Τετάρτη 8 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Ρεκόρ ... παραπληροφόρησης για την ανεργία

Το γνωστό έργο της παραπληροφόρησης συνεχίζει το υπουργείο Εργασίας, ισχυριζόμενο ότι μέσα στο 2013 - χρονιά που η ανεργία έσπασε ρεκόρ - «οι ρυθμοί αύξησης της ανεργίας φθίνουν συνεχώς» και πως οι «δείκτες της απασχόλησης εμφανίζουν αυξητική τάση»!

Αφορμή για τις νέες προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας είναι τα στοιχεία για τις ροές απασχόλησης το μήνα Δεκέμβρη, μέσα από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνης». Σύμφωνα με αυτά, τον τελευταίο μήνα του 2013 υπήρξε θετικό ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων 18.166 θέσεων εργασίας, ενώ συνολικά ολόκληρο το έτος δημιουργήθηκαν 127.679 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σχεδόν οι μισές «νέες» θέσεις (62.122) προέκυψαν μέσα στο μήνα Σεπτέμβρη!

Πάντως τον ίδιο μήνα, όπως και για ολόκληρο το 2013, η ΕΛΣΤΑΤ, ο επίσημος φορέας που καταγράφει στατιστικά τη συνολική ανεργία, διαπίστωνε στην έρευνά της το ποσοστό ανεργίας στο 27,4%, το υψηλότερο των τελευταίων δεκαετιών. Κατέγραφε επίσης 1.376.463 ανέργους, αριθμό αυξημένο κατά 77.000 συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2012, ενώ ο αριθμός των απασχολούμενων ήταν και αυτός μειωμένος κατά 54.000 άτομα. Ολα τα παραπάνω στοιχεία διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του υπουργού. Αλλωστε ακόμα και από αυτές τις θέσεις απασχόλησης που εμφανίζει το υπουργείο, σχεδόν οι μισές είναι μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ