Τετάρτη 8 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ
«Χορός εκατομμυρίων» και εκμετάλλευση εξαθλιωμένων

ΤΟΚΙΟ.--

«Χορός εκατομμυρίων» φαίνεται να έχει στηθεί γύρω από την επιχείρηση απομάκρυνσης των ραδιενεργών αποβλήτων από την περιοχή της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία, καθώς εκατοντάδες εταιρείες (ανάμεσά τους πάρα πολλές υπεργολαβικές) συμμετέχουν στο «ξεκοκκάλισμα» των 35 δις δολαρίων που έχει προϋπολογίσει η κυβέρνηση για το συγκεκριμένο έργο. Οπως προκύπτει από ρεπορτάζ του «Ρόιτερς», οι εταιρείες που συμμετέχουν στην καθαριότητα των περιοχών που γέμισαν ραδιενεργά απόβλητα (μετά από το ατύχημα που συνόδευσε το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μάρτη 2011) καθαρίζουν τα απόβλητα προσλαμβάνοντας αστέγους, που είναι πολύ πιο ευάλωτοι στις εργοδοτικές πιέσεις.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι διάφοροι «πράκτορες» (αναφέρονται ως «κυνηγοί κεφαλιών») συχνάζουν σε σταθμούς Μετρό μεγάλων ιαπωνικών πόλεων όπου άστεγοι κοιμούνται σε χαρτόκουτα, αναζητώντας φτηνά εργατικά χέρια για να διεκπεραιώσουν τη «βρώμικη δουλειά». Οι μεν «πράκτορες» εισπράττουν 100 δολάρια για κάθε άστεγο που εξασφαλίζουν στις εταιρείες που έχουν αναλάβει να απομακρύνουν απόβλητα. Οι δε άστεγοι απασχολούνται σε συνθήκες «βολικές» για τον πλουτισμό των εταιρειών, καθώς αμείβονται με μεροκάματα χαμηλότερα κι από τα επίσημα κατώτατα, για να δουλέψουν σε ένα πόστο εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία και την ασφάλειά τους, την ώρα μάλιστα που η διαρροή ραδιενέργειας συνεχίζεται.

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι πολλές φορές οι άστεγοι δεν πληρώνονται ούτε καν με όσα έχουν συμφωνήσει. 55χρονος άστεγος κατήγγειλε ότι πήρε μόνο 10 δολάρια για έναν ολόκληρο μήνα δουλειάς...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ