Τετάρτη 8 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΥΓΕΙΑ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να καταργηθούν όλα τα χαράτσια στην Υγεία

Κατατέθηκε χτες σε κυβερνητικό νομοσχέδιο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος

Τροπολογία-Προσθήκη, με την οποία ζητάει την «κατάργηση της καταβολής από τους ασθενείς των είκοσι πέντε (25) ευρώ για εισαγωγή προς νοσηλεία σε νοσοκομεία του ΕΣY, της καταβολής του ενός (1) ευρώ ανά εκτελούμενη συνταγή, καθώς και των πέντε (5) ευρώ για εξετάσεις στα Εξωτερικά Ιατρεία», κατέθεσε χτες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Στην αιτιολογική έκθεση η ΚΟ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Από 1/1/2014 τέθηκε σε ισχύ η καταβολή από τους ασθενείς των είκοσι πέντε (25) ευρώ για εισαγωγή προς νοσηλεία σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και του ενός ( 1 ) ευρώ ανά εκτελούμενη συνταγή, που προβλέπονταν στη διάταξη του άρθρου 1, παράγραφος ΙΒ, υποπαράγραφος ΙΒ2, περίπτωση 12 του νόμου 4093/2012.

Ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει την δραστική υποχρηματοδότηση των Κρατικών Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων, στα πλαίσια μιας αντιλαϊκής πολιτικής που προωθείται διαχρονικά και ενιαία σε όλα τα κράτη της ΕΕ, από την άλλη μεταφέρει όλο και περισσότερο το κόστος των υπηρεσιών Υγείας στις πλάτες των εργατικών-λαϊκών οικογενειών που έχουν γονατίσει από την ανεργία, τους δυσβάστακτους φόρους και την μείωση των λαϊκών εισοδημάτων.

Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία για την Υγεία που αποτυπώνονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2014, που προβλέπει μείωση της χρηματοδότησης των δημοσίων νοσοκομείων κατά 32 %, του ΕΟΠΥΥ κατά 30% και της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 15%. Το κόστος για το λαό γίνεται όλο και πιο δυσβάστακτο. Επίσης χαρακτηριστική είναι η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις δαπάνες για φαρμακευτική περίθαλψη από το 9% στο 27% την τελευταία τριετία.

Με την παρούσα Προσθήκη-Τροπολογία προτείνεται η κατάργηση της πιο πάνω διάταξης, καθώς και κάθε κανονιστικής απόφασης ή άλλης εγκυκλίου έχει εκδοθεί σε εφαρμογή ή κατ' εξουσιοδότηση της πιο πάνω διάταξης, όπως επίσης και η υποχρέωση καταβολής των πέντε ( 5) ευρώ ως αμοιβή εξετάστρων στα Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων και των Κέντρων Υγείας».

Το άρθρο της τροπολογίας
  • Καταργείται αναδρομικά από τότε που ίσχυσε η διάταξη του άρθρου 1, παράγραφος ΙΒ, υποπαράγραφος ΙΒ2, περίπτωση 12 του νόμου 4093/2012, καθώς επίσης και κάθε υπουργική απόφαση ή άλλη κανονιστική διάταξη ή εγκύκλιος έχει εκδοθεί σε εφαρμογή ή κατ' εξουσιοδότηση της πιο πάνω καταργούμενης διάταξης νόμου
  • Η υποχρέωση καταβολής των πέντε (5) ευρώ ως αμοιβή εξετάστρων στα Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων και των Κέντρων Υγείας καταργείται.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org