Τρίτη 8 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Ληστεία διά... φόρου

Από το Βερολίνο ο πρωθυπουργός έδειξε το δρόμο της επιβολής «φανερών» ή «συγκαλυμμένων» φόρων στο όνομα της... στήριξης της Κοινωνικής Ασφάλισης

Από το... Βερολίνο, όπου συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ), συνεχίστηκαν χτες οι προσπάθειες της κυβέρνησης να σύρει τους εργαζόμενους στον λεγόμενο κοινωνικό διάλογο για το Ασφαλιστικό.

Ο Κ. Σημίτης - μετά τον Γ. Παπαντωνίου που εμφανίστηκε να τάσσεται υπέρ της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος από τους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών («πρόταση» που, όπως είπε ο Δ. Ρέππας, έχει τη θέση της στον «κοινωνικό διάλογο») - επανέλαβε χτες ότι επιθυμεί «διάλογο» χωρίς προαπαιτούμενα και εφ' όλης της ύλης για το θέμα. Ταυτόχρονα, θέλησε να παρουσιαστεί ως «εγγυητής» του δημόσιου χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, είπε ότι και η χρηματοδότηση του συστήματος συνιστά αντικείμενο του «διαλόγου» και κάνοντας ένα βήμα παραπέρα πρόσθεσε: Ο δημόσιος χαρακτήρας του συστήματος προϋποθέτει ότι θα υπάρχει δημόσια χρηματοδότηση και ένα μεγάλο ποσό από τις μελλοντικές αποδόσεις των φορολογικών εσόδων θα δοθούν για στήριξη της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την ευρύτερη προπαγάνδα των τελευταίων ημερών, δηλώνουν ότι η κυβέρνηση φαίνεται να επιλέγει την τακτική της «πίσω πόρτας» για να περάσει τα μέτρα που συνιστούν ληστεία του λαού, ακολουθώντας τη μεθόδευση να προχωρήσει στην επιβολή φανερών ή συγκαλυμμένων φόρων, που θα πλήξουν τα λαϊκά στρώματα, στο όνομα της σωτηρίας του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος.

Από την πλευρά του ο Α. Τσοχατζόπουλος, που επίσης βρίσκεται στο Βερολίνο, μίλησε κι αυτός για το Ασφαλιστικό (σ.σ.: γεγονός που ερμηνεύτηκε ως «άτυπος εσωκομματικός διάλογος» με τον Κ. Σημίτη). Ο υπουργός Αμυνας, που κατέχει θέση αντιπροέδρου του ΕΣΚ, εμφανίστηκε υπέρμαχος της «κοινωνίας της αλληλεγγύης» ως οράματος των Ευρωπαίων σοσιαλιστών...

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στο συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις ούτε έτοιμες συνταγές», και ως ένδειξη των φόβων που προκάλεσαν οι τελευταίες λαϊκές αντιδράσεις στους πολιτικούς υπαλλήλους του συστήματος, συμπλήρωσε ότι εφόσον ακολουθηθεί η μονομερής κατανομή των βαρών στους εργαζομένους, τότε «κάτι τέτοιο θα είχε καταστροφικές συνέπειες στο βασικό αίσθημα εμπιστοσύνης του πολίτη απέναντι στο κράτος». Φυσικά δεν παρέλειψε κι αυτός να μιλήσει για «πόρους του δημοσίου» που θα διατεθούν για το Ασφαλιστικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ