Τετάρτη 8 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΥΓΕΙΑ
Σε διαθεσιμότητα το 75% του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ

Την Παρασκευή αναμένεται το νομοσχέδιο που μετατρέπει τον Οργανισμό σε κατ' αποκλειστικότητα αγοραστή υπηρεσιών Υγείας

Σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα μπαίνει το 75% του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ. Την ερχόμενη Παρασκευή κατατίθεται το νομοσχέδιο με το οποίο ο Οργανισμός μετατρέπεται αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας απ' το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενισχύοντας την εμπορευματοποίηση και οδηγώντας σε νέο χαράτσωμα των ασθενών. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιληφθούν οι σχετικές διαδικασίες για το υπάρχον προσωπικό και τις δομές του ΕΟΠΥΥ.

Τα παραπάνω δήλωσε αργά χτες βράδυ ο υπουργός Υγεία Αδ. Γεωργιάδης, ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Απ' τους 9.400 εργαζόμενους και γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, οι 8.000 θα μεταφερθούν στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ). Στον ΕΟΠΥΥ θα παραμείνουν οι υπόλοιποι 1.400 εργαζόμενοι στην κεντρική και στις 57 περιφερειακές υπηρεσίες. Στην πλειοψηφία τους είναι διοικητικοί υπάλληλοι, 200 φαρμακοποιοί και 15 γιατροί.

Τα παραπάνω είχαν προαλειφθεί απ' τις συναντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου με τα συνδικάτα των γιατρών και των εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ, στις 3/1/2014, αλλά και από τη σύσκεψη που έγινε χτες στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με τη συμμετοχή των γενικών γραμματέων των αρμόδιων υπουργείων.

Το ζητούμενο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας-κινητικότητας οι εργαζόμενοι να παραμείνουν στις μέχρι τώρα θέσεις τους και να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους. Ομως μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαθεσιμότητας και κινητικότητας, που μπορεί να διαρκέσει από 15 μέρες μέχρι και οχτώ μήνες, οι 8.000 γιατροί και εργαζόμενοι δεν επιτρέπεται να ασκούν «καθήκοντα κύρια και παρεπόμενα», όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος. Ετσι τίθεται ζήτημα για την ίδια τη λειτουργία των μονάδων του ΕΟΠΥΥ.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι τις 10/1/2014. Οι ηγεσίες των συνδικάτων των γιατρών διαπραγματεύονται για όσους μείνουν εκτός του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, να έχουν προνομιακή σχέση με τον ΕΟΠΥΥ. Μεταξύ άλλων, να έχουν συμβάσεις τριετούς διάρκειας και να αναλάβει το κράτος τις εισφορές προς το ταμείο τους (ΤΣΑΥ).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ