Τρίτη 19 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Σε δεύτερο γύρο, φαβορί η Μπατσελέ

Η Μ.Μπατσελέ ήρθε πρώτη αλλά πάει σε δεύτερο γύρο
Η Μ.Μπατσελέ ήρθε πρώτη αλλά πάει σε δεύτερο γύρο
ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.--

Σε δεύτερο γύρο στις 15 Δεκέμβρη θα κριθεί η προεδρία της χώρας μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στη Χιλή, με την αποχή να κυμαίνεται σε 50%. Επίσης, έγιναν και βουλευτικές και τοπικές περιφερειακές εκλογές για εκλογή αντίστοιχα 140 βουλευτών και 278 περιφερειακών συμβούλων. Η υποψήφια της εκλογικής συμμαχίας με πρόγραμμα σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης του καπιταλισμού «Νέα Πλειοψηφία», Μισέλ Μπατσελέ πήρε το 47% έναντι της Εβελίν Ματέι της κεντροδεξιάς «Συμμαχίας» με 25%.

Τον πρώτο συνασπισμό απαρτίζουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα, η Χριστιανική Δημοκρατία, το Κόμμα για τη Δημοκρατία, το Ριζοσπαστικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το ΚΚ Χιλής, η Αριστερά Πολιτών, το Ευρύ Κοινωνικό Κίνημα. Η Μπατσελέ θυμίζουμε ότι υπήρξε πρόεδρος της χώρας την περίοδο 2006 - 2010, ασκώντας μια σοσιαλδημοκρατικού μείγματος διαχείριση.

Η κεντροδεξιά «Συμμαχία» στηρίζεται από τη Δημοκρατική Ανεξάρτητη Ενωση (κόμμα του νυν προέδρου Σεμπάστιαν Πινιέρα) και την Εθνική Ανανέωση, ενώ η Ματέι έχει διατελέσει υπουργός Εργασίας στην κυβέρνηση Πινιέρα από το 2011 - 2013.

Τρίτος ήρθε ο Μάρκο Ομινάμι του Προοδευτικού Κόμματος, με 10,98%, ακολουθεί ο «ανεξάρτητος» Φράνκο Παρισί, με 10,11% , ο Μαρσέλ Κλάουντε με 2,81%.

Τα ζητήματα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και της αναθεώρησης του Συντάγματος ήταν αυτά που πρόβαλε η εκλογική συμμαχία «Νέα Πλειοψηφία», που όμως ξεκάθαρα γίνεται λόγος για εκσυγχρονισμό του κράτους στο πλαίσιο του καπιταλισμού, που επιχειρείται να «ντυθεί» με ...«περισσότερη δικαιοσύνη, δημοκρατία και συμμετοχή». Με βάση το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα, ο πρώτος συνασπισμός παίρνει 68 βουλευτές (ανάμεσά τους 6 του ΚΚ Χιλής, και την Καμίλα Βαγιέχο πρώην στέλεχος του φοιτητικού κινήματος), ο δεύτερος συνασπισμός 48 και 4 βουλευτές τα άλλα κόμματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ