Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΑΡ
Δίχασε και το Συνέδριο η «κεντροαριστερά»

Με ποσοστό 81,21% (από 1.064 εγγεγραμμένους ψήφισαν 958 και έλαβε 778 ψήφους, ενώ υπήρξαν 169 λευκά και 11 άκυρα ψηφοδέλτια), ο Φ. Κουβέλης επανεκλέχτηκε πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απ' το δεύτερο συνέδριό της που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, επικυρώνοντας τις επιλογές της πλειοψηφίας, το ψηφοδέλτιο της οποίας για τη νέα ΚΠΕ απέσπασε 76,39% και 84 έδρες. Με 23,50% και 26 έδρες στην ΚΠΕ θα εκπροσωπείται η μειοψηφία που υπερασπίστηκε την ενεργή συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στις διεργασίες στο χώρο της «κεντροαριστεράς» και τη συνεργασία με την «πρωτοβουλία των 58», ενώ 0,12% (0 έδρες) έλαβε το ψηφοδέλτιο της ομάδας που υπερασπίζεται συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το συνέδριο οριστικοποίησε τη διχογνωμία στο εσωτερικό του κόμματος, η οποία -αξίζει να σημειωθεί- δεν αφορά στην ουσία της πολιτικής πρότασης που πρεσβεύει η ΔΗΜΑΡ, καθώς εκεί καταγράφεται ταύτιση. Επικεντρώνεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στον τρόπο με τον οποίο θα κατορθώσει να συμβάλει στην υπό ανασυγκρότηση «κεντροαριστερά».

Τα σενάρια για τη μελλοντική πορεία στελεχών της μειοψηφίας οργιάζουν, πολύ περισσότερο που η πλειοψηφία φρόντισε να καταστήσει σαφές πως θεωρεί τους διαφωνούντες ξένο σώμα για τη ΔΗΜΑΡ, μεθοδεύοντας ως και την έκφρασή τους με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο. Εξέλιξη που η μειοψηφία προσπάθησε να αποφύγει και για λόγους σκοπιμότητας, αφού το ενιαίο ψηφοδέλτιο επιτρέπει το μοίρασμα ψήφων. Αν και στο ψηφοδέλτιο της μειοψηφίας, ο απερχόμενος γραμματέας της ΚΠΕ Σπ. Λυκούδης ήρθε πρώτος σε σταυρούς, με δεύτερο τον επικρατέστερο για τη θέση Σ. Παπαθανασίου.

Στη δευτερολογία του, ο Φ. Κουβέλης επέκρινε όσους εκφράστηκαν θετικά με διάφορους τρόπους για την «πρωτοβουλία των 58», ενώ προσπάθησε να βάλει τέλος και στα σενάρια προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σφοδρή κριτική άσκησε ο Θ. Μαργαρίτης στη μειοψηφία προσάπτοντάς της επιθυμία διάλυσης και διάχυσης του κόμματος σε ένα κεντροαριστερό μόρφωμα. Ανταποδίδοντας ο απερχόμενος εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ανδρ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για βιαστικό συνέδριο «σαν να ήταν Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου» και επέκρινε την αποστασιοποίηση του κόμματος απ' την «πρωτοβουλία των 58».

Ο Σπ. Λυκούδης προειδοποίησε την πλειοψηφία ότι θα αποτύχει η προσπάθεια για «τρίτο πόλο», χαρακτήρισε λάθος την αποχώρηση απ' την κυβέρνηση και λάθος τη διεξαγωγή ενός «πρόχειρου, φτωχού σε ιδέες και προτάσεις» συνεδρίου.

«Εμείς μιλάμε για δημοκρατικό σοσιαλισμό, όχι για κεντροαριστερά» ήταν η απάντηση του Φ. Κουβέλη στη δευτερολογία του, προσθέτοντας ότι η κεντροαριστερά δεν τον εκφράζει...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ