Τρίτη 19 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει το φόρο ακίνητης περιουσίας μονιμοποιώντας το χαράτσι για τις λαϊκές οικογένειες, ενώ τον μειώνει κατά 50% στην ακίνητη περιουσία των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, οι συζητήσεις για την έναρξη πλειστηριασμών ακόμη και για πρώτη κατοικία δίνουν και παίρνουν και ας αδυνατούν να πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά ελέω πολιτικής που ωθεί στην εξαθλίωση, ενώ πυκνώνουν τα δημοσιεύματα για αγορά από τις τράπεζες των κόκκινων δανείων που έχουν υποθήκες ακίνητα, προκειμένου οι αγοραστές να τα «βάλουν στο χέρι». Ετσι, τα λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να αποπληρώσουν το δάνειο θα βρεθούν ανάμεσα στη Σκύλλα των πλειστηριασμών και στη Χάρυβδη των αγοραστών των δανείων τους. Χαμένοι για χαμένοι δηλαδή. Να γιατί χρειάζεται αλληλεγγύη και πάλη για την υπεράσπιση της κατοικίας ή του μικροχωραφιού τους, σε ρότα αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Τους ανταγωνισμούς για το ρεύμα...

Δυναμώνει η κόντρα μεταξύ ΔΕΗ και ενεργοβόρων επιχειρήσεων, που καταναλώνουν πολλή ηλεκτρική ενέργεια. Στην κόντρα μπήκαν και οι ιδιώτες καπιταλιστές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Κατηγορούν τη ΔΕΗ ότι εξοντώνει τον ανταγωνισμό, αξιοποιώντας το πλεονέκτημα που έχει από το μονοπώλιο των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων. Οι επιχειρηματίες θέλουν ακόμη φτηνότερη ενέργεια, και ας είναι φτηνή, προκειμένου να αυξάνουν τα κέρδη τους μειώνοντας το κόστος παραγωγής, την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά την πληρώνουν πανάκριβα. Η ΔΕΗ έχει φτηνά τιμολόγια, κάτω του κόστους παραγωγής ρεύματος, για τις επιχειρήσεις και τη χασούρα την μετακυλίει στα λαϊκά νοικοκυριά για να βγάζει κέρδη.

... τους πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά

Αλλά οξύνεται και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στη ΔΕΗ και τους άλλους καπιταλιστές στην ηλεκτρική Ενέργεια γι' αυτό μιλούν για μονοπώλιο στο λιγνίτη και στην υδροηλεκτρική παραγωγή. Θέλουν μερίδιο και στους λιγνίτες, άλλωστε τα κοιτάσματα είναι προς ιδιωτικοποίηση και ενδεχομένως και στα υδροηλεκτρικά. Ο,τι και αν γίνει (απαιτούν κυβερνητικές παρεμβάσεις), ο λαός θα συνεχίζει να πληρώνει πανάκριβα το ρεύμα, ολοένα και λιγότερα λαϊκά νοικοκυριά θα μπορούν να το χρησιμοποιούν. Ηδη 350.000 λαϊκά νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα, αφού δεν μπορούν να το πληρώσουν.

Η μαθητεία των καπιταλιστών...

Το σύστημα της μαθητείας ανθεί στην Ευρώπη, αναφωνεί ο αστικός Τύπος, λάθος η παραμέληση ως τώρα της τεχνικής εκπαίδευσης, λένε, ενώ ολοένα αυξάνονται τα συστήματα που σπρώχνουν τους νέους να δουλεύουν στις επιχειρήσεις μαθαίνοντας μια συγκεκριμένη δουλειά (καταρτίζονται όπως λένε), ενώ ταυτόχρονα μπορεί να φοιτούν σε σχολείο, αν δεν έχουν τελειώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση. Αυτή την εκπαιδευτική διαδικασία προωθούν οι κυβερνήσεις από κοινού με τους επιχειρηματικούς ομίλους ως διέξοδο για την ανεργία των νέων. Συμπληρώνουν μάλιστα ότι ολοένα και περισσότεροι νέοι επιλέγουν τέτοια προγράμματα κατάρτισης για να μπουν στην «αγορά εργασίας».

... τα δεινά των νέων και η διέξοδος

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; Οτι ολοένα και περισσότερα παιδιά των λαϊκών οικογενειών δεν μπορούν να μορφωθούν γιατί η Παιδεία έγινε πανάκριβη, η κρίση χτύπησε το λαϊκό εισόδημα και ψάχνουν νωρίς για δουλειά. Αυτό ωθεί στη μαθητεία από τις ίδιες τις επιχειρήσεις γιατί βρίσκουν έτσι πάμφθηνο εργατικό δυναμικό. Η συγκεκριμένη μορφή κατάρτισης γίνεται για μια συγκεκριμένη ειδικότητα. Αν η επιχείρηση δεν τους χρειάζεται, για να ξαναβρούν δουλειά, θα πρέπει να επανακαταρτιστούν, σε άλλη ειδικότητα με το ίδιο καθεστώς της μαθητείας. Κατάρτιση, επανακατάρτιση, περιπλάνηση, με μισθούς πείνας, προς δόξα της αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Τέλος, η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με τα συστήματα εκπαίδευσης, γι' αυτό και δεν εξαλείφεται στον καπιταλισμό. Απαιτεί κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής για να υπάρξει ανάπτυξη σε όφελος των εργαζομένων και όχι των κερδών.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1805 Γεννιέται ο Γάλλος μηχανικός και διπλωμάτης Φερντινάν Ντε Λεσέψ, που διάνοιξε - μεταξύ άλλων - τις διώρυγες του Σουέζ και της Κορίνθου.

1901 Πεθαίνει ο σοσιαλιστής δικηγόρος Παύλος Αργυριάδης, μέλος της Κεντρικής Επαναστατικής Επιτροπής στην Κομμούνα του Παρισιού το 1871.

1917 Γεννιέται η Ιντιρα Γκάντι, πρωθυπουργός της Ινδίας τις περιόδους 1966-1977 και 1980-1984, έως τη δολοφονία της στις 31/10/1984.

1924 Το στρατιωτικό κίνημα των Λούφα και Ντερτιλή αποτυγχάνει, μία μόλις μέρα μετά την εκδήλωσή του.

1927 Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών κατεβαίνουν σε απεργία διαρκείας. Η κυβέρνηση παίρνει έκτακτα στρατιωτικά μέτρα και ο στρατός καταλαμβάνει το Πανεπιστήμιο και τους γύρω χώρους.

1929 Ο εισαγγελέας ζητά τη διάλυση της ταξικής Ενωτικής ΓΣΕΕ με βάση το Ιδιώνυμο, πυροδοτώντας δεκάδες εργατικές κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα.

1942 Ο Κόκκινος Στρατός περνά στην αντεπίθεση και κυκλώνει τα γερμανικά στρατεύματα στο Βόλγα.

1944 Μαζική συγκέντρωση πραγματοποιείται στην πλατεία Συντάγματος με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 26 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ.

1999 Η Κίνα εκτοξεύει το πρώτο της διαστημικό σκάφος («Σένζου 1»).

1999 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, επισκέπτεται για 24 ώρες την Ελλάδα. Οι διαδηλωτές, οι οποίοι αψηφούν την εντολή «στρατιωτικού νόμου» που έχει ουσιαστικά κηρύξει στην πρωτεύουσα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προσπαθούν να κάνουν πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, αλλά εμποδίζονται και δέχονται επίθεση από τα ΜΑΤ, που επί ώρες βιαιοπραγούν εναντίον τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ