Τρίτη 19 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΝΤΜΟΥΡΤΙΑ.-- Στο νοσοκομείο εισήχθη την Κυριακή στην επαρχία Ουντμουρτία στην κεντρική Ρωσία ο 94χρονος σχεδιαστής όπλων, Μιχαήλ Καλάσνικοφ που αντιμετώπιζε καρδιακά προβλήματα. Το πασίγνωστο ομώνυμο όπλο «ΑΚ-47» από τα αρχικά (Αυτόματο του Καλάνσικοφ) που κατασκευάστηκε το 1947, έγινε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο το όπλο του στρατού της ΕΣΣΔ και λόγω της απλής κατασκευής, της αντοχής και της ακρίβειας είχε πολλές πωλήσεις σε όλο τον κόσμο.

ΚΑΪΡΟ.-- Είκοσι έξι νεκροί και είκοσι οκτώ τραυματίες είναι ο απολογισμός της τραγικής σύγκρουσης αμαξοστοιχίας με μικρό λεωφορείο αλλά και άλλα οχήματα νοτίως της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, κοντά στην πόλη Μπένι Σουέφ, την Κυριακή.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ενα νέο μη επανδρωμένο αεροσκάφος παρουσίασε χτες η ιρανική ηγεσία υποστηρίζοντας ότι έχει εμβέλεια 2.000 χιλιόμετρα και είναι το πλέον άρτιο που έχει κατασκευάσει τεχνολογικά. Το αεροσκάφος ονομάζεται «Φότρος».

ΑΜΜΑΝ.-- Επίσημη αίτηση για ανάληψη της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που απέρριψε η Σ. Αραβία κατέθεσε στον ΟΗΕ η Ιορδανία.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Είκοσι δύο κρατουμένους για «τρομοκρατικά εγκλήματα» εκτέλεσαν δι' απαγχονισμού οι ιρακινές αρχές προκαλώντας νέες αντιδράσεις από ανθρωπιστικές οργανώσεις, καθώς από τις αρχές του χρόνου έχουν εκτελεστεί 144 άνθρωποι.

ΤΥΝΙΔΑ - ΚΑΪΡΟ.-- Την επιστροφή στην τυνησιακή πρωτεύουσα του Αιγυπτίου πρέσβη που είχε ανακληθεί το Σεπτέμβρη σε ένδειξη διαμαρτυρίας μετά από την έκκληση του Τυνήσιου προέδρου για απελευθέρωση του ανατραπέντος προέδρου Μούρσι στην Αίγυπτο ανακοίνωσαν οι αιγυπτιακές αρχές καλώντας την τυνησιακή ηγεσία «να μην εμπλακεί εκ νέου στα εσωτερικά της Αιγύπτου».

ΑΝΟΪ.-- 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Βιετνάμ, λόγω των πλημμυρών που έπληξαν τις κεντρικές περιοχές της χώρας, ενώ ακόμα τρεις αγνοούνται. Οι πλημμύρες ακολούθησαν δύο μέρες σφοδρών βροχοπτώσεων και είναι μεταξύ των χειρότερων φαινομένων των τελευταίων 30 ετών.

ΜΑΛΕ.-- Υποσχέσεις για «δημοκρατία και σταθερότητα» στη διακυβέρνηση, έδωσε ο νικητής των προεδρικών εκλογών τους Σαββάτου, στις Μαλδίβες, αδερφός του δικτάτορα που κυβερνά τη χώρα για 30 χρόνια, Αμπντούλα Γιαμίν.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Μία 31χρονη γυναίκα από επαρχία της δυτικής Ιάβας στην Ινδονησία πέθανε χτες από ιό της γρίπης των πτηνών τύπου Η5Ν1 ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων στη χώρα από το 2005 στους 163 νεκρούς.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Ο αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, στην ΠΓΔΜ σε επιστολή που απέστειλε προς τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, Ράνκο Κριβοκάπιτς, ζήτησε τόσο από τον ίδιο όσο και από τη «διεθνή κοινότητα» να συμβάλουν περισσότερο στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας...

ΤΟΚΙΟ.-- Ξεκίνησε χτες στον υπ' αριθμό 4 πυρηνικό αντιδραστήρα του πυρηνικού συγκροτήματος στη Φουκουσίμα της βορειοανατολικής Ιαπωνίας η επικίνδυνη επιχείρηση απομάκρυνσης 1.533 ράβδων ραδιενεργών καυσίμων, ύψους τεσσάρων μέτρων. Η προσπάθεια αυτή αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Θυελλώδεις άνεμοι και δεκάδες ανεμοστρόβιλοι που έπνεαν κατά τόπους με ταχύτητα 110 χιλιομέτρων την ώρα σάρωσαν τις μεσοδυτικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον πέντε ατόμων, δεκάδες τραυματίες (κυρίως σε Κεντάκι, Ιλινόις και Ιντιάνα), σοβαρές υλικές ζημιές και σοβαρά προβλήματα σε τηλεπικοινωνίες και συγκοινωνίες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ