Σάββατο 21 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Διμερείς συνομιλίες για το εμπόριο

ΠΕΚΙΝΟ.--

Οι ετήσιες εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας ξεκίνησαν χτες στο Πεκίνο, στο πλαίσιο του εμπορικού φόρουμ «Joint Commission on Commerce and Trade -JCCT», που οι δύο χώρες ίδρυσαν το 1983. Στην αμερικανική αντιπροσωπεία συμμετέχουν οι υπουργοί Εμπορίου και Γεωργίας. Ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουάνγκ Γιάνγκ σημείωσε ότι ο JCCT έχει εκτοξεύσει στα ύψη το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, καθώς οι μεταξύ τους συναλλαγές υπολογίζονται πλέον στα 500 δισ. δολάρια ΗΠΑ από 4 δισ. που ήταν το 1983. Ακόμα, οι επενδύσεις έχουν φτάσει τα 100 δισ. δολάρια από 100 εκατομ. δολάρια.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός είπε ότι χωρίς τον JCCT δε θα μπορούσαν να ξεπεραστούν τα προβλήματα στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

Εχουμε τη δυνατότητα σήμερα να αποδείξουμε ότι οι χώρες μας μπορούν να άρουν τα σύνορα στο εμπόριο και τις επενδύσεις, δήλωσε ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ σε θέματα εμπορίου Μάικλ Φρόμαν. Οι σχέσεις των δύο χωρών μπαίνουν σε μια περίοδο σημαντικών ευκαιριών, οι δύο χώρες πρέπει να σταθμίσουν τη χρονική στιγμή και να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα, σημείωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου Πέννυ Πρίτζκερ.

  • Δώδεκα παρτίδες αμερικανικών αποστολών καλαμποκιού απέρριψε χτες το κινεζικό υπουργείο Γεωργίας, καθώς εντοπίστηκε το γενετικά τροποποιημένο στέλεχος MIR162 που οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έκαναν δεκτό. Συνολικά, οι παρτίδες περιείχαν 545.000 τόνους καλαμποκιού.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ