργούσαν κατά τα τέλη της δεκαετίας του '90 και στις αρχές του 2000 πλέον μιλάμε μόνο για τρεις μεγάλους ομίλους, που παρέχουν υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, διαδικτύου και συνδρομητικής τηλεόρασης. Τον όμιλο ΟΤΕ - Cosmote, την Vodafone και ΗΟL (με την πρώτη να κατέχει επισήμως το 18% των μετοχών της δεύτερης) και τη Wind, η οποία κατάφερε στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη να αποκτήσει το 32,26% των μετοχών της Forthnet, δείχνοντας ότι πάει να αποτελέσει τον τρίτο πόλο στην εγχώρια τηλεπικοινωνιακή αγορά, αποκτώντας ισχυρή πελατειακή βάση στον ανταγωνισμό της με τους άλλους δύο ισχυρούς του χώρου.

Παράλληλα, όμως, η Vodafone φέρεται να απέκτησε σε συνεργασία με εταιρεία αραβικών συμφερόντων συνολικά το 51% των μετοχών της Forthnet, αλλάζοντας ξανά τα δεδομένα του σκληρού μονοπωλιακού ανταγωνισμού. Για να αντιληφθεί κάποιος το «κουβάρι» των αντιθέσεων μεταξύ των εν λόγω εταιρειών, αρκεί να συνυπολογίσει τη συμφωνία που ανακοίνωσαν το περασμένο καλοκαίρι Vodafone και Wind για την από κοινού χρήση εξοπλισμού και υποδομών του δικτύου κινητής τηλεφωνίας στην περιφέρεια και σε ορισμένες αστικές περιοχές, συνεργασία προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ. Η υλοποίησή της περιλαμβάνει τη δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού, που θα αναλάβει το σχεδιασμό, ανάπτυξη και διαχείριση του δικτύου, με αμοιβαία συμμετοχή (50%-50%).

Σε όλο αυτό το «σκηνικό» θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η παρουσία της κυπριακής Cyta, που ήδη διαθέτει 310.000 συνδρομητές και για την εξαγορά της ενδιαφέρονται τόσο το σχήμα των Vodafone - HOL, όσο και η Deutche Telekom, η μητρική εταιρεία του ΟΤΕ.

Οι συγχωνεύσεις στον κλάδο έχουν χαρακτηριστεί ως «μονόδρομος» από στελέχη των εταιρειών, με πιο πρόσφατη σχετική δήλωση αυτή του διευθύνοντος συμβούλου της Wind, ως μέτρο αντιμετώπισης της μείωσης των εσόδων που καταγράφουν τα μονοπώλια του κλάδου.

Αρωγή με κρατικό χρήμα

Στην αντιμετώπιση των ...δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα μονοπώλια του χώρου συμβάλλει άμεσα το κράτος με την παροχή άμεσης ρευστότητας. Μέσω του προγράμματος «Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών» δίνεται επιδότηση ύψους 160.000.000 ευρώ την επόμενη διετία, για την επέκταση υποδομών δικτύου για την πρόσβαση στο διαδίκτυο σε ορεινές, νησιωτικές και αγροτικές περιοχές της χώρας. Ο αρχικός σχεδιασμός αφορά την κάλυψη 5.500 περίπου οικισμών και 600.000 κατοίκων στις περιοχές αυτές, με τη σχετική σύμβαση να έχει διάρκεια 17 ετών, όπου τα δύο πρώτα χρόνια αφορούν την ανάπτυξη των υποδομών και τα υπόλοιπα 15 την διαχείριση και εμπορική εκμετάλλευσή τους από τους αναδόχους του έργου. Κατά την επίσημη ανακοίνωση του έργου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών είχε «δεσμευτεί» ότι θα παράσχει «διευκολύνσεις» στους σημερινούς παρόχους υπηρεσιών δικτύου για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, ενώ «εγγυήθηκε» ότι θα «αποτρέψει» οποιονδήποτε πάροχο να αποκτήσει «ειδικά πλεονεκτήματα» έναντι των ανταγωνιστών του.

Η επέκταση των ευρυζωνικών υποδομών στην ύπαιθρο θα επιφέρει αύξηση της πελατειακής βάσης των υφιστάμενων παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, καθώς έτσι κι αλλιώς μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της χώρας που κατοικεί στην ύπαιθρο δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω των τεχνολογιών που τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί στα μεγάλα αστικά κέντρα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ