Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΥΓΕΙΑ
ΑΝΑΠΗΡΟΙ - ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ
Μαζική κινητοποίηση για δωρεάν παροχές

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιχειρεί η κυβέρνηση με Υπουργικές Αποφάσεις

Από τη χθεσινή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας
Από τη χθεσινή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας
Μαζική κινητοποίηση έκαναν χτες άτομα με αναπηρία και χρονίως πάσχοντες από διάφορες περιοχές της χώρας, διεκδικώντας να μην πληρώνουν για φάρμακα, θεραπείες, βοηθήματα, να έχουν όλοι δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να μη μειωθεί καμιά σύνταξη ή επίδομα.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής συμμετείχαν στη συγκέντρωση που έγινε έξω από το υπουργείο Εργασίας, φωνάζοντας συνθήματα όπως «ληστεύουν τα ΑμεΑ και όλο το λαό, όλα για τα κέρδη των καπιταλιστών». Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο βουλευτής Σπ. Χαλβατζής. Στη συνέχεια, έγινε πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών. Οπως καταγγέλλουν η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος σε καμία από τις συναντήσεις στα δυο υπουργεία δεν έγιναν δεκτοί εκπρόσωποί της, σε αντίθεση με τους εκπροσώπους της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ που πάντα είναι ...ευπρόσδεκτοι συνομιλητές της κυβέρνησης.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους ανάπηρους και χρονίως πάσχοντες το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε μια «ανώδυνη» και αυτονόητη Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με την οποία καθορίζεται επ' αόριστον αναπηρία για 43 μόνιμες και μη αναστρέψιμες παθήσεις και πλέον δε χρειάζεται χιλιάδες πάσχοντες να επαναξιολογούνται από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Υγείας, Εργασίας και Παιδείας αυξάνονται τα νοσήλια - τροφεία που θα καταβάλλουν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί για τα άτομα με αναπηρίες που διαβιούν σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ), ανά ημέρα, άτομο και είδος αναπηρίας. Αυτές οι ΣΥΔ ιδρύθηκαν στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2007-2013 από συλλόγους ΑμεΑ ή ΜΚΟ και αντί να χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα επιβαρύνουν περισσότερο τα ασφαλιστικά Ταμεία ή απευθείας όσους είναι ανασφάλιστοι.

Ενδεικτικά, το κόστος για άτομα με ελαφρά και μέση νοητική στέρηση θα είναι 40 ευρώ τη μέρα, ενώ για βαριές νοητικές και κινητικές αναπηρίες θα ανέρχεται στα 70 ευρώ τη μέρα ανά άτομο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ