Τρίτη 8 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Σε φάση... εσωτερικής «αναζήτησης»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε περίοδο... εσωτερικής αναζήτησης εισέρχονται πλέον στο ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να βρεθεί διέξοδος από την κυβερνητική κρίση που προκάλεσε το Ασφαλιστικό και η οποία επικυρώθηκε με την πρωτοφανή κίνηση του ΕΓ του κυβερνώντος κόμματος, που απέρριψε στην προηγούμενη συνεδρίασή του την εισήγηση του Κ. Σημίτη.

Ο τελευταίος θα επιδιώξει να επιτύχει «φυγή προς τα μπρος» διά της τόνωσης του δικομματικού «καβγά», αξιοποιώντας το βήμα της Βουλής, όπου την Πέμπτη θα διεξαχθεί προ ημερησίας διάταξης συνεδρίαση σε επίπεδο αρχηγών με θέμα την οικονομία. Ας σημειωθεί ότι μια μέρα πριν, αύριο Τετάρτη, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, με αντικείμενο συζήτησης την πορεία του κυβερνητικού έργου... Επίσης την Παρασκευή αναμένεται δημόσια τοποθέτήση του, αφού ο Κ. Σημίτης θα εκφωνήσει λόγο στο συνέδριο της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός φαίνεται να εκτιμά ότι ένας ανασχηματισμός αυτή την ώρα θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα και έτσι η σχετική φημολογία συνεχίζεται να διαψεύδεται από τον Δ. Ρέππα. Από την άλλη βρίσκεται αντιμέτωπος με εισηγήσεις που άλλες του ζητούν να «τραβήξει μόνος» απαλλαγμένος από τη «γενιά του '74». Σε αυτή την κατεύθυνση, μετά τον Γ. Πασχαλίδη, κινήθηκε χτες και ο Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος τόνισε ότι το «ιστορικό ΠΑΣΟΚ» του Α. Παπανδρέου «ολοκλήρωσε τον κύκλο του» και πως πλέον το κόμμα θέλει «αλλαγή μηχανής και όχι σέρβις»... Από την άλλη, ψυχραιμότερες φωνές ζητούν να κερδηθεί χρόνος μέσα από ένα ιδιότυπο «μορατόριουμ» με τους κορυφαίους του ΠΑΣΟΚ.

Αποψη που φαίνεται να συμμερίζονται και οι πρωτοκλασάτοι, οι οποίοι αυτή την ώρα δε θέλουν να θέσουν σε αμφισβήτηση τον Κ. Σημίτη, αφού έτσι θα έθεταν ουσιαστικά σε αμφισβήτηση τον ίδιο τον εαυτό τους και τη σχέση τους με την εξουσία. Για το λόγο αυτό προχτές η Β. Παπανδρέου εμφανίστηκε να... απορεί με τις απόψεις περί αμφισβήτησης του πρωθυπουργού, ενώ προσεκτικές ήταν και οι δηλώσεις των Τσοχατζόπουλου - Βενιζέλου.

Από την πλευρά του ο Δ. Ρέππας αρνήθηκε ότι υπάρχει πρόθεση του Κ. Σημίτη να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, όπως πρότεινε προχτές ο Χ. Καστανίδης. «Ο πρωθυπουργός δεν έχει λόγους να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια, είναι δεδομένη και αυτονόητη η στήριξη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας προς την κυβέρνηση», ήταν η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Με τον ίδιο κατηγορηματικό τόνο ο Δ. Ρέππας δήλωσε επίσης ότι ο Γ. Παπαντωνίου «απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού», ενώ συμπλήρωσε ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες «είναι κάτι που δεν τίθεται ούτε καν ως σκέψη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ