Τετάρτη 8 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Πιέσεις των ΗΠΑ για συμφωνία - πλαίσιο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ-ΡΑΜΑΛΑ.--

Η αποχώρηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι τη Δευτέρα από Ισραήλ και Παλαιστινιακά Εδάφη μπορεί να μην καρποφόρησε άμεσα, ωστόσο, η Ουάσιγκτον φαίνεται πως, παρά τα προβλήματα, θα προωθήσει μέσα στις επόμενες λίγες βδομάδες μία «πρόταση» συμφωνίας-πλαίσιο για γεφύρωμα όλων των βασικών ισραηλινο-παλαιστινιακών διαφορών σε κομβικά διμερή ζητήματα, όπως αυτά των προσφύγων, των εβραϊκών εποικισμών, της ασφάλειας στην κοιλάδα του Ιορδάνη κ.λπ.

Αυτό τουλάχιστον δήλωσε χτες ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ Νταν Σαπίρο μιλώντας στο «Ράδιο Ισραήλ», σημειώνοντας πως η Ουάσιγκτον θα παρουσιάσει τις επόμενες βδομάδες ένα «δίκαιο και ισορροπημένο» ειρηνευτικό σχέδιο.

Αλλη εικόνα ωστόσο μετέφερε την Κυριακή στο εσωτερικό του κόμματός του, Λικούντ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο Νετανιάχου εμφανίστηκε αντίθετος σε οποιοδήποτε σχέδιο αναστολής ή καταστροφής εβραϊκών εποικισμών (ιδιαίτερα «σε εθνικές και στρατηγικές περιοχές της Δυτικής Οχθης», όπως η Χεβρώνα και το Μπέιτ Ελ), ισχυριζόμενος μάλιστα πως κατάφερε να «πείσει» τον Αμερικανό υπουργό «για πολλές από τις ισραηλινές θέσεις». Μάλιστα ανακοίνωσε την δημιουργία 272 νέων εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Οχθη, εκ των οποίων ορισμένοι θα επιχειρηθεί να κατασκευαστούν σε απομονωμένες περιοχές κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών. Παράλληλα, η ισραηλινή κυβέρνηση (σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Διεθνών Σχέσεων Γιουβάλ Στάινιτζ) απέρριψε τις προτάσεις των ΗΠΑ για τη διασφάλιση της ασφάλειας στην κοιλάδα του Ιορδάνη. Ο Στάινιτζ επέμενε πως η ασφάλεια της Κοιλάδας του Ιορδάνη «θα πρέπει να παραμείνει στα χέρια Ισραηλινών» και ότι «όλοι όσοι προτείνουν μια λύση που περιλαμβάνει την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης, Παλαιστίνιους αστυνομικούς ή τεχνολογικά μέσα δεν κατανοούν τίποτα για τη Μέση Ανατολή».

Στο μεταξύ, χτες περίπου 200 Παλαιστίνιοι έφηβοι και εικοσάρηδες στο χωριό Κούσρα της Δυτικής Οχθης (νοτιοανατολικά της Ναμπλούς) κράτησαν, για λίγες ώρες, «ομήρους» περίπου 30 Εβραίους εποίκους, οι οποίοι νωρίτερα είχαν επιχειρήσει να καταπατήσουν παλαιστινιακούς ελαιώνες και χωράφια μετά από την εκδίωξή τους από τον παράνομο οικισμό στο Ες Κόντες από τις ισραηλινές αρχές...

Η βαρβαρότητα ...σε μια μπάλα

Δείγμα της βαρβαρότητας που βιώνει ο παλαιστινιακός λαός και ιδιαίτερα τα παιδιά είναι το περιστατικό που συνέβη στη Δυτική Οχθη και τον οικισμό Κάφερ Σουρ στην Τουλκαρέμ. Παιδιά παίζοντας ποδόσφαιρο έριξαν την μπάλα σε κατεχόμενη περιοχή που είχε συρματοπλεχτεί για να επεκταθεί το τείχος της ντροπής. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες αρνήθηκαν να τους επιστρέψουν την μπάλα ή να τους επιτρέψουν να πάνε να την πάρουν. Ετσι, όπως σημειώνει το παλαιστινιακό ειδησιογραφικό δίκτυο «Μααν», τα παιδιά έστειλαν διαδικτυακή επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, διεκδικώντας να πάρουν πίσω το παιχνίδι τους αλλά και να μπορούν να παίζουν στην περιοχή τους χωρίς προβλήματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ