Τετάρτη 8 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Μάχες στην Ανμπάρ, με ΗΠΑ και Ιράν να προσφέρουν βοήθεια...

Ενοπλοι ισλαμιστές σουνίτες στην Φαλούτζα
Ενοπλοι ισλαμιστές σουνίτες στην Φαλούτζα
BAΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Πρόθυμες να προσφέρουν πολεμικό υλικό για την αντιμετώπιση των ισλαμιστών της Αλ Κάιντα που δρουν στη δυτική επαρχία Ανμπάρ του Ιράκ, έχοντας καταλάβει από την περασμένη βδομάδα τις στρατηγικές πόλεις Ραμάντι και Φαλούτζα εμφανίστηκαν, μέσα στα τελευταία 24ωρα, ΗΠΑ και Ιράν, σε μία περίοδο κατά την οποία η εντεινόμενη σύγκρουση στο Ιράκ φαίνεται να φέρνει πιο κοντά τις δύο δυνάμεις.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τηλεφωνώντας το βράδυ της Δευτέρας στον Ιρακινό (σιίτη) πρωθυπουργό Νούρι Αλ Μάλικι και τον (σουνίτη) πρόεδρο της Βουλής Οσάμα αλ Νουτζαΐφι, εξέφρασε τη «συμπαράσταση της Ουάσιγκτον» στην αναμέτρηση με τους ισλαμιστές της Αλ Κάιντα, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση πως η Ουάσιγκτον δεν σχεδιάζει να ξαναστείλει Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ. Και οι τρεις συζήτησαν τρόπους συνεργασίας ανάμεσα στις σουνιτικές κοινότητες της επαρχίας Ανμπάρ και την ιρακινή κυβέρνηση, με τον Αλ Νουτζαΐφι να σημειώνει πως είναι αποφασισμένος «να δώσει μάχη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας...».

Την ίδια ώρα, πληροφορίες του αμερικανικού Τύπου από το Πεντάγωνο εμφάνιζαν τις ΗΠΑ να εντείνουν, τις τελευταίες μέρες, την αποστολή πολεμικού υλικού στο Ιράκ (κυρίως δεκάδες πυραύλους Χελφάιαρ, επιθετικά ελικόπτερα, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη) σε μία προσπάθεια να ενισχύσουν τις προσπάθειες του ιρακινού στρατού κατά των ισλαμιστών της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Λεβάντε» (ISIL).

Παράλληλα, μόνον απαρατήρητη δεν πέρασε η προσφορά «βοήθειας» από την Τεχεράνη με τον υποδιοικητή του Γενικού Επιτελείου του ιρανικού στρατού, στρατηγού Μοχάμεντ Χετζάντι, να δηλώνει πρόθυμος (σύμφωνα με ανταπόκριση του πρακτορείου «Ασοσιέιτεντ Πρες») «να βοηθήσει το Ιράκ» στην αναμέτρηση με τους εξτρεμιστές της Αλ Κάιντα, στέλνοντας στρατιωτικό υλικό και συμβούλους εάν βεβαίως της ζητηθεί.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο ιρακινός στρατός εμφανίστηκε χτες να σφίγγει τον κλοιό γύρω από το Ραμάντι, βομβαρδίζοντας εκτενώς θέσεις ισλαμιστών, ενώ απέφυγε στην παρούσα φάση αντεπίθεση στη Φαλούτζα, όπου φοβάται πως θα καταλήξει σε σφαγή δεκάδων αμάχων μία ευρεία προσπάθεια ανακατάληψης της πόλης τη δεδομένη στιγμή. Ο σουνίτης σεΐχης Αλι αλ Χαμάντ που θεωρείται ένας από τους σημαντικούς φύλαρχους της Φαλούτζα υποστήριξε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι ισλαμιστές της ISIL έχουν αποχωρήσει από την πόλη και ότι έχουν παραδώσει τον έλεγχο της πόλης σε ντόπιους φύλαρχους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ