Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καμία Κυριακή ανοιχτά τα καταστήματα

Παρέμβαση του Γιάννη Μανουσογιαννάκη, σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας
Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας
Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στην πρόθεση της Περιφέρειας Αττικής να δώσει το πράσινο φως για άνοιγμα των καταστημάτων επτά Κυριακές το χρόνο, μετέφεραν οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του Κόμματος στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Τόνισαν πως σκοπός πρέπει να είναι να μην ανοίξουν τα καταστήματα ούτε μία Κυριακή. Για τον ακριβή αριθμό των Κυριακών (πλέον των εφτά που ισχύει για όλους) που θα μπορούν να είναι ανοιχτά τα καταστήματα κάτω από 250 τ.μ., θα πρέπει να αποφασίσει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης μέχρι τις 8 Νοέμβρη.

Στην τοποθέτησή του, ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, εκ μέρους των εκλεγμένων συμβούλων του ΚΚΕ, είπε πως «αυτό που πρέπει να διεκδικήσουμε είναι να βελτιώσουμε τη ζωή των εργαζομένων», ενώ υπενθύμισε πως καταργήθηκε η αργία του Σαββάτου, με τον πιλοτικό τρόπο που έρχεται τώρα η κατάργηση της Κυριακής.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως οι μικροί έμποροι και οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις, είναι αντίθετοι κατηγορηματικά στο άνοιγμα τις Κυριακές, ενώ επεσήμανε πως στο νόμο δεν προβλέπεται διαφορετική αμοιβή για την εργασία την Κυριακή, με αποτέλεσμα να «οδηγήσει στην καταστρατήγηση της Συλλογικής Σύμβασης και στο τέλος να γίνουν όλες οι μέρες το ίδιο και παντού».

Ο Γ. Μανουσογιαννάκης είπε ακόμα πως «οι μόνοι που στηρίζουν την κυβέρνηση σε αυτήν τη λογική, πέρα από πολιτικές δυνάμεις, είναι οι μεγάλοι έμποροι, αυτοί που υποτίθεται ότι σήμερα ο νόμος απαγορεύει να ανοίξουν, λόγω του ορίου των 250 τ.μ. Σύμμαχοί της δεν είναι μόνο τα δύο κόμματα, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που το προωθούν. Υπάρχουν κι άλλοι σύμμαχοι. Ο δήμαρχος Σαρωνικού, ο κ. Φιλίππου, που σημειωτέον είναι και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, εισηγήθηκε στο δημοτικό του συμβούλιο και αποφάσισε με μία ψήφο κατά, έναν κομμουνιστή που έχει το δημοτικό συμβούλιο, όλες τις Κυριακές του χρόνου να είναι ανοικτά τα καταστήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα τοποθετηθεί διαφορετικά, αλλά ψαρεύουν στα θολά νερά με αυτόν τον τρόπο».

Εμποροϋπάλληλοι και μικροί ΕΒΕ

Από την πλευρά της, η Μαρία Τσαγκατάκη, πρόεδρος του κλαδικού σωματείου εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας, επεσήμανε πως «32 χρόνια ως εργαζόμενη στο εμπόριο έχω αλλάξει 17 ωράρια. Αναρωτιέστε τι επίπτωση έχουν αυτά τα διαφορετικά ωράρια στην προσωπική τους ζωή, στην οικογενειακή τους ζωή, άλλα ωράρια τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Υπάρχουν εργαζόμενοι που υπογράφουν και ασφαλίζονται για τέσσερις ώρες τη μέρα και δουλεύουν 14. Να μην πούμε για συμβάσεις της μιας μέρας, των δύο ωρών, του Σαββάτου κ.τ.λ.».

Ο Στάθης Σαχινίδης, πρόεδρος του συλλόγου αυτοαπασχολουμένων επαγγελματιών και εμπόρων Αθήνας, παίρνοντας το λόγο είπε πως οι όποιοι περιορισμοί τέθηκαν στο νόμο, είναι για τα μάτια του κόσμου και για να λιγοστέψουν οι αντιδράσεις εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων. Ο ίδιος επέρριψε ευθύνες στην ΕΣΕΕ, καθώς όπως τόνισε «με την τακτική που ακολούθησε διευκόλυνε την κυβέρνηση και τους μονοπωλιακούς ομίλους, βοήθησε να περάσουν τα μέτρα με τις λιγότερες αντιδράσεις. Η θέση της για τις επτά Κυριακές έδωσε άλλοθι στην κυβέρνηση, ότι το μέτρο είναι δήθεν αποδεκτό από τους εμπόρους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ