Τρίτη 17 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΞΙΔΙ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Βαθαίνει η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

«Νέο ρόλο» στην ευρύτερη περιοχή αναζητά η κυβέρνηση για λογαριασμό της αστικής τάξης

Η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ βρέθηκε στο επίκεντρο της επίσκεψης που πραγματοποίησε την Κυριακή και τη Δευτέρα στο Ισραήλ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε δύο μήνες μετά τη σύγκληση του Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ φέτος τον Οκτώβρη, ο Δ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας Mose Ya'alon.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας «ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τομέα της Ερευνας και της Τεχνολογίας και των διαδικασιών αξιοποίησης και επιμόρφωσης του έμψυχου δυναμικού στο πλαίσιο των Ενόπλων Δυνάμεων». Σε αυτό το πλαίσιο, προωθούνται οι ανταλλαγές πληροφοριών και τεχνογνωσίας, καθώς και οι κοινές ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, οι οποίες ήδη το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει ιδιαίτερα.

Σε δηλώσεις τους, μετά τη μεταξύ τους συνάντηση, οι δύο υπουργοί Αμυνας υπογράμμισαν εκ νέου τη «στρατηγική σχέση» Ελλάδας - Ισραήλ και την παρουσίασαν ως παράγοντα που εξυπηρετεί τη «σταθερότητα» στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου. Χαρακτηριστικές για την προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης να διεκδικήσει αναβάθμιση της θέσης της στην περιοχή, ήταν οι αναφορές του Δ. Αβραμόπουλου ότι «φέρνουμε τα δύο αμυντικά συστήματα (σ.σ. Ελλάδας και Ισραήλ) πιο κοντά το ένα στο άλλο, με σκοπό να αναλάβουμε νέο ρόλο στο πλαίσιο των στόχων μας για την περιοχή», και ότι «η Ελλάδα, πέρα και πάνω από την οικονομική κρίση, διατηρεί ένα από τα πλέον αξιόπιστα και αποτελεσματικά αμυντικά συστήματα στην Ευρώπη». Ο Ελληνας υπουργός ανέφερε ότι «απόλυτη προτεραιότητα του αμυντικού μας συστήματος είναι η προστασία και η προάσπιση της εθνικής μας ασφάλειας και ανεξαρτησίας», όμως παράλληλα πρόσθεσε με νόημα: «Ωστόσο, έχουμε θέσει το αμυντικό μας σύστημα στην υπηρεσία των ευγενών μας στόχων, στο όνομα του διεθνούς Δικαίου». Διατυμπανίζει με τον τρόπο αυτό την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εμπλέξει τη χώρα (πάντα στο όνομα του «διεθνούς Δικαίου») ακόμα πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ελληνικό λαό και συνολικά τους λαούς της περιοχής.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Ισραήλ, ο Δ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε και με τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ'.

  • Από τις 13 έως τις 20 Δεκέμβρη, διεξάγεται στη θαλάσσια περιοχή του Νοτίου Ευβοϊκού η άσκηση «Aegean Seal 2013», με τη συμμετοχή δυνάμεων από την Ελλάδα, το Βέλγιο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μαυροβούνιο και την Αίγυπτο. Αντικείμενο της άσκησης είναι η εκπαίδευση στην εξουδετέρωση ναρκών και άλλων εκρηκτικών μηχανισμών από Ομάδες Εξουδετέρωσης Ναρκών.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ