Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ»
Μεγαλώνει τα φορολογικά βάρη για τα λαϊκά στρώματα

Συνεχίστηκε χτες η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Η φορολογική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων είναι ευθέως ανάλογη με τις φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις για το κεφάλαιο
Η φορολογική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων είναι ευθέως ανάλογη με τις φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις για το κεφάλαιο
Ενα ακόμα επεισόδιο της αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου», για το ποιος είναι καλύτερος διαχειριστής της κρίσης, παίζεται αυτές τις μέρες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου από το πρωί του περασμένου Σαββάτου συζητιέται το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Ενιαίος Φόρος Ακινήτων και άλλες διατάξεις».

Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιδιώκει «αύξηση των φορολογικών εσόδων, η οποία θα προέλθει από τη φορολογική επιβάρυνση της λαϊκής οικογένειας» και να συγκεντρωθεί η γη «σε μεγάλου τύπου καπιταλιστικές επιχειρήσεις στην ύπαιθρο», επισήμανε μιλώντας στην Επιτροπή ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. Απαίτησε «να μην επιβαρύνεται ούτε ευρώ η μικρή λαϊκή ακίνητη περιουσία και ο λαϊκός αγροτικός κλήρος».

Οπως ανέφερε ο Ν. Καραθανασόπουλος, «η φορολογία ακινήτων εντάσσεται στο συνολικό φορολογικό σύστημα, το οποίο είναι εργαλείο για να υλοποιηθεί μια δοσμένη πολιτική, που έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες διευκόλυνσης και αναπαραγωγής του κεφαλαίου, της μεγέθυνσής του». Από αυτή τη σκοπιά, «η δημοσιονομική πειθαρχία θα επιβαρύνει συνεχώς και θα διευρύνει αυτή τη φορολογική επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα για να αναπτυχθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα. Αυτό σημαίνει ότι το μεγάλο κεφάλαιο θα μένει στο απυρόβλητο, θα φοροαπαλλάσσεται συνεχώς και θα διευρύνονται οι διευκολύνσεις».

Στα πούπουλα το μεγάλο κεφάλαιο

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της διαχρονικής εξέλιξης του φορολογικού συστήματος ανέφερε τα εφοπλιστικά κεφάλαια, που έχουν ουσιαστική φοροαπαλλαγή. Είπε στην τοποθέτησή του: «Αυτό θα διευρύνεται πλέον και σε νέα τμήματα του κεφαλαίου. Από την άποψη αυτή είναι πρόκληση ότι θα συνδράμουν οι εφοπλιστές με φόρους 500 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία, όταν απαλλάσσονται όλα τα προηγούμενα χρόνια, και συγκριτικά με το τι πληρώνει ο ελληνικός λαός είναι σταγόνα στον ωκεανό».

Επισήμανε ακόμα τη μονιμοποίηση φόρων που υποτίθεται ότι ήταν έκτακτοι (π.χ. ΕΤΑΚ, ΕΕΤΗΔΕ), όπως προβλέπεται από το νομοσχέδιο, και ξεκαθάρισε ότι «αποτελούν νέο μέτρο, που σημαίνει πως καταρρίπτεται η φιλολογία της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν νέα μέτρα».

Οσον αφορά στις δήθεν φοροαπαλλαγές που περιέχονται στο νομοσχέδιο, σημείωσε ότι είναι «χωρίς καμία αποτελεσματικότητα, όχι μόνο γιατί το αφορολόγητο εισόδημα των 9.000 ευρώ είναι πολύ χαμηλό, αλλά αφού έχει σαν προϋπόθεση να μην υπάρχουν και ληξιπρόθεσμες οφειλές, τότε είναι δώρο άδωρον, αφού είναι ελάχιστοι αυτοί που δεν χρωστάνε».

Τη δεύτερη μέρα της συζήτησης, αφού επανέλαβε το αίτημα να μην υπάρχει κανένας φόρος για τη λαϊκή στέγη και το μικρό κλήρο τόνισε: «Στα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία, βεβαίως, πρέπει να υπάρχει φορολογία, η οποία να κλιμακώνεται και όχι να αποκλιμακώνεται, όπως κάνει το νομοσχέδιο. Οσο μεγαλύτερη είναι η περιουσία, τόσο μεγαλύτεροι να είναι και οι συντελεστές φορολογίας και η φορολογία». Οπως ξεκαθάρισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής και για τα άρθρα θα γίνει τοποθέτηση σήμερα, οπότε είναι προγραμματισμένη η δεύτερη ανάγνωση στην Επιτροπή.

Κοροϊδεύουν και από πάνω

Δίνοντας απαντήσεις σε θέματα του τέθηκαν τόσο την πρώτη μέρα της συζήτησης, όσο και τη δεύτερη, από φορείς που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο Γ. Στουρνάρας ισχυρίστηκε ότι «οι εφοπλιστές απαλλάσσονται από το Σύνταγμα» και ότι με τη διάταξη για την καταβολή ως φόρο 140 εκατ. ευρώ το χρόνο από τους εφοπλιστές, που περιέχεται στο νομοσχέδιο, «εξασφαλίζουμε ότι θα εισπράξουμε 500 εκατ. ευρώ σε 3 χρόνια». Ο δήθεν «φόρος» που οι ίδιοι πρότειναν να πληρώνουν, αντιστοιχεί σε περίπου 20 ευρώ (!) τη μέρα ανά μονάδα πλοίου!

Ανέφερε ακόμα ότι το νομοσχέδιο «εξασφαλίζει δίκαιη κατανομή φόρου στα ακίνητα ανάλογα με τη χρήση τους». Κι αυτό όταν ακόμα και φορείς που σχετίζονται με τον κρατικό μηχανισμό, επιβεβαιώνουν το ληστρικό χαρακτήρα που έχει το νομοσχέδιο για τα λαϊκά στρώματα. Για παράδειγμα, ο Γ. Χριστόπουλος, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΕΦΕΕ), αφού τόνισε ότι ο ενιαίος φόρος «πιάνει» από πολύτεκνους και ανάπηρους μέχρι μακροχρόνια ανέργους, επισήμανε:

«Προβλέπουμε, κύριε υπουργέ, μια αύξηση του εγχώριου προϊόντος κατά 0,6% και προβλέπουμε στον προϋπολογισμό φορολογία σε σχέση με πέρσι 2,65% (...) Τι σημαίνει αυτό; Σε ένα ευρώ αύξησης του εγχώριου προϊόντος, έχουμε 28 ευρώ αύξηση στους φόρους. Δηλαδή, αν το πάρουμε σε μορφή νοικοκυριού, αν μπει ένα ευρώ στην τσέπη ή στο τραπέζι σε σχέση με πέρσι, καλείται να πληρώσει κάποιος 28 ευρώ παραπάνω».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ